Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Woldberg Steenwijk

Gebied / Regio
Woldberg Steenwijk
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
14.1km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Vlakke weilanden met her en der een boerderij en daarachter komt het land omhoog, opgestuwd tijdens een ijstijd. Is het niet bijzonder dat je daar duizenden jaren later nog van kunt genieten? Sla het prachtige landgoed de Eese, waar rust en ruimte overheersen, zeker niet over.

Startpunt
Naam
Station Steenwijk
Straat
Stationsplein 4
Postcode
8331 GM
Plaats
Steenwijk
afbeelding van een weids uitzicht over bomen en stadjes, vanaf de uitkijktoren de Woldberg.
Uitzicht vanaf Uitkijktoren Woldberg. (Foto: © Neelixq via Flickr)

Deze NS-wandeling in het noordelijkste puntje van Overijssel is een stille parel. Vanaf station Steenwijk, begin- en eindpunt van de route, volg je holle paden en oude lanen door bossen, heidevelden en weilanden. Op de flank van de Woldberg staat een robuuste uitkijktoren die uitnodigt om te beklimmen. Na welgeteld 131 traptreden word je beloond met een weids uitzicht op Heerenveen en Giethoorn. Dichterbij steekt de spitse toren van de kerk in Steenwijk boven alles uit. Dan is het tijd voor een pauze: niet ver van de toren ligt een theehuis, waar je overigens ook koffie of een en sapje kunt nuttigen. Via de Woldberg, een 26 meter hoge heuvel, loop je naar het prachtige en afwisselende Landgoed De Eese.

De hoofdroute van 14 kilometer is in te korten tot 9,5 kilometer, maar dan mis je De Eese, het mooiste deel van de route. Kies daarom voor de verlengde route (17 kilometer) en geniet van het eeuwenoude natuurgebied.

afbeelding van twee wandelaars die door De Eese lopen, in de zon.
De Eese. (Foto: © WaterReijk via Flickr)

Landgoed de Eese

Landgoed De Eese ligt precies op het snijpunt van de provincies Overijssel, Drenthe en Friesland. Het glooiende natuurgebied, boven op een stuwwal, bestaat uit bossen, akkers, heidevelden, vennetjes en poelen. ’s Zomers staan de velden er vol met bloeiende bloemen. Maar ook de karakteristieke lanenstructuur, de oude landgoedhuizen en het bijzondere kasteeltje dat omringd wordt door een gracht, maken indruk. Het middeleeuwse familielandgoed is officieel benoemd tot ‘cultuurhistorische buitenplaats’.

Vestingstad Steenwijk

Tip van de redactie: breng na afloop van de wandeling nog even een bezoek aan de binnenstad van Steenwijk. Je vindt het centrum vanzelf door de gele pijlen van het wandelnetwerk te volgen. Ze leiden je onder andere naar de sfeervolle markt waarlangs prachtige Jugendstilpanden staan. Steenwijk is een echte vestingstad met stadswallen en grachten die herinneren aan het beleg en ontzet van de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het Steenwijks Ontzet wordt elk jaar nog steeds uitbundig gevierd.

afbeelding van huizen op de Markt in Steenwijk.
Marktplein in Steenwijk. (Foto: © Henk Pasman via Flickr)

Kenmerken

  • Landgoederen
  • Bosrijk
  • Boerenland
  • Gemarkeerde route

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Update februari 2024: wandelaar Marian laat weten weten dat de .gpx niet helemaal overeenkomt met de wandelroute op de kaart. Houd hier rekening mee.