Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Vijf mooie paddenstoelenwandelingen in Nederland

Het is paddenstoelentijd! In de herfst kun je volop wilde paddenstoelensoorten spotten tijdens je natuurwandeling. Laat je inspireren door deze vijf paddenstoelenwandelingen in uiteenlopende bossen in Nederland.

Vijf mooie paddenstoelenwandelingen in Nederland
(Foto: © Lizanne Croonen)

Paddenstoelenwandeling Horsterwold, Zeewolde

Met 4000 hectare is het Horsterwold in Zeewolde het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland. Dit bos, dat in feite onder de zeespiegel ligt, is pas in de jaren zeventig aangelegd maar is voor zo’n jong bos bijzonder fraai en divers. Zou dat komen door de vruchtbare kleigrond? Reeën en vossen, maar ook een hoop vogels voelen zich hier thuis. De variatie aan loofbomen maakt het een feest voor paddenstoelenliefhebbers: je komt hier wel honderden verschillende soorten tegen. Het is niet voor niets een favoriet struingebied van de Nederlandse Mycologische Vereniging en de paddenstoelenwerkgroep van Flevoland. Tijdens je wandeling kom je door moerassig gebied, dus vergeet niet je hoge wandelschoenen aan te trekken!


Wandeltips:

Paddenstoelenwandeling van 11,2 km. Liever een kortere afstand? Pak dan deze lichtblauw gemarkeerde wandelroute van Staatsbosbeheer (2,2 km).

Vijf mooie paddenstoelenwandelingen in Nederland

Paddenstoelenwandeling Speulder- en Sprielderbos, Garderen

Een van de oudste bossen van Nederland is het Speulder- en Sprielderbos tussen Putten en Garderen. Hier mag de natuur nog grotendeels haar gang gaan. Dit bosgebied op de Veluwe kent veel kronkelende bomen, die door hun aparte vorm lijken te dansen. Dat geeft een sprookjesachtige aanblik, vooral als de eerste zonnestralen van de dag door de dansende bomen heen schijnen. De vele oude eiken en beuken – én hun dode hout – trekken volop paddenstoelen aan. Goed kijken aan de voet van deze grote reuzen, dus. In de holtes en spleten van oude staande stammen van loofbomen maak je trouwens kans om de lion’s mane te zien, een vrij zeldzame pruikzwam. Je vindt ‘m meestal aan de bosrand of op een oude beukenlaan. Neem ook je verrekijker mee in dit bos, want je loopt hier langs wat wildakkers waar je edelherten en reeën kunt spotten.

Wandeltip:

De Groene Wissel in het Speulder- en Sprielderbos (15 km) is vooral in de herfst spectaculair.

Vijf mooie paddenstoelenwandelingen in Nederland Speulderbos
Speulderbos. (Foto: © Johan Wieland, Flickr)
Vijf mooie paddenstoelenwandelingen in Nederland Heumensoord
Paddenstoel in Heumensoord. (Foto: © Ryan B, Flickr)

Paddenstoelenwandeling Heumensoord, Nijmegen

Tussen Nijmegen en Malden vind je Heumensoord, een rustig gelegen bos- en heidegebied waar je bij uitstek veel paddenstoelen kunt zien in de herfst. Dit terrein was tot het eind van de jaren zeventig nog militair oefenterrein, vandaar de vele rechte paden en open velden. Wie goed kijkt, vindt in het bos nog een stalen kruis dat ooit een mikpunt was voor granaatwerpers. In Heumensoord groeien vrij veel berken en dat staat garant voor de aardappelbovist, gele zwavelkop en de vliegenzwam (ja, dat is dus die karakteristieke rode hoed met witte stippen). Maar ook minder bekende soorten laten zich hier zien, zoals de kopergroenzwam en de porseleinzwam. Van heksenboleten tot het rode koolzwammetje, je komt ogen tekort. En volg ook vooral je neus, want de grote stinkzwam zul je niet zo snel missen!


Wandeltip:

Bos & heideroute in Heumensoord (6,1 km). Je kunt deze rode route eventueel verlengen met de gele route van 5 km, die je onderweg tegenkomt. Je komt vanzelf weer op de Bos & heideroute terug.

Paddenstoelenwandeling Kampina, Oisterwijk

In dit natuurgebied tussen Oisterwijk en Boxtel vind je heel veel variatie: van natte heide met vennen tot loofbossen, velden en blauwgraslanden. Het kan er uitgestrekt open zijn of juist dichtbegroeid. De verschillende ecosystemen bieden een thuis aan veel verschillende dieren, waaronder vogels, dassen, reeën en vlinders. Een paddenstoel die je hier misschien wel aantreft, is de cordyceps militaris, die van augustus tot november op de poppen van vlinders groeit. Daar waar rupsen zich nestelen om vlinder te worden, kun je ze vinden tussen de bladeren. De paddenstoel wordt ook wel ‘rupsendoder’ genoemd. Je vindt hier nog veel meer paddenstoelensoorten, evenals in de Oisterwijkse bossen en vennen in de omgeving. Breng ook even een bezoekje aan Bezoekerscentrum Oisterwijk van Vereniging Natuurmonumenten.

Wandeltip:

NS-wandeling Kampina (18 km) vanuit Oisterwijk. Liever een iets kortere wandelroute? Loop dan de gevarieerde Logtseveldenroute van 6,4 km vanuit Oirschot. Ook hier zie je veel paddenstoelen.

Vijf mooie paddenstoelenwandelingen in Nederland
(Foto: © Lizanne Croonen)
Vijf mooie paddenstoelenwandelingen in Nederland: Kampina
In Kampina vind je veel variatie in het landschap. (Foto: © Gertjan van Noord, Flickr)
Vijf mooie paddenstoelenwandelingen in Nederland: eekhoorntjesbrood.
Eekhoorntjesbrood. (Foto: © Willy Verhulst, Flickr)

Paddenstoelenwandeling Wolfhezerbossen, Wolfheze

Wandelen in de Wolfhezer bossen betekent: volop variatie. Waar je het ene moment nog langs eeuwenoude Wodanseiken loopt (op een afstandje, althans), ligt er op het andere moment een prachtig heideveld aan je voeten. De grafheuvels uit de bronstijd geven het gebied een mystiek tintje. In de bossen zie je nog oude sprengen die nu droog liggen. Langs de oevers van deze oude waterwegen gedijen talloze paddenstoelen. Het vochtige klimaat en de rijke voedingsbodem creëren de ideale omstandigheden voor een diversiteit aan paddenstoelensoorten. Denk aan melkzwammen, houtzwammen, boleten (waaronder het gewone eekhoorntjesbrood) en nog veel meer.

Wandeltip:

Rondwandeling Wolfheze van 9,7 km.

Vijf mooie paddenstoelenwandelingen in Nederland: paddenstoelen

Meer weten over paddenstoelen?

Paddenstoelen zijn al eeuwenlang geliefd in Aziatische tradities en ook in Europa winnen ze steeds meer aan populariteit. Veel wetenschappelijk onderzoek bevestigt namelijk de mogelijke voordelen van 'mushrooms'. Holland & Barrett vertelt wat ze voor jou kunnen betekenen.

Ontdek het hier

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Holland & Barrett en bevat affiliate links.