Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Veilig wandelen in het verkeer

Hoe kun je zo veilig mogelijk wandelen in het verkeer? Wandel.nl geeft je een paar adviezen.

Header | /veilig-wandelen-in-het-verkeer
Met een reflectiehesje ben je in het donker beter zichtbaar, foto: Shutterstock
Met een reflectiehesje ben je in het donker beter zichtbaar, foto: Shutterstock

1. Met stip op nummer één: zorg dat je zichtbaar bent.

Vooral in het donker is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Zorg ervoor dat je goede verlichting en een reflecterend hesje draagt. Overdag ben je in slecht weer beter zichtbaar als je felgekleurde kleding draagt. Houd er rekening mee dat in de regen het zicht voor automobilisten een stuk minder kan zijn dan voor jou als wandelaar.  

2. Loop zoveel mogelijk op de stoep.

Loop, indien mogelijk, altijd op de stoep. Is er geen stoep, wandel dan op het fietspad. Pas als er én geen stoep én geen fietspad is, loop je op de weg.

3. Loop aan de juiste kant van de weg.

Er zijn geen officiële verkeersregels die aangeven aan welke kant van de weg voetgangers moeten lopen. Het is op wegen buiten de bebouwde kom het verstandigst om aan de linker kant van de weg te lopen, dus tegen het verkeer in. Je ziet dan het tegemoetkomende verkeer aankomen. Ga bij een tegenligger de berm in. Let altijd extra op in bochten. Als je in een onoverzichtelijke binnenbocht loopt, zien automobilisten (en ook fietsers) je soms pas op het laatste moment. Dan kan het verstandiger zijn om rechts (in de buitenbocht) te lopen. Loop ook op brede of tweezijdige fietspaden zoveel mogelijk tegen het verkeer in, zodat je fietsers en scooters ziet aankomen en de berm in kunt stappen als tegenliggers onvoldoende ruimte hebben om voor je uit te wijken. Op een smal fietspad is het beter om aan de rechter kant te lopen. Op die manier kan een fietser, als er geen ruimte is om je in te halen, even langzaam achter je blijven rijden. Loop op wegen en fietspaden zoveel mogelijk achter elkaar, zodat er zoveel mogelijk ruimte is voor andere weggebruikers om je in te halen.

4. Kijk goed vooruit.

Kijk tijdens het wandelen zoveel mogelijk voor je uit. Op die manier merk je tegemoetkomende auto’s en fietsers tijdig op. Lopen en tegelijkertijd op je smartphone kijken is geen goede combinatie. Ga even langs de kant van de weg staan (dus niet op de weg) als je op je smartphone kijkt.  

Loop buiten de bebouwde kom zoveel mogelijk tegen het verkeer in, foto: Anneke Kompeer
Loop buiten de bebouwde kom zoveel mogelijk tegen het verkeer in, foto: Anneke Kompeer

5. Zet muziek niet te hard.

Zorg ervoor dat je het verkeer goed kunt horen. Wandelen op muziek kan prettig zijn, maar zet het volume van je mp3-speler of ander apparaat zodanig dat je de geluiden in je omgeving nog goed kunt horen.

6. Wees voorzichtig met oversteken.

Eigenlijk spreekt dit voor zich, maar we benadrukken het toch nog een keer: kijk altijd goed uit als je oversteekt. Steek de weg uitsluitend op overzichtelijke plaatsen over, dus niet in een bocht of op een helling. Wees ook voorzichtig op zebrapaden. Ook al heb je als voetganger voorrang, kijk altijd of een auto stopt voordat je de weg op stapt.

7. Let ook tijdens wandelevenementen op het verkeer.

Let ook tijdens georganiseerde tochten altijd goed op het verkeer. Met uitzondering van enkele grote evenementen loop je gewoon tussen het overige verkeer en moet je je aan de verkeersregels houden.

8. Neem een telefoon mee.

Neem als je op pad gaat altijd een (opgeladen) telefoon mee. Je kunt dan hulp inschakelen, mocht het nodig zijn.

9. Draag je gegevens bij je.

Zorg ervoor dat je je gegevens (een rijbewijs of ID) bij je hebt. Mocht er onderweg iets gebeuren, dan weten de hulpdiensten wie je bent.

Tips van andere wandelaars

Klaas: 'Zet in je mobiele telefoon in het adressenbestand onder ICE (In Case of Emergency) drie telefoonnummers (in volgrode van belangrijkheid) van personen die gewaarschuwd moeten worden als jou iets overkomt. Hulpdiensten weten dan snel wie ze moeten bellen.'

Elly: 'Als je met een groep op een fietspad of smalle weg loopt, kun je het beste aan de rechter kant van de weg lopen (met maximaal 2 personen naast elkaar). Op die manier worden fietsers niet gedwongen om af te stappen als er verkeer van twee richtingen komt. Ze kunnen dan langzaam achter je blijven rijden en inhalen zodra de tegenligger voorbij is.'

Heb jij nog tips voor andere wandelaars om veilig in het verkeer te wandelen? Stuur je tip naar redactie@wandel.nl en we voegen deze toe aan dit overzicht.

Naar wandelnieuws