Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Doe mee met de 2e Utrechtse Plandeldag

Plandelman en wandelschrijver Anton Damen trommelt alle wandelaars op voor een giga-schoonmaak in Utrecht. Op zaterdag 26 augustus kun je meedoen met de 2e Utrechtse Plandeldag. Het doel: in één dag 2000 straten, stoepen, steegjes, pleinen en paden zwerfafvalvrij maken.

groep plandelaars op een trap.
(Foto: © Jack Tillmanns, Foto Focus)

Groots

Tijdens de eerste Utrechtse Plandeldag in 2022 werden 900 straten opgeruimd door 1000 deelnemers. Op zaterdag 26 augustus staat het vervolg op de planning. Deze plandeldag belooft nog groter en grootser te worden. In heel Utrecht, van Lunetten en Lombok tot Leidsche Rijn, van Vleuten tot Veemarkt en van Kanaleneiland tot Overvecht wordt er geplandeld. Wil je weten hoe zo’n plandelevenement eruitziet? Bekijk dan de speciale Plandel-rap.

Plandelmissie

Het werkwoord 'plandelen' (wandelen + plastic rapen) is inmiddels al een aardig ingeburgerd synoniem voor zwerfafval oprapen. Plandelen is gezellig én laagdrempelig. Van klein tot groot, van peuter tot pensionado: iedereen kan het, steeds meer Nederlanders doen het. Anton Damen promoot het sociale fenomeen met zijn alter-ego Plandelman: optimistischer dan Superman, vriendelijker dan Spider-Man en groener dan de Hulk. Zijn missie? De opruimheld in ieder van ons activeren.

Plandelman als stripfiguur.
Plandelman en kinderen rapen afval in Lunetten.
Plandelen in Lunetten.

Clean-ups

Dat doet Anton bijvoorbeeld met zijn blog ‘Plandelman ontmoet’ op Wandel.nl, waarvoor hij maandelijks wandelaars ontmoet die op hun manier positief bijdragen aan de wereld. En hij organiseert grootschalige clean-ups in dorpen en steden. De Utrechtse Plandeldag is daar een voorbeeld van, maar ook in Eindhoven en Renkum hebben lokale opruimhelden zich al eens verzameld voor een evenement.

Doe je mee?

Je eigen straatje, of dat van een ander; een kwartiertje of een uur, met een gelegenheidsgroepje of vriendenclub, solo of met de buren of het gezin, met de sportvereniging of schoolklas: alles kan en mag op de Utrechtse Plandeldag op zaterdag 26 augustus. De dag wordt omlijst door feestelijke activiteiten zoals speciale filmvertoningen, kinderactiviteiten, suppen op de gracht en bijzondere demonstraties. Onder de deelnemers worden exclusieve goodies verdeeld, waaronder hét iconische plandelshirt. Meld je aan via info@plandelen.nl. Het programma is te vinden op plandelen.nl.

Meer informatie
Plandelman en een vrouw plandelen samen op straat.
Het iconische plandelshirt in actie. (Foto: © Jack Tillmanns, Foto Focus)