Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Alcohol tijdens het wandelen: met mate of helemaal niet?

Het is wellicht het ultieme gevoel van ontspanning, een mini-vakantie en gezelligheid. Tijdens je wandeling kom je langs een cafeetje met een terras met prachtig uitzicht over het natuurgebied waar je aan het wandelen bent. Een koud biertje, een rosétje of wellicht een gin-tonic? Maar is dat nu wel zo slim om dat tijdens je wandeling te doen?

Header | /alcohol-tijdens-wandelen

Je hoeft natuurlijk niet meteen een alcoholische versnapering te nemen als je onderweg een terrasje pakt. Maar voor wie die voorkeur wel heeft, geven we je een inzicht in wat alcohol met je lichaam doet tijdens een inspanning.

Vochtafdrijvend

Alcohol werkt vochtafdrijvend. Alcohol drinken als je nog verder moet wandelen, is dus niet verstandig. Je lichaam heeft namelijk vocht nodig voor het transport van voedingsstoffen en afvalstoffen. Ook reguleert het je lichaamstemperatuur. Als je te weinig drinkt, kun je klachten als spierkramp en hoofdpijn krijgen. Bij een te laag vochtpeil kun je zelfs last krijgen van uitdrogingsverschijnselen, zoals duizeligheid en misselijkheid. Voldoende drinken is, zeker bij warm weer, van levensbelang. Maar ook bij lage temperaturen verlies je vocht, vooral via je adem. Je begrijpt, dat als alcohol vochtafdrijvend werkt, de kans op uitdrogingsverschijnselen groter wordt.

Coördinatie

Na één drankje zul je er nog niet zo snel last van hebben, maar alcohol beïnvloedt je coördinatie en reactievermogen. De kans op een misstap is groter omdat je minder controle hebt over je spieren. Dat kan leiden tot valpartijen en ernstige blessures. Bovendien begeef je je als wandelaar vaak in het verkeer. Alcohol en verkeer gaan niet samen.

Calorieën

Veel mensen wandelen om gezond te worden of te blijven. Een keer een alcoholisch drankje kan dan niet veel kwaad, maar realiseer je wel dat alcohol veel calorieën bevat. Bovendien belast alcohol de lever en zo ook je algemene stofwisseling. Wil je afvallen met je wandelingen, dan is het drinken van alcohol niet aan te raden. Wist je trouwens dat voor een glaasje bier of wijn je twintig minuten moet wandelen om de calorieën te verbranden?

/alcohol-tijdens-wandelen1
/alcohol-tijdens-wandelen2

Tips

Geniet, maar drink met mate. Heb je zin in een drankje? Dan is het met het oog op je eigen veiligheid en gezondheid verstandig dat fijne terrasje op te zoeken als je klaar bent met je wandeling. Een mooie beloning na je inspanning van die dag. Al doe je je lichaam een groter plezier met een alcoholvrij drankje. Toch alcohol? Bestel er ook een glas water bij, zeker als de temperatuur hoger is. Je lichaam heeft behoefte aan vocht.
Ben je met de auto? Houd het dan uiteraard bij een alcoholvrij drankje.