Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wat kun je beter niet eten en drinken als je gaat wandelen?

Wat kun je beter niet eten en drinken voor of tijdens het wandelen? Wandel.nl vroeg het aan wandel- en vitaliteits/leefstijlcoach Ellen Abbringh.

Cocktail

Als je gaat wandelen kun je gerust uren onderweg zijn. Maar met een goede voorbereiding en wat te eten en drinken voor onderweg hoeft dat geen probleem te zijn. Toch zijn er producten die je maar beter kunt laten staan. Wandel.nl sprak hiervoor met wandel- en vitaliteits/leefstijlcoach Ellen Abbringh.

Alcohol

Eigenlijk een inkoppertje: sport en alcohol gaan niet samen. “Niet alleen werkt alcohol vochtafdrijvend, waardoor je uitgedroogd kunt raken met alle nare gevolgen van dien. Alcohol verstoort ook de coördinatie. Een misstap is snel gemaakt en doordat je minder controle over je spieren hebt door de alcohol, kan dat leiden tot ernstige blessures en valpartijen”, legt Ellen uit. Bovendien begeef je je als wandelaar vaak in het verkeer. Dit gaat natuurlijk ook niet samen.

(Te veel) cafeïne

De één zweert bij een kopje koffie alvorens de deur uit te stappen, de ander moet er onmiddellijk van naar het toilet. Cafeïne heeft een laxerende werking, waar de één heftiger op reageert dan de ander. Ellen: “Van koffie werd ook gezegd dat het vocht afdrijvend zou werken, maar recent onderzoek wijst uit dat niet altijd het geval is. Wie tot twee kopjes koffie drinkt en daarna gaat bewegen zal nauwelijks vaker naar het toilet hoeven. Daarnaast speelt ook gewenning een rol. Wie iedere dag koffie drinkt, zal minder effect merken van cafeïne. Tegenwoordig mag je koffie meetellen in je dagelijkse vochtinname. Wie het bij een paar kopjes op een dag houdt, ondervindt er geen nadelige gevolgen van. Wie sterk reageert op de laxerende werking van koffie laat de thermoskan maar beter thuis.”

Koffie

IJskoud drinken

Na een lange wandeling in de brandende zon is er niets lekkerder dan een ijskoud glas drinken. Maar pas hier mee op. Het temperatuurverschil tussen de vloeistof en jouw lichaamstemperatuur kan nadelige gevolgen hebben. De kou zorgt er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur tijdelijk daalt, waardoor je hersenen een signaal afgeven om je lichaamstemperatuur te laten stijgen. Je krijgt het dan alleen maar warmer. Ook je organen zullen je dankbaar zijn als je je drinken niet te koud nuttigt. Koud drinken vertraagt de spijsvertering, het slijmvlies in je luchtwegen kan sneller ontstoken raken en de kans op luchtweginfecties en keelproblemen vergroten. Ook trekken je bloedvaten door de kou samen, waardoor gifstoffen minder makkelijk afgevoerd kunnen worden. Heb je toch een glas ijskoud drinken te pakken? Houd de slok dan eerst even in de mond om op te warmen voordat je doorslikt.

Suiker

Ellen is duidelijk over suiker en geraffineerde producten: vermijd ze zoveel mogelijk. “Het is gemakkelijk om voor onderweg wat repen en snoepjes mee te nemen ‘voor de energie’, maar kijk uit met suiker. Het is niet alleen slecht voor de tanden, maar suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel en vervolgens een dip, wat de trek naar suikers weer vergroot. Kies liever voor gezonde snacks met een combinatie van koolhydraten en vetten, zoals dadels, fruit, groente of ongezouten noten. Door de combinatie van deze complexe koolhydraten met wat vetten en eiwitten zal de afbraak van suiker geleidelijker zijn en zal een suikerdip niet snel optreden.”

pot snoep
chocolade muffins

Te veel calorieën

Ook over de calorie-inname heeft Ellen een goede tip. “Het is maar de vraag of je lichaam behoefte heeft aan extra calorieën tijdens het wandelen. Veel mensen overschatten de hoeveelheid verbrande calorieën tijdens een wandeltocht, waardoor ze gaan overeten. Als je de dag voor je wandeling goed hebt gegeten en je hebt ’s ochtends een voedzaam  ontbijt op, dan heeft je lichaam genoeg brandstof om een flink eind te wandelen. Je spieren kunnen voor ongeveer 1,5 uur intensieve inspanning energie opslaan en wandelen is minder intensief dan bijvoorbeeld hardlopen of wielrennen. We vergeten ook vaak dat we een vetreserve hebben, waar we op kunnen teren. Wie leert deze vetreserves aan te spreken zal onderweg minder naar snacks grijpen en langer energie hebben.”

Sportvoeding

Sportdrankjes, energierepen en gelletjes zitten bomvol suiker en zijn dan ook eigenlijk alleen van toepassing voor sporters die lang en intensief sporten. Met de bovenstaande informatie kun je als wandelaar deze producten maar beter links laten liggen.