Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Beesterzwaag in Zuidoost Friesland: Leef!

Gebied / Regio
Beesterzwaag
Karakteristiek
Bosrijk, heide en zand
Afstand
14.4km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Wandel door de mooie natuur rondom Beesterzwaag in Zuidoost Friesland. Wandelroute Leef neemt je 14,4 kilometer mee door verschillende soorten natuur. Van bos tot heide en langs meerdere wateren met leuke vlonderpaden. Laat je verwonderen door deze prachtige plek!

Startpunt
Naam
Blokhut Sparjebird
Straat
Sparjeburd 4
Postcode
8409 CK
Plaats
Hemrik
Beesterzwaag
Beesterzwaag (Foto: © Lydia Annema)

In september 2023 kreeg deze wandelroute vorm doormiddel van een goede-doelen-actie voor stichting Leef!. Er werd toen een wandeltocht uitgezet van 14,4 kilometer door de bossen, langs heide en over vlonderpaden. Niet alleen om samen te komen en te genieten van de prachtige natuur, maar ook voor het goede doel werd er gewandeld. Met elkaar is toen 5000,- opgehaald voor het UMCG Kanker Researchfonds. Omdat de organisatoren iedereen willen laten genieten van de omgeving is de route openbaar gemaakt.

Vlonderpad Wallebos
Vlonderpad Wallebos (Foto: © Lydia Annema)

Vlonderpaden in het Wallebos

Het startpunt van de wandeling is Blokhut Sparjebird. Een verborgen restaurant middenin de bossen mét een tof speelbos voor kinderen. Vanuit de bossen loop je door weilanden richting natuurgebied Beesterzwaag. Hier wordt je getrakteerd op verschillende vlonderpaden. Een van die vlonderpaden vind je in het Wallebos, een stukje natuur met een grote diversiteit aan bomen. Snuif hier de heerlijke geuren op en spot de kwetterende vogels.

Bloeiende heide
Bloeiende heide (Foto: © Lydia Annema)

Lippenhuisterheide

Vanuit de bossen in Beesterzwaag stap je over de Lippenhuisterbrug de Lippenhuisterheide op. Dit gebied kent zowel natte als droge heide. De natte heide met vennetjes is een ideale leefomgeving voor de gewone pad, groene kikker, heikikker en bruine kikker. In de zomer geniet je hier dan ook van een mooi orkest. Ook de ringslang en adder kunnen over het pad heen slingeren. Op de drogere plekjes is er een grote kans dat je de Levendbarende hagedis de bosjes in ziet schieten.

Streekdorp Hemrik

Het laatste stukje van de route struin je door het dorpje Hemrik. Hemrik is een streekdorp dat in de late Middeleeuwen is ontstaan. Je wandelt er langs enkele historische gebouwen zoals de karakteristieke wit oranje gekleurde dorpskerk.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van de Visit Friesland. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving en GPX bestand te downloaden.

Download de route

Praktische informatie

  • Start en finish bij Blokhut Sparjebird
  • De route gaat veelal over onverharde paden
  • De route is te lopen via een routebeschrijving of GPX bestand voor op je mobiel
  • Honden zijn aangelijnd welkom

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.