Wie een glutenallergie heeft of een auto-immuunziekte waarbij je gluten niet kunt verdragen (coeliakie), moet er een vrij strikt dieet op nahouden om een allergische reactie of darmklachten te voorkomen. De kleinste glutensnipper kan bij coeliakie al voor een slapeloze en pijnlijke nacht zorgen. Gluten vind je vooral in verschillende graansoorten, waardoor brood, veel koeksoorten en pasta een no go zijn voor patiënten. Ook in de wat minder voor de hand liggende ingrediënten zitten gluten. Denk aan kant-en-klaarsauzen, bouillonblokjes en voorverpakte vleeswaren. Gelukkig zijn er veel voedzame en smakelijke ingrediënten die geen gluten bevatten, zoals noten, kikkererwten, cassave, groente en fruit, zuivel of rijst. En, niet geheel onbelangrijk voor de lekkere trek zo nu en dan: ook een patatje kan gewoon, mits die niet gefrituurd is in dezelfde pan als de bitterballen.
Zelf een lekkere glutenvrije snack maken? Probeer eens één van deze opties: