Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute ‘Wandeling vol Verhalen’ op Landgoed Warnsborn

Gebied / Regio
Arnhem
Karakteristiek
Landgoederen
Afstand
4.5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Landgoed Warnsborn bij Arnhem is een natuurgebied vol historie, smalle wandelpaden, ontspringende beekjes en veel verschillende diersoorten. Op de wandelroute ‘Wandeling Vol Verhalen’ nemen de boswachter en zijn collega’s je mee met luisterverhalen die je van tevoren of ter plekke downloadt. Wandeljournalist Simone Vos liep de wandeling alvast en ontdekte het landgoed zo op een nieuwe manier.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Bakenbergseweg
Straat
Bakenbergseweg 257
Postcode
6816 PB
Plaats
Arnhem
Wandelroute Wandeling Vol Verhalen Op Landsgoed Warnsborn: Landsgoed warnsborn
Hotel Groot Warnsborn. (Foto: © Simone Vos)

Tekst & foto’s: Simone Vos

Tijdens de wandeling kom je meer te weten over de geschiedenis van het landgoed, ontdek je waar dassen leven en leer je meer over de Europese rivierkreeft en grafheuvels. Ondertussen geniet je van prachtige heidevelden en doorkijkjes in het glooiende landschap van Warnsbron. De wandelroute van 4,5 kilometer start bij de parkeerplaats tegenover Camping Warnsborn en volgt de rode route (niet te verwarren met de oranje route). Je downloadt de luisterverhalen van tevoren via
de website van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Landgoed Warnsborn

In de vijftiende eeuw bestond dit landgoed nog veelal uit heide waar schapen op graasden. Rond 1800 is Warnsborn een landgoed geworden, toen er een landhuis is gebouwd dat er tot 1944 heeft gestaan. Wie dat precies deed, is niet helemaal duidelijk, vertelt Ciska van der Genugten, specialist Natuur en Cultuurhistorie bij Geldersch Landschap & Kasteelen in het eerste luisterverhaal van de route.  

Wandelroute Wandeling Vol Verhalen Op Landgoed Warnsborn: Warnsborn heide
(Foto: © Simone Vos)
Wandelroute Wandeling Vol Verhalen Op Landgoed Warnsborn: Vijver warsnborn
Vijver in de buurt van het hotel Groot Warnsborn. (Foto: © Simone Vos)

Hotel Groot Warnsborn

Tijdens de Tweede Wereldoorlog brandde het landhuis, dat inmiddels een hotel was, helemaal uit. In 1949 is het hotel opnieuw opgebouwd, maar dan in een geheel nieuwe stijl. Dit is vandaag de dag Hotel Groot Warnsborn, een imposant, wit pand midden in de natuur. Een bijzonder detail over het hotel: in 1941 overnachtte Anne Frank hier met haar vader. Hoe we dat weten, hoor je in het luisterverhaal. 

Dierenverhalen

Vanaf hotel Groot Warnsborn slingert de wandeling verder de bossen in. Je wandelt over de uitgestrekte lanen en kunt ondertussen verder luisteren naar boswachter Ben Oosting die vertelt over de dassen die op het landgoed leven. Via kleine bospaadjes kom je uit bij een grote vijver. Zet hier het luisterverhaal over de Europese rivierkreeft op, want dat is een bijzonder verhaal. Deze vijver is de enige in heel Nederland waar deze soort nog voorkomt. Ga op het bankje zitten en ga helemaal op in de vertelling van boswachter Ben. 

Wandelroute Wandeling Vol Verhalen Op Landgoed Warnsborn: Vijver Rivierkreeften
De Europese rivierkreeft komt alleen nog maar voor in deze vijver. (Foto: © Simone Vos)
Wandelroute Wandeling Vol Verhalen Op Landgoed Warnsborn: Grafheuvel Heide
Grafheuvel op de heide bij landsgoed Warnsborn. (Foto: © Simone Vos)

Grafheuvels

Laat de vijver achter je en steek twee bruggetjes over, her en der zie je op dit landgoed beekjes ontspringen en kleine plassen liggen. De bosrijke omgeving gaat over in een mooi heidelandschap, dat meteen bijzondere archeologische monumenten herbergt. Deze grafheuvels zijn nog goed te zien in de heidevelden. In het luisterverhaal bij deze heuvels vertelt Ciska over de betekenis ervan. De heuvels zijn zo’n vierduizend jaar oud en er liggen nog altijd mensen in begraven.

Kronkels en kunst

Dwaal verder door de bossen en heidevelden en ontdek her en der nog meer grafheuvels onderweg. De tocht brengt je langs de oude schaapsdrift, waar de schapen bij een gedreven werden, en alsmaar verder de heide op. Al kronkelend voert het wandelpad je terug naar Hotel Groot Warnsborn. Je passeert het kunstwerk Zinnevruchten (1996) van Pauline Becking en komt dan weer uit bij het hotel. Hier kun je als bezoeker niet pauzeren, in de zomer staat er wel een foodtruck waarbij je kunt stoppen. 

Wandelroute Wandeling Vol Verhalen Op Landgoed Warnsborn: Kunstwerk zinnevruchten
Het kunstwerk Zinnevruchten van Pauline Becking. (Foto: © Simone Vos)
Wandelroute Wandeling Vol Verhalen Op Landgoed Warnsborn: Ijskelder warnsborn
Aan het einde van de rondwandeling vind je de oude ijskelder. (Foto: © Simone Vos)

Verscholen historie

Vlak voor de wandeling ten einde is, kom je nog langs een oude ijskelder die wat verscholen ligt in de bossen. Deze werd vroeger gebruikt om etenswaren goed te houden, maar tegenwoordig huizen er vleermuizen, vertelt ecoloog Paul Gortworst. Hij neemt je in het luisterverhaal mee de ijskelder in, zodat je meteen een beeld hebt van deze historische plek. Vervolg je weg door de bossen en na een kleine heuvel kom je weer bij de parkeerplaats, vol nieuwe verhalen en inzichten over landgoed Warnsborn. 

Praktische informatie

  • De wandelroute van 4,5 km is rood gemarkeerd. 
  • Meer informatie over deze wandelroute is te vinden op de onderstaande website van Geldersch Landschap & Kasteelen. Je kunt de routebeschrijving per e-mail ontvangen en de luisterverhalen hier downloaden. 
  • Honden zijn aangelijnd welkom op wegen en paden. Er is ook een hondenlosloopgebied. Dit wordt ter plekke aangeduid. 
  • De wandelroute gaat ook over onverharde paden, dus voor rolstoelen, scootmobiels en rollators is de route niet geschikt. In de omgeving van hotel Groot Warnsborn en op landgoed Mariëndaal zijn goede rolstoelpaden te vinden. 
  • Je kunt je wandeling mooi combineren met wandelroutes over het naastgelegen Landgoed Mariëndaal, Lichtenbeek, Hoog Erf en Boschveld. 
Download de wandelroute