Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

De mooiste lentewandelingen maak je samen: 8 leuke wandelevents

Nu de meteorologische lente is begonnen, zien we langzaamaan de natuur ontwaken. Hoe kun je hier nu beter van genieten dan met een gezellig wandelevent in de komende weken? Tijdens deze wandeltochten kun je de lente volop beleven!

afbeelding van wandelaars en een molen bij Katwijk
Bollenwandeling, Katwijk.

Dit voorjaar staat er elke week wel een georganiseerde wandeltocht op de kalender. De kans is groot dat je hier nieuwe wandelmaatjes ontmoet en veel gezelligheid vindt. Ga een keer op ontdekkingstocht op nog onbekend terrein en beleef de lente in volle glorie. Schrijf jij je binnenkort in voor een van deze leuke tips uit onze Wandelagenda?

Lentewandeltocht, Nijmegen

Zaterdag 25 en zondag 26 maart
5, 10, 15, 20, 25, 30 en 40 km

In Nijmegen en de omliggende dorpen zorgt het ontluikende groen ervoor dat de lentestemming er goed in zit. Tijdens de Lentewandeltocht start je vanaf de Grootstalselaan meteen in de buurt van een paar mooie parken, het bos en de heide bij Heumensoord en Berg en Dal. Je kunt twee dagen meelopen, maar je mag ook kiezen voor alleen de zaterdag of zondag. Deze tocht kan een goede training zijn voor de 4Daagse Nijmegen!

Schrijf je in
afbeelding van een zandvlakte op Heumensoord in Nijmegen
Heumensoord, Nijmegen. (Foto: © Jasper Verkroost, Flickr)
afbeelding van roze bloesem tegen een blauwe lucht.
Bloesem in Krabbendijke. (Foto: © Omroep Zeeland, Flickr)

Bloesemtocht, Krabbendijke

Zaterdag 8 april
5, 10, 15, 20 en 30 km

Zie jij jezelf al wandelen onder een strakblauwe hemel, te midden van de bloesem in de fruitboomgaarden in het Zeeuwse Krabbendijke? De fruitteelt vormt het kloppende hart van dit dorp. Dompel je er helemaal in onder tijdens de jaarlijkse Bloesemtocht. Sommige telers bieden hun fruit te koop aan langs de kant van de weg.

Schrijf je in

Krentenbloesemtocht, Dwingeloo

Zaterdag 15 en zondag 16 april
8, 18 en 33 km

Geniet van de bloesem van de bloeiende krentenbomen in de omgeving van Dwingeloo. De Krentenbloesemtocht brengt je onder meer door het grootste aaneengesloten heidegebied van Europa, het Dwingelderveld. Behalve heidevelden zie je hier ook vennetjes en bossen. Onderweg kun je zien hoe de struiken en bomen langzaam groen beginnen te worden. Je kunt kiezen of je de route op zaterdag of zondag wil lopen en je hebt de keuze uit verschillende afstanden.

Schrijf je in
afbeelding van schapen en lammetjes, liggend in de weide.
Schapen en lammetjes in Dwingeloo.
afbeelding van wandelaars door een groen landschap.
OLAT Voorjaarstocht.

OLAT Voorjaarstocht, Someren

Zondag 16 april
10, 15, 20, 30 en 40 km

Wandelsportvereniging OLAT organiseert al tien jaar een Voorjaarstocht. Ieder jaar start de tocht op een andere locatie. In 2023 zal dit het dorp Someren zijn. Je kunt kiezen uit een tocht van 10, 15, 20, 30 of 40 km. De routes gaan door de natuur en vooral over onverharde paden. Bij nat weer kan het op sommige plekken wat modderig zijn, dus goede wandelschoenen zijn aan te raden. De organisatie vraagt deelnemers om vooraf in te schrijven.

