Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Review: Xsensible Oulu Women wandelschoenen

Ben je nieuwe wandelschoenen aan het uittesten, kom je uit bij een oud fabrieksdorp waar volgens de informatieborden ook schoenen en hakken werden geproduceerd. Wat een mooi toeval! Onze redacteur Lizanne test de Xsensible Oulu Women tijdens een wandeling in Doorwerth en Heveadorp.

Review Xsensible Oulu Women wandelschoenen Langoed Duno Heveadorp
Wandelen op Landgoed Duno.

Tekst & foto’s: Lizanne Croonen

Eerste indruk

Je doet mij een groot plezier met halfhoge wandelschoenen. Ze geven net wat meer stabiliteit in de enkels. Aangezien ik niet terugdeins voor hoogteverschillen, kan ik dat wel gebruiken. Bovendien vind ik het fijn dat de schoenen op regenachtige dagen bescherming bieden tegen nattigheid en vuil. Ik ben dus blij dat ik de Xsensible Oulu Women mag recenseren.

Review Xsensible Oulu Women halfhoge wandelschoenen bos
Xsensible Oulu Women, in het bos bij Doorwerth.
Review Xsensible Oulu Women wandelschoenen Landgoed Duno
Landgoed Duno, tussen Heveadorp en Doorwerth.

De Stretchwalker-schoenzool van Xsensible is in positieve zin berucht. Ik hoorde dat het even wennen is, maar dat het dankzij de opvallend goede demping op den duur voelt alsof je op wolkjes loopt. Gek genoeg hoef ik helemaal niet te wennen. Wanneer ik de schoenen aantrek, slaak ik een zucht van verlichting. Ze zitten als gegoten. Na een korte inlooptijd, ga ik eropuit naar Landgoed Duno en Kasteel Doorwerth, voor een mooie wandeling in het bos en door het gras.

Wandelen weer opbouwen

Even bijpraten: sinds de zomer heb ik last van een peesplaatontsteking, oftewel een ontsteking in de bal van de voet en in de hiel. Ik was fanatiek aan het trainen voor een Kennedymars maar moest vanwege overbelasting afhaken bij de 40 kilometer. Sindsdien moet ik zeer rustig aan doen. Met hulp van een fysiotherapeut doe ik spierversterkende oefeningen, werk ik aan de beweeglijkheid van de voet en bouw ik langzaam mijn wandelingen weer op. De wandeling in Doorwerth telt ruim 7 kilometer en dat gaat me tegenwoordig redelijk af.

Review Xsensible Oulu Women wandelschoenen in het bos
Landgoed Duno.
Review Xsensible Oulu Women wandelschoenen Stretchwalker zool
Stretchwalker-zool: het blokje in het midden zorgt voor een natuurlijke lichaamshouding. (Foto: © Xsensible)

Xsensible Stretchwalker-zool

In het Hielpijncentrum in Nijmegen viel mijn oog op de Xsensible-schoenen in de hal/winkel. Als de experts het aanbevelen, dan moet het goed zijn, dacht ik. Ik bestudeerde de Stretchwalker-zool, die bijdraagt aan de afwikkeling en een betere loophouding. De technologie is gebaseerd op de Japanse Ippon-ba geta, de traditionele houten sandalen. De sandalen zorgen voor een natuurlijke lichaamshouding, waardoor je gewrichten minder worden belast. Ik ben benieuwd hoe Xsensible dat naar een moderne schoen heeft vertaald.

Uitdagingen: heuvels en regen

Landgoed Duno ligt op een stuwwal, wat garant staat voor heuvelachtige bospaadjes, trappetjes en zelfs een waterval richting de Dunobeek. Er valt een plensbui, maar dat kunnen de schoenen wel aan. Overal ploppen momenteel paddenstoelen uit de grond. Ik maak een paar afslagen om leuke soorten op de foto te zetten. Ik ontwijk de vele aardappelbovisten maar doe geen moeite om blubber te mijden. De schoenen geven me de nodige zekerheid en stevigheid. Ook van de paden af ervaar ik grip, dankzij het goede profiel van de zolen.

