Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Broederpad Dongen: in het spoor van de broeders

Gebied / Regio
Dongen
Karakteristiek
Verhard
Afstand
7km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Of je deze wandelroute nu met een gids loopt of alleen, je komt onderweg veel te weten over het leven van kloosterlingen die in Dongen meer dan een eeuw goeds deden voor hun medemensen. Wandel mee over de historische wandelroute Broederpad.

Startpunt
Naam
Europaplein
Straat
Europaplein 1
Postcode
5101 VV
Plaats
Dongen
Wandelroute Broederpad Dongen: in het spoor van de broeders
Foto's maken op het Broederpad.

Tekst & foto’s: Eva Hopstaken

Broeders van weleer

Meer dan een eeuw lang, 117 jaar om precies te zijn, maakten kloosterlingen in Dongen deel uit van het Brabantse dorp. Zorg voor een betere samenleving, het verstrekken van deugdelijk onderwijs, zorg dragen voor de zwakkere en zieke dorpelingen. Het zijn slechts een paar voorbeelden waar de broeders zich mee bezig hielden. Laten we bovendien hun passie voor een cultureel en sportief verenigingsleven niet vergeten. Om de broeders behorend tot de congregatie van Onze Lieve Vrouw van Lourdes zeker niet te vergeten, werd in samenwerking met Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen, het Broederpad opgericht.

Begin bij het einde

“Volgens mij moeten we deze kant op”, roep ik enthousiast tegen mijn wandelmaatje, terwijl ik het portier van de auto in het slot laat vallen. “Ik zie een bordje met een broeder, een bordje met informatie en dat is een kerk”, ga ik verder en steek de straat over. Eenmaal voor de Pauluskerk moet ik bekennen dat ik het niet juist had. De kerk die kunstwerken, waaronder een indrukwekkend wandtapijt van Broeder Armator, huisde, is niet het begin- maar het eindpunt. “Kijk eens daar,” zo word ik geroepen, terwijl ik de informatie in me opneem. “Daar is het beginpunt.”

Wandelroute Broederpad Dongen: in het spoor van de broeders; bordje
Routebordje van het Broederpad.
Wandelroute Broederpad Dongen: in het spoor van de broeders; Oude Kerk Dongen
Ruïne van de Oude Kerk in Dongen.

Oude Kerk in Dongen

“Het lijkt wel of elke straatnaam naar de Broeders of naar een kerk verwijst,” klinkt het naast me wanneer we de Kerkstraat inlopen. Tijd om daar verder over na te denken hebben we niet, we worden verrast door de Oude Kerk. Op het eerste gezicht een gewone kerk. Een rondje om de kerk toont ons echter dat een deel een kerkruïne is.

“Dat had je niet verwacht he?” vraagt een man met een hond aan de lijn– zonder op het antwoord te wachten - die duidelijk de verbazing van onze gezichten leest. “Dat is al bijna 100 jaar zo. Ik heb gehoord dat er in Nederland maar een paar van dit soort ruïnekerken zijn. Hier bij ons in Dongen staat zelfs de enige in Brabant”, klinkt het met gepaste trots vanonder zijn pet vandaan.

Sint Laurentiusparochie

De jeugd heeft de toekomst, dat is en was in Dongen niet anders. De Broerders stonden aan de wieg van de lokale padvinderij. Het patronaat waar dat plaats vond, mag dan in de as zijn gelegd op dezelfde plek herrees een nieuw jeugdcentrum. De naastgelegen Sint-Laurentiusparochie is ouder dan de Broeders en stamt naar schattig uit 1330. De Broeders verdwenen uit het straatbeeld en uit het dorp, ook kerkgangers dunnen uit. Voor het aantal bezoekers op zondag is deze kerk een maatje te groot. Begin 2024 werd dan ook de laatste dienst gehouden.

Wandelroute Broederpad Dongen: in het spoor van de broeders; Sint Laurentiuskerk Dongen
Sint Laurentiuskerk in Dongen.
Wandelroute Broederpad Dongen: in het spoor van de broeders; straatnaambordje
Alles wijst op het verleden van de broeders in Dongen.

‘Onzichtbare’ broeders

“Gelukkig zijn er de bordjes”, laten we ons af en toe ontvallen. Eerlijk is eerlijk, af en toe vergt de wandeling wat inbeeldingsvermogen. Veel panden zijn verdwenen of vervullen inmiddels een andere functie waardoor ze niet toegankelijk meer zijn. Gelukkig blijft met deze wandeling de omvangrijke geschiedenis van de Broeders goed bewaard.

Praktische informatie over de route:

  • De wandelroute Broederpad is chronologisch in de tijd opgebouwd en kent een korte variant van 4 km en een route van 7 km.

  • De historische wandelroute voert langs 22 plaatsen waar de broeders sinds 1892 hebben gewoond en gewerkt. Onderweg lees je meer informatie op speciale Broederborden, incl. unieke foto’s.

  • Je kunt via de onderstaande button een uitgebreide wandelkaart downloaden.
Download de wandelroute
Wandelroute Broederpad Dongen: in het spoor van de broeders; Oude Kerk Dongen
Oude Kerk in Dongen.
  • Bij het startpunt kan gratis worden geparkeerd.

  • Wie nog meer wil weten over het verleden van de broeders, sluit aan bij een gidswandeling (prijs: 2 euro) die de Heemkundekring Dongen maandelijks organiseert. Data zijn te vinden via de onderstaande button.

  • Onderweg zijn verschillende horecapunten, deze zijn op de wandelkaart met een koffiekopje aangegeven
Agenda van gidswandelingen