Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Landschapsfotografie: drie tips in de herfst

De herfst nodigt uit tot het maken van prachtige wandelingen tussen verkleurde blaadjes, laaghangende mist en langs een zee van paddenstoelen. Wij vroegen aan landschapsfotograaf en wandelfanaat Koen van Barneveld (36) om een paar fotografietips in dit seizoen.

Zonneharpen in het Speulderbos.
Zonneharpen in het Speulderbos. (Foto: © Koen van Barneveld)

Koen van Barneveld begon anderhalf jaar geleden met het fotograferen van landschappen en die hobby liep uit de hand op zijn Instagram-account. Een foto van een tulpenveld ging viraal en sindsdien hangen enkele van zijn wandelfoto’s aan de muur bij mensen en bedrijven. Koen is Product Owner (IT) bij Jumbo. Dat betekent: doordeweeks veel achter het beeldscherm, maar in de weekenden de hort op. Want wandelen is zijn passie. In coronatijd trok hij samen met zijn vrouw drie maanden lang Europa in met een mini-caravan. Onlangs namen ze de benen naar Schotland en eerder stonden Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten op het menu.

Molen De Vlinder met mist.
Molen De Vlinder in Deil. (Foto: © Koen van Barneveld)

In eigen land gaat hij ook graag wandelen, bijvoorbeeld in de Betuwe. “Zo goed als in mijn achtertuin staat Molen De Vlinder in Deil, dat is een van de mooiste molens van het land. Er loopt een riviertje langs en met een beetje geluk hangt er een laagje mist. Ik raak niet uitgekeken op dit foto-onderwerp!” Op zijn website kun je zijn vele landschapsfoto's bekijken.

De gracht, bomen en een bankje in Utrecht in herfstkleuren
Utrecht in de herfst.

In de herfst geniet Koen van alle facetten van het seizoen: dauw, de kleuren die de blaadjes aannemen en natuurlijk paddenstoelen. Wij vroegen hem naar drie tips voor landschapsfotografie.

Landschapsfotografie in de herfst, tip 1: Extra vroeg opstaan

“In de zomer gaat mijn wekker soms al om half drie, drie uur. De zon komt dan om 5 uur op en ik wil vroeg weg zijn voor de mooiste plaatjes. Nee, ik heb daar totaal geen moeite mee. In de herfst is de zonsopkomst weer op iets schappelijkere tijden, dat scheelt voor veel mensen! Ik raad aan om een half uur, drie kwartier voor zonsopkomst op je bestemming te zijn. Je hebt dan grote kans op mist, wat een foto spannender maakt en meer sfeer geeft. Zo’n twintig minuten voor zonsopkomst is de lucht het mooist. In een hoop natuurgebieden mag je trouwens officieel niet voor zonsopkomst wandelen, maar op fietspaden kun je ook terecht.”

Landweggetje op een mistige ochtend op de Zuiderheide.
Mistige ochtend op de Zuiderheide. (Foto: © Koen van Barneveld)
zonsopgang met molen en vogels in de lucht.
Zonsopkomst bij De Broekmolen. (Foto: © Koen van Barneveld)

Landschapsfotografie in de herfst, tip 2: Stem af op wat er nu groeit en bloeit

“In de nazomer weet je dat de heide paars kleurt. In het voorjaar heb je de bloeiende, kleurrijke tulpenbollen. Het herfstseizoen heeft zo haar eigen kleuren: de bomen kleuren langzaam bruin, de vennen worden knaloranje en je weet dat er steeds meer paddenstoelen te zien zijn. In het begin van de herfst zie je overal van die verse, nieuwe kleintjes. Die vind ik het leukst. Een fotografietrucje dat leuk is om uit te proberen: houd een zaklamp onder de paddenstoel. Het is dan net alsof er licht doorheen komt. Het geeft een magisch, sprookjesachtige sfeertje.

lichtende paddenstoelen in het donker.
Lichtende paddenstoelen. (Foto: © Koen van Barneveld)

Landschapsfotografie in de herfst, tip 3: Check de weersvoorspellingen

“Ik probeer meerdere weermodellen in de gaten te houden. Als ik zie dat de luchtvochtigheid erg hoog is, dan weet ik dat er kans is op mist en zonneharpen. Een unieke plek om zonneharpen te fotograferen is het Speulderbos bij Ermelo. Hoe de zon daar door de bomen heen komt, in felgeel-oranje kleuren, dat is heel tof om te zien. Ik zoek daar dan een plekje op aan de rand van het bos, bij het weiland waar weinig begroeiing is. Daar kan de zon perfect door de bomen schijnen, zodat de bomenstructuur breekt. Heel uniek!”

zonneharpen in het Speulderbos.
Zonneharpen in het Speulderbos. (Foto: © Koen van Barneveld)
Zonneharpen op een wandelpad in Notendijk.
Notendijk in de herfst, met zonneharpen. (Foto: © Koen van Barneveld)