Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

7x Bijzondere paddenstoelen en hun voordelen

Houd je van paddenstoelen, dan is het natuurlijk leuk om je te verdiepen in universele soorten en hun eigenschappen. De experts van Holland & Barrett vertellen je graag meer over zeven paddenstoelensoorten en hun voordelen voor jou als wandelaar. Veel van deze paddenstoelen vinden hun oorsprong in Azië, maar zelfs tijdens een wandeling in Nederland kun je er een aantal spotten!

Lion's Mane.
Lion's Mane.

In samenwerking met Holland & Barrett

1. Lion’s mane

Lion's mane, ook bekend als de pruikzwam, heeft een bolle crèmekleurige vorm met dunne stengels. Tijdens een wandeling in Nederland zul je deze paddenstoel niet snel tegenkomen. Lion’s Mane groeit vooral in Noord-Amerika, Europa en Azië. Een van de voordelen van Lion's mane is de ondersteuning van cognitieve functies. Het kan de groei, het behoud en de verdeling van neuronen en myeline in de hersenen bevorderen. Myeline is een belangrijk eiwit voor de sensoren van neuronen in de hersenen (*1). Deze sensoren hebben mogelijk positieve effecten op bijvoorbeeld je concentratie, waardoor jij behendig over uitdagende paadjes heen paradeert.

Cordyceps.
Cordyceps.

2. Cordyceps

Rillingen over je rug bij het zien van een paddenstoel? Dan is de kans groot dat het de cordyceps is. Deze parasitaire paddenstoel dringt levende insecten, zoals rupsen, binnen en neemt het lichaam over. Vooral avontuurlijke wandelaars zullen deze paddenstoel spotten. Hij groeit namelijk in China, Tibet, Japan, Korea en moeilijk bereikbare gebieden in Oost-Azië. In China staat cordyceps bekend als energiewekker en in onze moderne wetenschap zijn hier ook steeds meer bewijzen voor. Zo zou cordyceps je immuunsysteem kunnen versterken en prestatieverhogend kunnen werken door de positieve effecten op het inspanningsvermogen (*3).

3. Cantharellen

De cantharel is een trechtervormige paddenstoel met een kleurenspectrum variërend van oranjegeel tot grijs. Ze groeien vaak op voedselarme, zure zandgrond. Daarom spot je deze paddenstoel vooral in bossen met weinig korrelige aarde en een ondergrond van mossen. De gezondheidsvoordelen voor wandelaars? Cantharellen zijn een bron van riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3). Deze vitamines spelen een cruciale rol in de energiestofwisseling (metabolisme), wat ervoor zorgt dat je genoeg brandstoffen, zoals vetzuren en koolhydraten vrijmaakt (*2).

Turkey Tail.
Turkey Tail.

4. Turkey Tail

Turkey tail kennen we in Nederland vooral als het elfenbankje. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de paddenstoel iets weg van de staart van een kalkoen. Turkey tail groeit van nature bijna overal op de wereld. Hoewel er nog (te) weinig onderzoek is gedaan naar de voordelen van deze paddenstoel, weten we wel dat het elfenbankje vol goede nutriënten zit. Daardoor kan hij een aantal positieve effecten hebben tijdens een wandeltocht. De belangrijkste stoffen in turkey tail zijn bètaglucanen, die ook wel gezien worden als prebiotica en ‘vriendelijke’ bacteriën helpen voeden (*4).

5. Morieljes

Morieljes spotten? Ga dan in april en mei op pad, want deze paddenstoelen groeien vooral in het voorjaar bij aangename temperaturen en voldoende neerslag. Morieljes groeien in loofbossen, parken en tuinen op kalkrijke, mineraalrijke bodems. Je hebt dus een goede kans om ze tijdens je wandeling te spotten, ook na het voorjaar. Ze bevatten een aanzienlijke hoeveelheid ijzer (50 mg per 100 g), meer zelfs dan ijzerrijke groenten. Morieljes zijn ook rijk aan voedingsvezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.

Chaga.
Chaga.

6. Chaga

Chaga spotten tijdens je wandeling is lastig. Deze paddenstoel ziet er namelijk op het eerste oog uit als onderdeel van de boom zelf. De kenmerkende schimmel vestigt zich het hele jaar door als een parasiet op beschadigde en zieke berken en komt vooral voor in hele koude, moeilijk bereikbare regio’s zoals Siberië, Korea, het noorden van Europa, de Verenigde Staten en Canada. Maar ook in Nederland kan je hem af en toe tegenkomen. Chaga bevat polysacchariden, ook wel bekend als complexe of langzame koolhydraten. Hiervoor zorgt de paddenstoel voor een lange verzadiging, ideaal als je gaat wandelen (*5).

7. Reishi

Reishi is een populaire paddenstoel in Azië, waar hij bekend is als Lingzhi. Oorspronkelijk afkomstig uit Azië, met China, Japan en Korea als voornaamste vindplaatsen, is reishi vandaag de dag ook in Nederland geliefd als supplement vanwege zijn rijke voedingswaarde. Hij bevat 18 aminozuren, voedingsvezels en vitamines & mineralen, die ondersteuning kunnen bieden voor je immuunsysteem (*6). Deze positieve werking wordt vaak toegeschreven aan de polysachariden in reishi.

Reishi.
Reishi. (Foto: © Sashimomura, Flickr)

Het zijn de kleine dingen…

Met paddenstoelen kun je je gezondheid een klein duwtje in de goede richting geven. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om je lichaam gezond en fit te houden met een gevarieerd en gezond dieet en een actieve leefstijl. Als wandelaar ben je al goed op weg. En hoewel dit lijstje je misschien niet direct helpt om een betere wandelaar te worden, helpt het je wel om ook eens op de kleine dingen te letten.

Ontdek meer over paddenstoelen bij Holland & Barrett

Wist je dat paddenstoelen nog meer voordelen hebben, naast de positieve effecten tijdens het wandelen? Holland & Barrett is expert op het gebied van natuurlijke gezondheid. Zo vertellen hun paddenstoelenexperts je niet alleen alle voordelen van de steeds populairder wordende fungi, maar geven ze ook tips voor het verwerken van paddenstoelen in je beautyroutine of inspiratie voor lekkere recepten met paddenstoelen. Neem een kijkje op hun website en laat je inspireren!

Laat je inspireren door Holland and Barrett

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel bevat affiliate links.

Bronnen:

  1. Leonard J, What are the benefits of lion's mane mushrooms? Geraadpleegd via https://www.medicalnewstoday.com/articles/323400#risks-and-side-effects
  2. Yitong Li, Hongyu Chen, Xi Zhang, Cultivation, nutritional value, bioactive compounds of morels, and their health benefits: A systematic review, geraadpleegd via Cultivation, nutritional value, bioactive compounds of morels, and their health benefits: A systematic review
  3. Van De Walle G, 6 Benefits of Cordyceps, All Backed by Science, geraadpleegd via https://www.healthline.com/nutrition/cordyceps-benefits#TOC_TITLE_HDR_2
  4. Abdul-Rehman Phull, Madiha Ahmed, Hye-Jin Park, Cordyceps militaris as a Bio Functional Food Source: Pharmacological Potential, Anti-Inflammatory Actions and Related Molecular Mechanisms, geraadpleegd via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8875674/
  5. Artem Blagodatski, Margarita Yatsunskaya, Valeriia Mikhailova, Vladlena Tiasto, Alexander Kagansky, and Vladimir L. Katanaev, Medicinal mushrooms as an attractive new source of natural compounds for future cancer therapy, geraapdpleegd via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8240111/
  6. Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.