Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Vorstelijke wandelingen door heel Nederland

Op Koningsdag is de meerderheid van de werkende bevolking in Nederland vrij. Een prima gelegenheid om eens een vorstelijke wandeling te ondernemen! Op Wandel.nl tippen we je een aantal koninklijke wegen uit de Nederlandse geschiedenis.

Jachthuis Het Loo
Jachthuis Het Loo. (Foto: © Shutterstock)

Allereerst... een stukje geschiedenis. De geschiedenis van het Nederlands Koninklijk Huis gaat terug tot in de vijftiende eeuw met het Huis Oranje-Nassau. Vanaf die tijd leveren de Oranjes als stadhouders, koningen en koninginnen een belangrijke bijdrage aan het bestuur van ons land. Het huidige koninkrijk der Nederlanden ontstond in 1815 toen Willem Frederik in dat jaar koning werd: Koning Willem I. Hij was de zoon van de laatste stadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden, Willem V. De band tussen het huis Van Oranje-Nassau en de Nederlanden gaat terug tot stadhouder Willem van Oranje. Deze geschiedenis heeft zijn voetsporen verspreid door het land achter gelaten. Wandel met ons mee door de tijd en ontdek het Nederlands koningshuis te voet.

Nassaustad Breda

Breda staat ook wel bekend als Nassaustad. De wieg van de voorouders van Huis Oranje-Nassau stond in Breda en de Nassaus bewoonden jarenlang het Kasteel van Breda. Het Mastbos, nabij Breda, is één van de oudste bossen van Nederland en werd ruim 500 jaar geleden aangelegd door Hendrik III van Nassau. Hij bekleedde belangrijke militaire en hoge burgerlijke ambten en vanuit deze lijn verbond de naam Nassau zich met Oranje, nadat zijn zoon het soevereine prinsdom Orange in Frankrijk had geërfd. Bovendien waren de Nassaus verantwoordelijk voor veel bouwwerken en instellingen in de stad. Breda mag zich dus met recht Nassaustad noemen.

Het naastgelegen Mastbos werd aangelegd als productiebos. De grove den, die een kenmerkende rechte stam heeft, was uitermate geschikt voor de verbouwing van Kasteel van Breda, voor de Spaanse vloot en later voor de masten van De VOC schepen. Tijdens deze wandeling van 11 of 14 kilometer maak je kennis met Nassaustad Breda en het Mastbos.

Breda Monument
Monument in Breda. (Foto: ©Charlotte Bleijenberg, Shutterstock.com)
Kasteel van Breda
Kasteel van Breda. (Foto: © Uwe Aranas, Shutterstock.com)

Het Oranje-Nassau pad, Noord-Brabant

Heb je zin in een meerdaags avontuur of wandel je liever een losse etappe van deze 136 kilometerlange rondwandeling? Het kan allemaal. In zeven dagwandelingen maak je kennis met de Oranje-Nassaus in Bourgondisch Brabant. Van sprookjesachtige kastelen, militaire bolwerken, tot statige landhuizen en prachtige natuur. De wandelgids van dit pad kun je meteen in onze Wandelshop bestellen.

Lees hier meer over het Oranje-Nassaupad

Paleispark Het Loo, Apeldoorn

Paleispark Het Loo is onderdeel van Kroondomein Het Loo en vormt het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland. Paleis Het Loo werd tot 1975 door onder meer koningin Wilhelmina bewoond. Vanaf 1985 doet het dienst als museum over de Oranjes.

In het Paleispark kun je wandelingen maken variërend van twee tot veertien kilometer. De wandelingen voeren je langs verschillende bijzondere plekken, zoals jachtslot het Oude Loo, de paardenbegraafplaats en de vallei van Wilhelmina. Meer informatie over bereikbaarheid, openingstijden en tarieven vind je op de website van Kroondomein het Loo.

Paleis Het Loo is het eindpunt van de wandelroute Koninklijke Weg. Het pad verbindt Paleis Noordeinde met Paleis Het Loo in 170 kilometer: absoluut een Koninklijke Weg dus! Bestel de wandelgids over deze route nu in onze Wandelshop.

