Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Ameland: Roosduinen en Landweerdijk

Gebied / Regio
Ameland
Karakteristiek
Duinen
Afstand
6.5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Verken de diverse landschappen van Ameland tijdens de 6,5 km lange wandelroute Roosduinen en Landweerdijk, die je meeneemt door prachtige duingebieden, bossen en uitgestrekte weilanden.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Verbindingsweg
Straat
Verbindingsweg
Postcode
9162
Plaats
Balum
Wandelroutes Ameland (2)
Wandelroute Roosduinen en Landweerdijk (Foto: © Anja Brouwer Fotografie)

Ontdek de prachtige Wandelroute Roosduinen en Landweerdijk, gelegen tussen de charmante dorpjes Ballum en Nes in het hart van Ameland. Over een afstand van 6,5 kilometer word je getrakteerd op een verscheidenheid aan landschappen, van het uitgestrekte duingebied van de Waddeneilanden tot weelderige bossen en open weilanden.

Wandelroute Ameland Foto Anja Brouwer (2)
Wandelen door de duinen op Ameland (Foto: © Grafik_design, Pixabay)

Roosduinen

De wandeltocht begint in een bosrijk gebied, op weg naar de Roosduinen. Dit is het grootste binnenduingebied van de Waddeneilanden, aangelegd tussen 1804 en 1812 om het pittoreske dorp Ballum te beschermen. Met een oppervlakte van 83 hectare herbergt dit gebied 39 vogelsoorten, die vooral tijdens het broedseizoen te spotten zijn. Het duin- en bosgebied is tevens de thuisbasis van de velduil en ransuil.

Soayschapen en Hereford runderen

Tijdens je wandeling door de uitgestrekte duinen wordt je omringd door een prachtig heidelandschap dat wordt onderhouden door een kudde Soayschapen. Deze vriendelijke grazers zorgen voor een gevarieerde flora, waardoor het heide- en duinlandschap behouden blijft. In de zomer kun je ook de rustige aanwezigheid van de Hereford runderen ervaren, terwijl ze grazen in het gebied. Dat maakt de tocht nog leuker! 

Wandelroute Ballum Richting Blinkert VVV Ameland
Ballum Richting Blinkert (Foto: © VVV Ameland)

Bossen en weilanden

Na het verkennen van de Roosduinen leidt het pad je terug naar het bos, waar je kronkelende paden volgt. Ondanks de verwoestende storm in 2014, biedt het bos nog steeds een prachtige omgeving om te verkennen. In dit bos loopt ook het Krûmeltjesspoor, een pad van 2km dat speciaal is aangelegd voor de jongste wandelaars. Het laatste deel van de route voert je langs open weilanden, waar vooral in het voorjaar en de zomer veel vogels te spotten zijn.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over de wandelroute Hollumerduinen en Lange duinen? Haal dan bij VVV Ameland een uitgebreide wandelgids, met deze en vele andere mooie routes op het eiland. 

Bekijk de wandelgids

Help ons mee

Heb jij de wandelroute Roosduinen en Landweerdijk gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • Het duingebied biedt weinig bescherming tegen de wind, dus zorg ervoor dat je genoeg laagjes draagt.