Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Ameland: Krûmeltjesspoor

Gebied / Regio
Ameland
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
2km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Op Ameland is er genoeg te beleven, ook voor de kleine avonturiers. De Wandelroute Krûmeltjesspoor is een leuke en interactieve wandeltocht speciaal ontwikkeld voor kinderen. Ga mee op avontuur.

Startpunt
Naam
Ballumerbos
Straat
Verbindingsweg
Postcode
9162 EW
Plaats
Ballum
Krummeltjesspoor Ameland
Krûmeltjesspoor (Foto: © VVV Ameland)

Om het bos aantrekkelijker te maken voor jonge kinderen, is er een leuke wandelroute van 2 kilometer ontwikkeld. In het bos van Ballum op Ameland kunnen kinderen op avontuur gaan en allerlei leuke figuren ontdekken, van mysterieuze Krûmels tot kwakende kikkers en een reuzenvlinder.

Speelse ontdekkingstocht

Bij VVV Ameland kun je voor slechts €2 een spoorboekje kopen met tekeningen en informatie over de natuur van het eiland. Dit spoorboekje vormt de basis voor een leuke wandeltocht voor het hele gezin. Bij het startpunt van de route wijst een wijze uil je de weg. Onderweg komen kinderen 'krûmels', verborgen hutten, kwakende kikkers en geheimzinnige uilen tegen.

Krûmels

Krûmels zijn fantasiewezens die ’s nachts – als iedereen slaapt -  het bos bewonen. Ze houden van planten en dieren en willen die liefde graag op kinderen overbrengen. Normaal gesproken wonen Krûmels onder de grond, maar soms zijn ze bovengronds te zien in de vorm van stenen. Zodra de zon opkomt, veranderen de Krûmels die nog bovengronds zijn in stenen.

Het ontstaan van de tocht

Het idee voor het Krûmeltjesspoor komt van Ari van Hardeveld en Olga Wouters, die een vergelijkbaar pad op Texel hebben aangelegd, genaamd het Sommeltjespad. De Sommeltjes van Texel zijn de Krûmeltjes van Ameland. Met hulp van een werkgroep, in samenwerking met Staatsbosbeheer en de gemeente, is het pad aangelegd en is er een Krûmeltjesspoorboekje uitgebracht.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over de wandelroute Krûmeltjesspoor of dit gebied? Bekijk dan de website van VVV Ameland, hier kun je ook het spoorboekje kopen. 

Meer over de route

Help ons mee

Heb jij de wandelroute Krûmeltjesspoor gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • Je kunt het spoorboekje met tekeningen en informatie voor €2,- kopen bij het VVV kantoor op Ameland.
  • Het Krûmeltjesspoor begint bij de paal met uil, die wijst naar de toegangspoort. Daarna wijzen stenen en palen met oogjes de weg.