Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Bossche Broek: Fort Isabella

Gebied / Regio
’s-Hertogenbosch
Karakteristiek
Waterrijk
Afstand
9km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Bijna nergens in Nederland vind je een natuurgebied zo dicht bij een stad zoals Bossche Broek. Enkel en alleen gescheiden met een aantal stuwwallen, om het historische stadscentrum van ’s-Hertogenbosch te beschermen. Wandel langs overblijfselen van Fort Isabella uit de Tachtigjarige Oorlog.

Startpunt
Naam
Bossche Broek parkeerplaats
Straat
Sterrebosweg
Postcode
5211 JK
Plaats
's-Hertogenbosch
Wandelroute Bossche Broek Fort Isabella
Wandelen in de Bossche Broek in Noord-Brabant. (Foto: © Elco van Berkel, Getty Images)

Al eeuwenlang diende het moerasgebied van het Bossche Broek als een ondoordringbare beschermingsbarrière. Vandaag de dag is het een oase van kalmte aan de levendige stadsgrens. Hier kun je genieten van een adembenemend uitzicht op de indrukwekkende stadswallen en de statige Sint-Janskathedraal. Als je geluk hebt, kun je zelfs de zoete klanken opvangen van een blauwborst of het getjilp van een kleine karekiet.

De Dommel

Deze wandelroute brengt je een aantal keer over het beekdal van de Dommel. Niet alleen doe je dat door te wandelen, maar ook door de veerpont te gebruiken naar de overkant. Een van die opties om naar de overkant te komen is via het handbediende kettingveerpontje, die het Bossche Broek verbindt met de stadswallen.

Een aantal kilometers verder vind je het Sint-Janspontje. Dit pontje werd eeuwenlang gebruikt om bewoners van Olland en Kasteren met Liempde aan de overkant te verbinden. Voor kerkgangers is dit pontje het snelst naar de Sint-Janskapel.

Wandelroute Bossche Broek Fort Isabella De Dommel
Oversteken bij De Dommel. (Foto: © Fortgens Photography, Getty Images)
Wandelroute Bossche Broek Fort Isabella Castellum
Plattegrond Fort Isabella ten tijde van beleg Fredrik Hendrik in 1629. (Foto: © Rijksmuseum, )

Fort Isabella

In het midden van de groene oases van de Bossche Broek, vind je Fort Isabella. Het fort werd gebouwd door de Spanjaarden in 1618 en was bedoeld om ’s-Hertogenbosch te beschermen tegen aanvallen. Eerst bood het bescherming tegen de Hollanders, later tegen de Fransen en Belgen. Het fort is vernoemd naar aartshertogin Isabella: de dochter van de Spaanse koning Filips ll.

Moerasdraak

’s-Hertogenbosch had in de Tachtigjarige Oorlog een bijzondere bijnaam: moerasdraak. Deze naam had de stad niet zonder reden gekregen. De middeleeuwse stad lag zo goed verstopt tussen de moerasgebieden van de Dommel en de Aa, dat het zo goed als niet in te nemen was.

Prins Maurits van Oranje probeerde ’s-Hertogenbosch in 1601 in te nemen, maar zonder succes. Prins Fredrik Hendrik van Oranje lukt het tijdens het Beleg van 1629 wel. Hij zorgde ervoor dat de Aa en de Dommel werden omgeleid en een gracht om de stad werd gegraven.

Wandelroute Bossche Broek Fort Isabella Moerasdraak
Moerasdraak. (Foto: © Elco van Berkel, Getty Images)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Dommel. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • Wandelroute Bossche Broek is te volgen via knooppuntenpaaltjes
  • Nuttig een lunch, koffie en wat lekkers bij Fort Isabella
  • Trek hoge wandelschoenen aan, de route kan drassig zijn