Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Zo ben je goed zichtbaar als wandelaar

Hoe zorg je er als wandelaar voor dat je zowel ’s avonds als overdag voldoende opvalt en veilig op pad kunt? Met fluorkleuren en reflecterende stoffen ontsnap je minder snel aan het oog van andere weggebruikers. We vertellen je er meer over.

afbeelding van een vader en kinderen in fluor/reflector hesjes.
(Foto's: © Gofluo)

Misschien ben je wel bekend met de reflecterende hesjes en andere accessoires die jou helpen om in het donker goed zichtbaar te blijven tijdens je wandeling. In dit artikel gaan we iets dieper in op het belang daarvan, maar laten we ook zien hoe je overdag nog wat meer kan opvallen. Wist jij dat je er overdag goed aan doet om fluorstoffen te dragen?

Koop hier meteen een reflecterend hesje van Gofluo

Drie keer sneller opgemerkt

Je herkent dat misschien wel: in de ochtendspits gaat alles vliegensvlug. Je zou maar al te graag drie extra seconden hebben om te reageren op onverwachte wendingen. Wanneer je overdag fluorkleuren en reflecterende stoffen draagt, word je drie keer sneller opgemerkt, zo leerden wij van het Belgische merk Gofluo. Ben jij een echte ochtendwandelaar? Dan is het dus geen gek idee om elke ochtend een setje fluor- en reflecterende kleding klaar te leggen. Ook bij laaghangende zon in de namiddag is het zeker geen overbodige luxe.

afbeelding van een vrouw met een reflecterend hesje.
Gofluo Darknight hesje.
afbeelding van een vrouw met een oranje fluor hesje.
Gofluo Nightglow.

Overdag opvallen

Fluorkleuren zoals neon geel, rood, groen en oranje absorberen het zonlicht en ‘rekken de golflengte op tot het punt waar de stralingen zichtbaar worden voor het menselijk oog’. Het licht weerkaatst een gloed die jou extra zichtbaar maakt voor voorbijgangers. Met name in een stadse omgeving is het pure noodzaak om extra op te vallen met fluorkleuren.
Het is trouwens niet zo dat een hesje dat felgeel is, automatisch ook fluoresceert. Je herkent de kwaliteit en veiligheid aan een CE-markering en een vermelding van de Europese EN1150 of EN20471 norm.

Allemaal een hesje, ook kinderen

Heb je kinderen? Dan toon je met het dragen van een fluorhesje dat het heel normaal is om op te vallen. Geef het goede voorbeeld! Hopelijk veroorzaakt dat kopieergedrag, want je wil natuurlijk ook dat je kinderen er veilig bij lopen. Probeer om samen met je kind een hesje te vinden dat ze écht leuk vinden. Er zijn tegenwoordig allerlei toffe stijlen zoals een bloemetjesprint of legerprint verkrijgbaar. ‘Bodyglowers’ worden ze genoemd, en ze hebben vaak nog wat extra’s zoals zijzakjes, dubbele ritsen en een capuchon. De tijd van one size fits all felgele overgooiers is echt voorbij.

afbeelding van een moeder en kind in felle hesjes.
Gofluo Darkflow.
afbeelding van een vrouw in een GoFluo jasje in het donker.
Gofluo Skyhigh.

In het donker opvallen

Wanneer de zon ondergaat, is er weinig licht meer om te weerkaatsen. Dan moet je als wandelaar voor grof geschut gaan: reflecterende hesjes en kleding met reflectorvlakken. Soms worden die ‘darkjackets’ genoemd. Net als kleine spiegeltjes, boemerangt de reflecterende stof van je kleding het licht terug naar de lichtbron. De reflecterende gloed is alleen zichtbaar bij weinig licht en in het donker. Meestal ben je met zulke kleding wel zichtbaar op ca. 150 meter afstand. Dit in tegenstelling tot normale kleding, waarin je zichtbaar bent vanaf 20 meter afstand.

KWbN-ledenkorting op je bestelling bij Gofluo

Kortom, het loont echt de moeite om eens te speuren naar kwalitatieve reflecterende en fluorescerende kleding en accessoires. Het Belgische merk Gofluo maakt veilige en eigentijdse fluomode in een urban-stijl. Goed nieuws voor KWbN-leden: je krijgt nu een ledenkorting van 15% op hun producten (met uitzondering van de Lights en helmets). Je vindt de speciale kortingscode via je Wandelvoordeelpas in de Wandel.nl-app.

Bekijk de collectie van Gofluo
afbeelding van twee vrouwen op straat met fluorjasjes.
Gofluo Darkflow.