Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Welke wandeluitrusting voor de wandelaar?

Net als iedere andere sporter presteert een wandelaar beter met een fatsoenlijke wandeluitrusting. Het begint bij goede wandelschoenen, maar er is meer te koop.

Vrouw zit op steen te genieten van uitzicht - Foto: Hi-Tec
Foto: Hi-Tec

Met het juiste materiaal meer plezier

In principe hoef je maar weinig materialen aan te schaffen om te kunnen wandelen. Maar besteed er wel serieus aandacht aan. Dan kun je meer plezier halen uit je wandelingen en is de kans op blessures kleiner. Welke materialen zijn nu onmisbaar voor iedere wandelaar?

Wandelschoenen

Zonder degelijke wandelschoenen kun je geen wandeling maken. Voor elke ondergrond is er een ander soort schoen verkrijgbaar. Fabrikanten hebben wandelschoenen daarom ingedeeld in vier hoofdcategorieën (A tot en met D), die variëren van lichte wandelschoenen tot zware bergschoenen. Daarnaast zijn er nog Nordicwalkingschoenen en enkele andere, wat ongebruikelijkere schoensoorten.

Welke schoenen je koopt hangt af van de ondergrond waar je geregeld op loopt. Lichte wandelschoenen zijn geschikt voor wandelingen op verharde wegen en goed begaanbare bospaden, terwijl je zware bergschoenen het beste kunt dragen tijdens wandelingen in de bergen waarbij je ook moet klimmen. Dé perfecte schoen voor alle wandelaars bestaat niet. Wat voor jou een goede schoen is, is misschien helemaal niet geschikt voor je wandelmaartje. Om te bepalen welke schoen het beste bij jouw voeten past, kun je een looppatroonanalyse laten maken. Veel sportspeciaalzaken voeren zo’n analyse uit om je het best te kunnen adviseren.

Ben je een behoorlijk actieve wandelaar? Dan is het zinvol om twee paar wandelschoenen te kopen. Door regelmatig van schoenen te wisselen belast je je voeten, pezen en spieren telkens net even anders, waardoor je minder risico loopt op blessures.

Wandelschoenen van Hi-Tec - Foto: Hi-Tec
Foto: Hi-Tec

Wandelkleding

In haast alle weersomstandigheden kun je wandelen. Het is wel zaak om je op de juiste manier te kleden. Controleer voor de wandeling daarom altijd het weerbericht. In het algemeen zijn er drie aspecten waarop je bij het kopen van wandelkleding moet letten: comfort, functionaliteit en veiligheid. In de zomer is het vaak zinvol een functioneel sportshirt te dragen. Zo’n shirt voert transpiratievocht goed af, houdt je droog en zorgt ervoor dat je niet snel afkoelt. In de winter kun je het beste gebruikmaken van het ‘drielagensysteem’, met een thermische, isolerende en beschermende kledinglaag. Wat betreft de aanschaf van wandelsokken is het belangrijk dat deze naadloos zijn en transpiratievocht goed afvoeren. Andere handige kledingstukken zijn handschoenen, een poncho en een pet of muts.

Twee personen aan de wandel op rotsen in de bergen - Foto: Hi-Tec
Foto: Hi-Tec

Rugzak

Tijdens een wandeling kun je het niet alleen af met het startmateriaal. Elke weersomstandigheid vraagt om z’n eigen materialen die je onderweg bij je moet hebben. Denk in de zomer aan zonnebrandcrème en op een regenachtige dag aan een poncho. Die spullen kun je vervoeren in een rugzak. De afstand van de route bepaalt hoe groot de rugzak moet zijn. Voor korte wandeltochten is een heuptasje met een flesje drinken en een telefoon vaak al genoeg. Maar pak je het rigoureuzer aan, dan is wellicht een trekkingsrugtas meer geschikt.

(Digitale) wandelkaarten

Helemaal van deze tijd zijn de applicaties op je smartphone waarmee je eenvoudig een scala aan wandelroutes kunt raadplegen en onderweg je voortgang kunt bekijken. Ook gps-toestellen hebben een soortgelijke functie en zijn handig om kaarten en plattegronden te raadplegen. Maar ook de papieren wandelkaarten zijn nog steeds een populair hulpmiddel om de route te bepalen. Het is handig om je route voor je vertrek te bestuderen. Dan hoef je niet bij ieder kruispunt op de kaart te kijken en geniet je optimaal van de wandeling.