Schrijf je in

Lente Bloei Wandeling, Luyksgestel

Zondag 23 april
7, 12, 16, 21 en 26 km

Natuurgebied Stevensbergen, dicht bij de grens met België, is een voormalig heideveld met enkele stuifzandresten en is daardoor zeer geliefd bij diverse soorten reptielen. In de bomen leven spechten en boomleeuweriken. Met bijna 44 meter boven NAP bevindt zich in het gebied één van de hoogste natuurlijke punten van Noord-Brabant. Stevensbergen is het decor van de Lente Bloei Wandeling.

Schrijf je in
afbeelding van mensen op een rustpost in een natuurgebied.
Lente Bloei Wandeling, Luyksgestel
afbeelding van een groepje wandelaars langs een tulpenveld.
Bollenwandeling, Katwijk.

Bollenwandeling, Katwijk

Zaterdag 6 mei
7,5, 15, 25 en 35 km

Denk je aan de lente, dan denk je waarschijnlijk aan jonge dieren, aan hogere temperaturen en aan bollenvelden. Langs deze (hopelijk bloeiende) velden gaat de Bollenwandeling. De tocht gaat door de Duin- en Bollenstreek, waar je uitgestrekte velden met onder meer tulpen en hyacinten kunt zien.

Schrijf je in

Meidoornbloesemtocht, Oeffelt

Zondag 7 mei
5, 10, 15, 20, 25 en 30 km

De Maasheggen is het oudste cultuurlandschap van Nederland en is niet voor niets uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. In dit gebied kom je veel meidoornheggen tegen, die de natuurlijke afrastering tussen weilanden vormen. Doordat de heggen veel beschutting geven, is de Maasheggen een goed leefgebied voor dieren als dassen, bevers, amfibieën en allerlei soorten vogels. In het voorjaar staan de meidoornstruiken volop in bloei en dat is de perfecte tijd om een wandeling in het gebied te maken. De Meidoornbloesemtocht gaat door het bijzondere Maasheggengebied.

Schrijf je in
afbeelding van meidoornbloesem in de Maasheggen.
Meidoornbloesem in de Maasheggen. (Foto: © Simonpfotos, Flickr)
afbeelding van een groepje wandelaars in het bos.
Tijdens de Achterhoekse Wandeldagen.

De Achterhoekse Wandeldagen, Doetinchem

Woensdag 17 t/m zaterdag 20 mei
12, 20, 30 en 40 km

Tijdens de Achterhoekse Wandeldagen kun je maar liefst vier dagen genieten van de lente in het oosten van het land. Vanuit Doetinchem wandel je iedere dag door een gevarieerd landschap van bossen, schilderachtige dorpjes en mooie landgoederen. De eerste etappe gaat bijvoorbeeld door de bosrijke gemeente Montferland, terwijl de tweede etappe in het teken staat van de rivier de Oude IJssel. Je kunt zelf bepalen of je losse etappes of de hele vierdaagse loopt. Inschrijven kan tot 13 mei.

Schrijf je in

Loop met de Wandel.nl-app

Wist je dat je met de Wandel.nl-app kunt deelnemen aan speciale, digitale wandeltochten? Dit voorjaar kun je bijvoorbeeld meedoen met de Lammetjeswandeling vanaf 13 maart (2, 5, 8, 11 of 15 km) en de Voorjaarstocht vanaf 20 maart (2, 5, 8 of 10 km). Je trackt je wandeling en verzamelt unieke badges. In de Wandel.nl-app kun je je wandelprestaties delen met vrienden.

Bekijk de app

Wandelagenda

In onze Wandelagenda vind je nog veel meer leuke wandeltochten en -evenementen. Neem je een kijkje? Voor de echte die hards hebben we ook weer een aantal Kennedymarsen (80 km) op een rijtje gezet. Het overzicht vind je hier.

Ga naar de Wandelagenda
afbeelding van een wandelaar tussen de wilgen.
Kennedymars Dordrecht-Ridderkerk-Dordrecht in 2017. (Foto: © Mari Smits)