Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste wandelingen langs kloosters en kloostertuinen

Het kloosterleven spreekt velen tot de verbeelding. Een leven van bidden en werken in een van de maatschappij afgezonderde gemeenschap is maar voor enkelingen weggelegd. Wil je de rust en stilte ervaren van deze bedevaartsoorden? Wandel dan met ons mee langs de mooiste kloosters en hun verscholen tuinen.

De mooiste wandelingen langs kloosters en kloostertuinen; Kloosterdorp Steyl.
Kloosterdorp Steyl vanuit de lucht. (Foto: © Remke Luitjes, Shutterstock)

Kloosters in Nederland

Nederland kent nog zo’n 60 actieve kloosters. Dat waren er ooit veel meer. In de Middeleeuwen kende het kloosterleven een bloeiende periode. De dagbesteding van kloosterlingen bestond uit bidden en werken en ze maakten een belangrijk deel uit van de maatschappij, omdat ze onder meer werkzaam waren in het onderwijs en zieken verzorgden. De Reformatie zorgde voor een kentering. Het Katholieke geloof was verboden en kloosters werden gesloten of zelfs vernietigd. Toen in 1800 Nederland godsdienstvrijheid kreeg werden er weer nieuwe kloosters gesticht. Toch liep het aantal kloosters halverwege de 20e eeuw weer sterk terug, omdat nog maar weinig mensen zich geroepen voelden om het klooster in te gaan. Veel kloostergebouwen, abdijen en priorijen hebben tegenwoordig een andere bestemming. Maar ze stralen nog steeds de rust en ruimte tot bezinning uit.

De mooiste wandelingen langs kloosters en kloostertuinen; Ons Kloosterpad Brabant Kloosterrondwandeling Bernheze
Kloosterrondwandeling Bernheze. (Foto: © VisitBrabant)

Wandelroutes langs kloosters, 5 tips

Ons Kloosterpad, Brabant

Ons Kloosterpad is een 330 kilometerlange wandelroute verdeeld over 15 etappes langs de vele oude kloostergebouwen in Brabant. Van de 650 kloostergebouwen die Brabant rijk was bestaan er nog 450. Slechts enkele doen nu nog dienst als klooster, andere gebouwen hebben een andere functie gekregen. Ons Kloosterpad voert je langs 50 van deze oude kloosters en door de prachtige Brabantse natuur. Wandel je de etappes achter elkaar? Dan kun je in enkele van de kloostergebouwen overnachten.

De mooiste wandelingen langs kloosters en kloostertuinen; abdij van Achel, ook wel Achelse Kluis
De abdij van Achel, in de volksmond De Achelse Kluis. (Foto: © Shutterstock)

De Achelse Kluis, Hamont-Achel, België

Op de grens van België en Nederland ligt De Achelse Kluis. Een klooster, waarbij de monniken toch wel over de grens gaan. Het kloostergebouw is illegaal uitgebreid, waardoor de grens nu dwars door de aanbouw loopt en opnieuw bepaald moest worden. Grenspaal 178 moest worden verplaatst en bevat een koker met de tekst ‘Ik blijf hier voor paal staan tussen twee landen; hopelijk versterkt dit onze banden.’ Ook de begraafplaats gaat over de grens. Deze ligt namelijk op Nederlands grondgebied, terwijl de monniken op Belgisch grondgebied wonen. Bij de teraardebestelling wordt de wet overtreden, maar dit wordt gedoogd.

Wandelaars die naar Santiago de Compostella lopen kennen de Achelse Kluis als een geliefde ontmoetingsplaats. Wie wil kan deelnemen aan de eucharistieviering en het getijdengebed, maar er is ook een herberg voor een versnapering (de eigen gebrouwen Achelse Kluis is een aanrader) en wie wil deelnemen aan het abdijleven en zich wil toeleggen op geestelijke verdieping is welkom in het gastenverblijf. 


Wandelroutes:

Grenslandpad, LAW 11, etappe 17 (12,4 km)
Wandelroute ‘Ontdek de Achelse Kluis’ (7,4 km)
Klooster- en heidewandeling (7,5 km)

De mooiste wandelingen langs kloosters en kloostertuinen; Achelse Kluis.
Achelse Kluis. (Foto: © Flickr, Hans Porochelt)
De mooiste wandelingen langs kloosters en kloostertuinen; Missiehuis St. Michael in Steyl
Missiehuis St. Michael in Steyl aan de Maas. (Foto: © Shutterstock)

Kloosterdorp Steyl

Tussen de Maas en het kloosterdorpje Steyl ingeklemd liggen Missiehuis St. Michael, het Heilig Hart Klooster en het Heilige Geest Klooster. Steyl kent een rijke missiegeschiedenis en wandelen door Steyl en omgeving brengt je terug naar natuur, historie en rust en dat met een prachtig uitzicht over de Maas. De kloostertuinen en Botanische tuin behoren tot de mooiste van Nederland en zijn zeker een bezoek waard.

De oudste delen van de Botanische tuin Jochemhof dateren uit 1799, toen Pater Peter Jochem een Botanische tuin startte ter ondersteuning van het biologieonderwijs aan het klooster. Zaadjes uit alle windstreken werden geplant, wat heeft geleid tot onder andere kolossale mammoetbomen. Daarnaast werden ook een kruidentuin, een heemtuin en een mediterrane kas aangelegd.

Maar er is in het dorp nog meer te zien. Het Missiemuseum, het Ketelhuis en de pottenbakkerij bijvoorbeeld. Onderstaande wandeling komt langs veel hoogtepunten. Schroom niet om van de route af te wijken om de kloostertuinen en Botanische tuin te bezoeken.


Wandelroute:

Steyl Wandelroute (8 km)

De mooiste wandelingen langs kloosters en kloostertuinen; Missiedorp Steyl
Kloostertuin Steyl. (Foto: © Flickr, Herman Pijpers)
De mooiste wandelingen langs kloosters en kloostertuinen; Klooster Ter Apel
Klooster Ter Apel. (Foto: © Flickr, Michaela Pereckas)

Klooster Ter Apel

Klooster Ter Apel wordt omgeven door kloosterbossen met imposante oude eiken en beuken. Het kloostergebouw dateert uit de 15e eeuw en doet nu dienst als museum voor klooster- en kerkgeschiedenis en religieuze kunst onder de naam Museum Klooster Ter Apel. Twee lange wandelroutes doen Ter Apel aan. Wijk iets van de etapperoute af om de kloosterbossen te kunnen bezoeken.


Wandelroutes:

Westerwoldepad, etappe 5 en 6 (12,8 en 10,2 km)
Het Pronkjewailpad zuidroute, etappe 8 en 9 (18 en 25 km)
Meer wandelinspiratie vind je hier.

Abdij Rolduc

De Abdij Rolduc in Kerkrade was ooit het grootste abdijcomplex in de Benelux en geniet een UNESCO-status als grootste rijksmonument van Nederland. Wil je de 900-jaar oude geschiedenis van de abdij leren kennen? Boek dan de wekelijkse rondleiding en kom op plekken die anders voor bezoekers niet toegankelijk zijn. Prima te combineren met een wandeling in de prachtige omgeving. In de brasserie kun je voor of na je wandeling genieten van een hapje en een drankje.

De mooiste wandelingen langs kloosters en kloostertuinen; Abdij Rolduc.
Abdij Rolduc. (Foto: © Flickr, Frans Berkelaar)