Jachthuis Het Loo
Jachthuis Het Loo. (Foto: © Shutterstock)
Koninklijk Paleis Amsterdam
Koninklijk Paleis Amsterdam. (Foto: © Shutterstock)

Van prins naar koning, Amsterdam

Wandel deze route door Amsterdam, ter ere van de troonswisseling van Koningin Beatrix en Prins Willem Alexander, op 30 april 2013. De wandeling start en eindigt bij het Paleis op de Dam en de Nieuwe Kerk, waar de inhuldiging heeft plaatsgevonden en voert je via de Prinsengracht om het ‘prinsdom’ uit te zwaaien.

Let wel op: loop deze route in aanloop naar, of na afloop van Koningsdag. Op Koningsdag zelf staat het in Amsterdam rammetje vol met feestvierders. 

Kasteel Drakensteyn, Lage Vuursche

Nadat Prinses Beatrix de kroon had overgedragen, is ze in 2014 verhuisd naar Kasteel Drakensteyn in de Lage Vuursche. Een prachtig gebied dat zich bij uitstek leent voor een mooie wandeling. Staatsbosbeheer heeft meerdere gemarkeerde wandelroutes uitgezet, die je vlak langs Kasteel Drakensteyn en de paleistuinen voeren, maar je ook veel mooie facetten van de Utrechtse heuvelrug laten zien. Maak je wandeling langer door routes te combineren:

Wandelroute rond de Kasteeltuin (2 km) en wandelroute de Stulp liggen in elkaars verlengde en kunnen makkelijk aan elkaar gekoppeld worden. Wandeling Oertijd (10 km) ligt noordelijk van deze twee wandelroutes. Wandel noordwaarts over de Stuipselaan tot net voorbij de kruising met de Zevenlindenweg om de route vanaf hier op te pakken. Deze laatste wandeling is tevens een praatpaadje en nodigt je door middel van vragen op de markeringspaaltjes uit om met elkaar in gesprek te gaan en de telefoon in de zak te laten.

Drakesteyn
Drakesteyn. (Foto: © Aerovista Luchtfotografie, Shutterstock.com)
Paleis Noordeinde
Paleis Noordeinde. (Foto: © Paulina Grunwald, Shutterstock.com)

Royal Den Haag

Koning Willem Alexander en Koningin Maxima wonen met hun gezin in Paleis Huis Ten Bosch in het Haagse Bos in Den Haag. Paleis Noordeinde is het werkpaleis van de koning en koningin. De twee paleizen liggen op loopafstand van elkaar met het Binnenhof er tussenin gesitueerd. Door de wandeling Noordeinde van 3,5 kilometer en wandeling Haagse Bos van 4 kilometer te combineren, dompel je je onder in het koningshuis van nu.

Oranje Nassau podwalks

Wie de NPO serie Het Verhaal van Nederland – Oranje Nassau gevolgd heeft, kent wellicht de podwalks. In acht wandelingen, die je met een luisterapp wandelt, leer je alles over de Oranjegeschiedenis in Nederland. Je krijgt een levendig beeld over het ontstaan van de dynastie op verschillende locaties in Nederland. Zo wandel je door het pittoreske Buren ten tijde van de 80-jarige Oorlog, door het historische centrum van Leeuwarden waar de strijd om de Oranje prinsentitel in de 18e eeuw losbarst, of door Den Helder waar het Napoleon niet lukt de macht over te nemen.
De podwalks zijn GPS-gestuurd en alleen op de specifieke locatie te beluisteren. Download de gratis app hier.

Vorstelijk wandelen Prinsentuin Leeuwarden
Prinsentuin Leeuwarden (Foto ©Sint Smeding Via Flickr)

Koningsdag in Emmen

Deze wandeling wandel je beter niet op Koningsdag zelf, maar is in aanloop naar of juist na Koningsdag wel een leuke aanvulling op de vele wandelmogelijkheden die Emmen en omgeving biedt. Deze stadswandeling van 6 kilometer gaat (deels) over de route die het defilé tijdens Koningsdag dit jaar in het centrum van Emmen zal afleggen en door één van de oudste bossen van Drenthe. Een mooie afwisselende wandeling. Iedereen die in de voetsporen wil treden van de Koninklijke familie, kan de route zelf alvast ontdekken vooruitlopend op 27 april.