Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Cacao: een gezond recept voor elk seizoen

Bij de gedachte aan een chocolade ijsje of een beker dampende warme choco, loopt bij veel mensen het water in de mond. Maar cacao is niet alleen lekker, er zitten ook gezondheidsvoordelen aan het eten of drinken van cacao. Mits je er niet té veel van neemt natuurlijk.

Cacao Een Gezond Recept Voor Elk Seizoen: cacao poederbonen
(Foto: © Shutterstock)

Om je meteen maar uit de droom te helpen: die brownie, bonbon of dat heerlijke drie-chocolade-ijsje zijn niet goed voor je. Chocolade bevat veel suiker en verzadigd vet. En in witte chocolade zit helemaal geen cacao. Voor de gezondheidsvoordelen van cacao kun je deze producten dus beter vermijden. De stoffen die goed voor je zijn, zitten vooral in rauwe cacao en in (heel) pure chocolade. 

Antioxidanten

In cacao zitten specifieke antioxidanten, namelijk flavanolen. Volgens het Voedingscentrum heeft het innemen van elke dag 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect op de elasticiteit van de bloedvaten. Ook zouden flavanolen diabetes kunnen voorkomen en een gunstig effect hebben op het hart. Niet in alle (pure) chocoladerepen of cacaopoeder zitten echter evenveel flavanolen. Zeker de chocolade en cacao in de supermarkt komen niet aan het gehalte dat nodig is. Wel zijn er speciale chocoladeparels te koop met een hoog flavanolengehalte. Ook rauwe cacao heeft een hoger gehalte, omdat een deel van de flavanolen tijdens het branden verloren gaat. 

Cacao Een Gezond Recept Voor Elk Seizoen: Cacaobonen
Cacao heeft een positief effect op de elasticiteit van de bloedvaten. (Foto: © Shutterstock)
Cacao Een Gezond Recept Voor Elk Seizoen: cacao poeder
cacao is naast magnesium ook rijk aan ijzer, fosfor, kalium en zink. (Foto: © Pixabay)

Magnesium, ijzer en andere mineralen

Cacao is een van de beste bronnen van magnesium. In 100 gram cacaopoeder (ongezoet) zit bijna 500 mg magnesium. Natuurlijk eet niemand zoveel cacao, maar met een flinke eetlepel heb je toch al zo’n 10 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Magnesium is belangrijk voor spierherstel en botgezondheid. Naast magnesium is cacao ook rijk aan ijzer, fosfor, kalium en zink. Zink is betrokken bij de ontwikkeling van weefsels in het lichaam, de opbouw van eiwitten en het immuunsysteem. IJzer is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en om energie te produceren.  

Voedingsvezels

In cacao zitten veel voedingsvezels. 10 gram ongezoete cacaopoeder bevat maar liefst 3,4 gram vezels. Voedingsvezels dragen bij aan een goede spijsvertering en je voelt je langer verzadigd na het eten. Ook verminderen voedingsvezels de kans op hart- en vaatziekten.  

Cacao Een Gezond Recept Voor Elk Seizoen: Cacao poeder
10 gram cacaopoeder bevat 3,4 gram vezels. (Foto: © Pixabay)
Cacao Een Gezond Recept Voor Elk Seizoen: Cacao noten
Cacao bevat kleine hoeveelheden tryptofaan en fenylalanine. (Foto: © Shutterstock)

Aminozuren fenylalanine en tryptofaan

Cacao bevat kleine hoeveelheden tryptofaan en fenylalanine. Dit zijn aminozuren die onder andere betrokken zijn bij het ervaren van geluk. Het lichaam kan fenylalanine niet zelf aanmaken. Het is onder andere nodig voor de aanmaak van dopamine en adrenaline. Dopamine wordt ook wel eens het gelukshormoon genoemd: na de aanmaak van dopamine voel je je blij. Tryptofaan is nodig voor de aanmaak van serotonine, een hormoon dat bijdraagt aan een goed humeur.  

Recepten voor elk seizoen

Zomer: Chocolade-ijs met avocado (zonder ijsmachine) 

Ingrediënten 

 • 4 eetlepels ongezoete cacao 
 • 1 avocado 
 • 1 banaan 
 • 50 ml melk, kokosmelk of andere een plantaardige variant 
 • 1 eetlepel honing 
 • 1 theelepel vanille-extract 
 • Kleine stukjes pure chocolade 

Snij de avocado en banaan in stukjes. Doe die een nacht in de vriezer. Doe ze samen met de rest van de ingrediënten in de blender en mix tot een romig geheel. 

Cacao Een Gezond Recept Voor Elk Seizoen: Chocolade balletjes
(Foto: © Shutterstock)

Herfst: chocoballetjes 

Ingrediënten 

 • 25 gram fijne havermout 
 • 30 gram walnoten of andere noten 
 • 130 gram zwarte bonen (gespoeld en uitgelekt) 
 • 100 gram dadels zonder pit 
 • 1 eetlepel ongezoete cacao. 

Hak de noten in kleine stukjes. Maal de dadels met de bonen fijn met een blender. Meng de cacao, noten en havermout door het dadel-bonenmengsel. Rol er balletjes van en laat ze opstijven in de koelkast.  

Winter: warme chocolademelk

Ingrediënten 

 • 250 milliliter ongezoete amandel- of kokosmelk 
 • 1 theelepel ongezoete cacaopoeder 
 • 1 theelepel honing of agavesiroop 
 • ¼ theelepel vanille-extract 

Doe alle ingrediënten in een steelpan tot het bijna kookt. Blijf roeren om klontjes te voorkomen. Giet de warme choco in een mok of neem het in een thermosfles mee voor tijdens een wandeling. 

Lente: Smoothie 

Ingrediënten 

 • Een halve banaan 
 • 2 eetlepels rauwe cacaopoeder 
 • 150 ml melk of een plantaardige variant (ongezoet) 
 • Optioneel: geraspte kokos 

Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde drank. 

Cacao Een Gezond Recept Voor Elk Seizoen: Cocolade Smoothie
(Foto: © Shutterstock)