Review Xsensible Oulu Women wandelschoenen paddenstoelen
Paddenstoelen, Landgoed Duno.
Review Xsensible Oulu Women wandelschoenen Landgoed Duno
Heuvelachtig Landgoed Duno, aan de Dunobeek.

Tegenstribbelen

Na een bezoek aan Kasteel Doorwerth, loop ik door de graslanden langs de rivier. Het natte gras gaat over mijn schoenen, maar ik houd mijn tenen droog. Het laatste stukje door het bos gaat steil omhoog. Hier voel ik de pees in mijn voet tegenstribbelen. Toch merk ik dat de verhoogde hak en de zachte zool mijn voeten beter ondersteunen dan andere schoenen. Ik blijf goed in balans. Op platte schoenen had ik dit vast geen leuk stuk gevonden!

Review Xsensible Oulu Women wandelschoenen graslanden
Door natte graslanden aan de rivier de Rijn. Het echte Klompenpad-gevoel!

Conclusie

Het is alweer een tijdje geleden dat ik zo’n uitdaging aanging. Maar deze schoenen zitten zo comfortabel en ik ervaar flink veel demping waardoor ik het vertrouwen voel om zo’n wandeling met veel hellingen te maken. Ik eindig in Heveadorp, een oud fabrieksdorp waar een eeuw geleden nog (o.a.) schoenen, hakken en rubberlaarzen zijn geproduceerd. Wat een prachtig toeval!

Review Xsensible Oulu Women wandelschoenen paddenstoelen bos
Xsensible Oulu Women wandelschoenen.

Extra informatie

  • Xsensible Oulu Women is voorzien van stretchy, duurzaam kunststoftextiel
  • Het Dry-X membraan maakt de schoenen waterdicht en ademend
  • Lichtgewicht en comfortabel, ook voor trekking
  • De Stretchwalker balanszool zorgt voor veel demping en een gezonde lichaamshouding
  • Ronde veters die je stevig kunt aantrekken
  • Xsensible Oulu Women heeft een adviesprijs van €239,95
  • Dit model is ook beschikbaar voor heren: Xsensible Oulu Men (adviesprijs €259,95)
  • Schoenenmerk Xsensible is ontstaan in Nijmegen, is geïnspireerd door Japanse technologie en wordt geproduceerd in Portugal.

De redactie van Wandel.nl heeft voor deze test een gratis paar wandelschoenen van Xsensible ontvangen. De recensie is onafhankelijk tot stand gekomen.

Bekijk de hiking-collectie van Xsensible

Over de wandelroute

Lizanne liep route 11 uit de wandelgids ‘Wandelen rond Arnhem en Nijmegen’ door Rob Wolfs (prijs: Prijs: € 17,95, uitgeverij Gegarandeerd Oregelmatig). In de gids staan 20 wandelingen van maximaal 10 kilometer over grotendeels onverharde wandelpaden, van stuwwal tot rivierdal. Ook het Klompenpad Dorenweertsepad (13 km) is een aanrader in de omgeving van Doorwerth. Ga je liever struinen zonder route? Dan kun je het beste starten op parkeerplaats Landgoed Duno in Heveadorp of bij Kasteel Doorwerth.

Review Xsensible Oulu Women wandelschoenen Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth.
Review Xsensible Oulu Women wandelschoenen Bodo model
Xsensible Bodo wandelschoenen.

Doe mee & win!

In een eerder artikel schreven we over de verschillen tussen hoge en lage wandelschoenen. Heb jij een duidelijke voorkeur? Namens schoenenmerk Xsensible mogen wij zowel een paar van Xsensible Bodo (laag, voor dames) als een paar Xsensible Oulu (halfhoog, voor dames en heren) weggeven. Lees het artikel om meer te weten te komen over de verschillen.

De winactie is inmiddels gesloten. Gefeliciteerd Marjon en Regien met jullie nieuwe Xsensible wandelschoenen!