Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

5x Herfstige wandeltochten in aantocht

Het is herfst! Dit wandelseizoen laat zich kenmerken door aangename wandeltemperaturen en prachtige kleurschakeringen in de natuur. Maak je wandelplannen in de herfst met deze vijf tips uit onze Wandelagenda.

wandelaars in herfstig bos.
(Foto: © Shutterstock)

Ook dit seizoen staat er elke week wel een georganiseerde wandeltocht op de kalender. De kans is groot dat je hier nieuwe wandelmaatjes ontmoet en veel gezelligheid vindt. Ga een keer op ontdekkingstocht op nog onbekend terrein en beleef de herfst met een gezonde wandeling in de natuur. Schrijf jij je binnenkort in voor een van deze leuke tochten?

Bekijk de Wandelagenda

Veluwe Herfstkleurenwandeltocht, Epe

Wanneer: Zaterdag 7 en zondag 8 oktober
Afstanden: 10, 15, 20 en 25 km

Dit zijn de weken waarin het Veluwse landschap in rap tempo verkleurt. Tijd om in je wandelschoenen te schieten, want Wandelvereniging WIOS Epe organiseert op zaterdag 7 en zondag 8 oktober de zestigste editie van de Veluwe Herfstkleurentocht. Afhankelijk van de door jou gekozen afstand, kom je door schitterend bos en heide in o.a. de Renderklippen, langs een schaapskooi, het Pluizenmeer en de Sprengen in Epe en Heerde. In dit rustige buitengebied kun je de geluiden van de natuur helemaal opslurpen. Er is een rustplaats ingericht op Camping De Klippen en de 25-kilometer-lopers hebben zelfs nog een tweede rust. Hier wordt je een drankje en wat lekkers aangeboden tegen een vriendelijk prijsje.

Schrijf je in
wandelaars in het bos tijdens de  Veluwe Herfstkleurenwandeltocht.
Veluwe Herfstkleurenwandeltocht. (Foto: ©Henri Elskmap, WIOS Epe)
Herfst op de Veluwe. (Foto: © Henri Elskmap WIOS Epe)
Herfst op de Veluwe. (Foto: © Henri Elskmap WIOS Epe)
Wandelen onder de regenboog in Steenbergen. (Foto: © Ellen Wynia)
Wandelen onder de regenboog in Steenbergen. (Foto: © Ellen Wynia)

Klaverblad van Noordenveld, Roden

Wanneer: zondag 15 oktober
Afstanden: 4, 5, 10, 15, 20, 25 en 30 km

Er staan prachtige stukken Drentse natuur op het programma, tijdens deze wandeltocht van Stichting Roden Fit en Gezond ten noordwesten van Assen. Maak een keuze uit de verschillende afstanden en loop vanuit Roden mee langs alle windrichtingen van de gemeente Noordenveld. Je komt zelfs over stukken die normaal gesproken gesloten zijn voor wandelaars, zoals op Landgoed Nieuw Holthuizen. Een van de hoogtepunten is de Zuursche Duinen, een gebied dat deel uitmaakt van het Norger esdorpenlandschap, met veel heide, vennen, stuifzand en naaldbos. Daarnaast word je getrakteerd op mooie herfstige bossen zoals het Sterrebos, Mensingebos en het Lieversebos. Voor de kinderen en mensen met een beperking is er een speciale beleefroute van 4 kilometer.

Hunebed bij Steenbergen, tijdens Klaverblad van Noordenveld. (Foto: © Martijn Knook)
Hunebed bij Steenbergen, tijdens Klaverblad van Noordenveld. (Foto: © Martijn Knook)

Herfstwandeling, Weert

Wanneer: zondag 15 oktober
Afstanden: 7.5, 10, 15, 20 en 30 km

Het waterrijke natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man grenst in het noorden aan de Zuid-Willemsvaart en in het oosten aan de stadsrand van Weert. Verder wordt het omringd door natuur. In de zomer is dit een zwem- en speelparadijs en in de herfst geniet je hier op en top van het veranderende landschap en dwarrelende blaadjes. Hier vind je veel heide, bossen, vennen, meren en stuifzandvlakten. Atletiek- en wandelsportvereniging Weert laat hun jaarlijkse herfstwandeling door dit gebied heen lopen. Je komt ook door de aangrenzende Laurabossen en de Tungelerwallen. Geniet van de goed verzorgde rustpauzes, waar je een punt overheerlijke Limburgse vlaai kunt bestellen, en maak een dansje op de live-muziek.

Herstwandeling AVWeert. (Foto: © Otto Plantema)
Herstwandeling AVWeert. (Foto: © Otto Plantema)
Paddenstoelen in het bos op de Veluwe.
Veluwe Herfstkleurenwandeltocht. (Foto: © Henri Elskmap, WIOS Epe)
Wandelaars bij de rustpost tijdens de Herfstkleurentocht Kilder.
Herfstkleurentocht Kilder. (Foto: © Geert Menting, Sportvereniging Wilskracht)

Herfstkleurentocht, Kilder

Wanneer: zaterdag 28 en zondag 29 oktober
Afstanden: 6, 10, 15, 20, 25 en 35 km

In het weekend van 28 en 29 oktober organiseert Sportvereniging Wilskracht een wandeltocht die jou het Montferland en het Duitse Elten van hun meest herfstige kant laat zien, met gele, oranje, rode en diepbruine blaadjes, diepgroene mossen en allerlei paddenstoelen. Dat wordt een prachtig tafereel als je straks bovenop de uitkijktoren op de Hulzenberg van het uitzicht geniet! Bossen, heide, akkers en weilanden, het komt allemaal voorbij. Met het Bergherbos als een van de hoogtepunten. De hoogteverschillen in het Duits-Nederlandse grensgebied zijn soms best pittig, maar de mooie vergezichten zijn het allemaal waard. De bosrijke stuwwal met daaromheen glooiende akkers vormen een bijna buitenlands plaatje. Onderweg kom je ook nog bijzondere molens tegen, waaronder die van Kilder, Beek, Elten, Stokkum en Zeddam.

Schrijf je in

Snerttocht, Utrecht

Wanneer: zaterdag 4 en zondag 5 november
Afstanden: 5, 10, 15, 20, 25, 32 km

Deze tocht is al 34 jaar een begrip in Utrecht en staat in het teken van de overheerlijke soep die menigeen associeert met de wat frissere wandeldagen: snert. In november is zo’n kop dampende erwtensoep een aangename onderbreking of slotstuk van je herfstwandeling. W.S.V. Jong & Vrolijk bestaat al sinds 1938 (voor de oorlog dus) en organiseert wandeltochten die je steeds weer iets nieuws van de omgeving laten zien. Tijdens de Snerttocht krijg je de groene kant van de stad en omstreken voorgeschoteld. Hoogtepunten van de route zijn de Vecht, Maarsseveense plassen, Kasteel Slot Zuylen en meerdere forten. De start in de Utrechtse wijk Ondiep is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Van tevoren inschrijven is niet nodig, je kunt je op de zag zelf melden.

Meer informatie
Het Geuzenkwartier in Utrecht
Het Geuzenkwartier in Utrecht is het historische startpunt van de Snerttocht. (Foto: © Adriaan van Hemert)

Loop jij al met de Wandel.nl-app?

Wist je dat je met de Wandel.nl-app kunt deelnemen aan wandelevents? Tijdens je wandelavonturen verzamel je unieke badges en kun je je prestaties delen met vrienden. In de app vind je naast de georganiseerde wandeltochten ook digitale evenementen waar je aan mee kunt doen.

Download hier de app