Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Blaren voorkomen met een pluk wol

Ben je net lekker op pad, wordt je wandelplezier onderbroken door een pijnlijke blaar. Leuk is anders, vooral op een lange afstand. Loperswol helpt tegen blaren en likdoorns. Hoe werkt dit handige spul?

Pelgrimstocht naar Rome, de Via Francigena.
Pelgrimstocht naar Rome, de Via Francigena. (Foto's: © Lopen zonder blaren)

In samenwerking met Lopen Zonder Blaren

Blarenpreventie is een geliefd gespreksonderwerp onder bijvoorbeeld 4Daagselopers, pelgrims en andere langeafstandslopers. Zet tien sportieve wandelaars bij elkaar en je krijgt tien verschillende adviezen. Wel of geen blaren doorprikken, wel of geen kamferspiritus gebruiken, preventief tapen, blarenpleisters mijden of altijd op zak hebben, en dan hebben we het nog niet eens over sokken of schoenen. Zo veel lopers, zo veel meningen.

Simpele oplossing

Er is een simpel trucje dat al deze veelwandelaars in hun wandelroutine kunnen opnemen: stop een pluk wol tussen je tenen of op een andere plek waar je wrijving verwacht. Tijdens het lopen verdeelt de wol de druk. Zo kun je zorgeloos op pad zonder bang te hoeven zijn voor vervelende blaren. De mensen achter Loperswol, Max en Manon, zijn echte buitensporters en ontdekten de voordelen zelf tijdens een lange pelgrimstocht naar Rome, de Via Francigena. Hier hebben zij elkaar ontmoet en zijn zij al wandelend op het idee gekomen om de Loperswol op de markt te brengen.

Wol en wandelschoenen.

Zorgeloze 4Daagse

Bij Koninklijke Wandelbond Nederland en Wandel.nl heeft onze collega Sil Sanders zijn eerste 4Daagse met glans doorstaan dankzij het gebruik van Loperswol. “Vanaf dag twee heb ik het iedere ochtend gebruikt, ter preventie voor drukpunten en blaren rondom mijn tenen. Dit gaf steun en voelde als een soort kussentje voor mijn tenen. Het heeft er mede voor gezorgd dat ik de dagen daarna zonder pijn 150 kilometer heb gewandeld.” Hij had nog geen blaren, maar gebruikte het dus ter preventie.

Zo werkt het

Loperswol is ook wel bekend onder de naam schapenwol, scheerwol, hikers wool, loopwol of voetwol. Het is schone, onbewerkte wol, zo van het (in dit geval) Friese schaap op je voet. De lanoline – vet die van nature in de wol voorkomt – wordt heel makkelijk opgenomen door de huid, verzacht de huid en voorkomt blaren en reguleert vocht. De vezels in de wol zorgen voor minder wrijving tussen de voet en de sok en schoen, en de wol zelf vormt ook nog een lekker zacht kussentje.

Manieren om Loperswol te gebruiken.
Manieren om Loperswol te gebruiken.

Tips voor het gebruik

  • Neem het standaard mee in je rugzak. Weegt bijna niets.
  • Je doet ongeveer twee dagen met een pluk wol.
  • Als je nieuwe wandelschoenen inloopt, gebruik dan altijd een plukje Loperswol.
  • Wol kan een goede buffer zijn als de hals van je schoen schuurt.
  • Bewaar de wol op een droge en donkere plek. Het blijft ongeveer een jaar goed.
  • Let op dat je het niet op een open wond of open blaar gebruikt.
  • Het is een 100% biologisch, natuurlijk product, dus geen probleem als je een stukje verliest in de natuur.
  • Stop gebruikte wol in de tuin of in een bloempot. Het zit vol met mineralen, houdt vocht vast en breekt volledig af.

Korting voor KWbN-leden

Loperswol is verkrijgbaar bij geselecteerde outdoorwinkels. Daarnaast is het online verkrijgbaar bij geselecteerde outdoorwinkels en in de webshop van Lopenzonderblaren.nl.

Leden van KWbN ontvangen het hele jaar door 15% korting op hun bestelling via de webshop van lopenzonderblaren.nl. Je vindt de speciale kortingscode via je wandelvoordeelpas in de Wandel.nl-app.

* Hier stond een winactie met 5 zakken Loperswol. De actie is inmiddels afgesloten en de prijswinnaars zijn per e-mail benaderd.

Loperswol