Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Hier kun je wandelen langs UNESCO Werelderfgoed

Ons Koninkrijk kent 12 UNESCO Werelderfgoederen, waarvan 11 in Nederland en één op Curaçao. Elk Werelderfgoed vertelt een verhaal over haar uitzonderlijke, universele waarde. Het heeft een unieke status in de wereld. Wandel mee langs de elf Werelderfgoederen in ons land.

Schokland
Schokland

1. Schokland

Schokland werd in 1995 Nederlands eerste Unesco-werelderfgoed. Het is een nogal bijzondere plek, omdat Schokland eerst op het vasteland lag, toen een schiereiland werd, toen een eiland en dankzij het droogleggen van de Zuiderzee uiteindelijk weer op het vasteland kwam te liggen. Meer informatie lees je hier.

Wandeltip: Ruïneroute Schokland van 7,6 kilometer.

Bekijk de route

2. Droogmakerij De Beemster

UNESCO vindt de polder uit 1612 prachtig. Omdat die zeventiende-eeuws is, één grote ode aan de rechte lijn is en omdat die zo Hollands is. In dit geval betekent Hollands: in gevecht met het water. Van de 3,4 miljoen hectare die nu Nederland vormen, ligt een derde onder zeeniveau. Als er geen dijken zouden zijn, dan zou 65 procent van het land onder water staan.

Wandeltip: Trage Tocht door De Beemster van 12 kilometer.

Bekijk de route
Een kind wandelt langs de molens van Kinderdijk
Wandelen langs de molens van Kinderdijk. (Foto: © Marina Dentinger)

3. De molens van Kinderdijk

Denk je aan Nederland, dan denk je aan molens. Daarom móesten de molens van Kinderdijk bijna wel een werelderfgoed worden. Het mooie eraan is dat in de Alblasserwaard goed te zien is hoe het droogmaken van land in zijn werk gaat.

Wandeltip: Je kunt zelf een rondje langs de molens lopen of kiezen voor een uitgezette (langeafstands)wandeling, zoals de Trage Tocht langs de molens.

Het Kinderdijkpad, het Floris V-pad (LAW 1-3, etappe 8) en het Grote Rivierenpad (LAW 6, etappe 5) komen langs de molens.

4. De Hollandse Waterlinies

De 135 kilometerlange Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie zijn belangrijke verdedigingswerken uit onze geschiedenis. ‘Een muur van water’, een verdedigingswerk met behulp van waterbeheersing: dát kennen ze in andere landen niet.

Wandeltip: Er is veel te wandelen op de Hollandse Waterline. Een deel van het Waterliniepad (LAW 17, etappes 1 t/m 8) volgt de Stelling van Amsterdam.

Bekijk de route

5. Neder-Germaanse Limes

De sporen van de Romeinen zijn in de omgeving van Nijmegen nog zeer herkenbaar voor de oplettende wandelaar. Hier begon de Romeinse tijd met de komst van twee legioenen. De Limes vormde 2000 jaar geleden de noordelijke grens van het Romeinse Rijk en volgde de loop van de Rijn. De overblijfselen van waterwerken, wachttorens, wegen en legerkampen vormen nu het grootste archeologische monument van Nederland.

Wandeltip: Werelderfgoedwandeling van 15 kilometer en het Romeinse Limespad (LAW 16) voor de fanatiekelingen. Hier lees je meer over het Limespad.

Romeins masker in Nijmegen aan de Waal.
(Foto: © Shutterstock)
afbeelding van de Koepelkerk en een wit huisje ernaast.
Koepelkerk, Veenhuizen. (Foto: © Lizanne Croonen)

6. Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid zijn een uniek experiment in het tegengaan van armoede. Deze binnenlandse landbouwkoloniën zijn tussen 1818 en 1825 opgericht in woeste heidegebieden. De Koloniën van Weldadigheid in Nederland en België zijn UNESCO Werelderfgoed sinds 2021. 

Wandeltip: Werelderfgoedwandeling Koloniën van Weldadigheid van 13 kilometer, maar lees ook dit artikel even terug.

Bekijk de route

7. Van Nellefabriek

Beton, staal en glas typeren de Van Nellefabriek, die sinds 2014 op de lijst staat van UNESCO Werelderfgoed. Deze fabriek is het toonbeeld van de moderne architectuur van Nederland. Hier werden koffie, thee en tabak geproduceerd.

Wandeltip: De Van Nellefabriek bruist, net zoals de hele stad Rotterdam dat doet. Wandel daarom in 13 kilometer langs deze architectonische hoogstanden met de fabriek als hoogtepunt.

Bekijk de route
vooraanzicht van de Van Nellefabriek.
Van Nellefabriek. (Foto: © Shutterstock)
afbeelding van een sfeervol verlichte brug en gracht in Amsterdam in de avond.
Amsterdam (Foto: © Shutterstock)

8. Grachtengordel Amsterdam

Dolend over de Amsterdamse grachtengordel wordt je meegevoerd naar de rijke handelsgeschiedenis van de stad. Welgeteld 14 kilometer aan grachten en 80 bruggen vormen een bouwkundig meesterwerk die zijn tijd ver vooruit was. De 17e eeuw bracht de stad enorme welvaart, wat je in de verschillende buurten terugziet in de statige handelshuizen.

Wandeltip: Werelderfgoedwandeling Grachtengordel van Amsterdam van 13 kilometer.

Bekijk de route

9. Rietveld Schröderhuis

Gerrit Rietveld was een architect die zijn stempel gedrukt heeft op de Nederlandse moderne architectuur. De villa in Utrecht, ontworpen in 1924, is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst en vormt het hoogtepunt uit de tijd van De Stijl.

Wandeltip: De Rietveldroute voert je niet alleen langs het Rietveld Schröderhuis, maar ook langs andere ontwerpen van deze architect.

Bekijk de route
het vooraanzicht van het Rietveld Schroderhuis in Utrecht.
Rietveld Schröderhuis in Utrecht. (Foto: © Rini Kools, Shutterstock)

10. ir. D.F. Woudagemaal

Het ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer is het grootste stoomgemaal ter wereld. In 1920 werd het gemaal in gebruik genomen om het overtollige water vanuit Friesland de Zuiderzee (en later het IJsselmeer) in te pompen. Het gemaal is nog steeds in gebruik als het gemaal bij Stavoren, dat in 1967 in dienst werd genomen, onvoldoende capaciteit heeft.

Wandeltip: kies voor een wandelrondje van 6 of van 16 kilometer via de onderstaande link.

Bekijk de route
wandelaar wandelt de zon tegemoet op het wad.
Wadlopen. (Foto: © Shutterstock)

11. Waddenzee

De Waddenzee is een uitgestrekt gebied dat zich van Den Helder via Duitsland uitstrekt tot Esbjerg in Denemarken. Het is een belangrijk getijdengebied dat een oppervlakte beslaat van 12.00 hoeveel km2. De Waddeneilanden zelf behoren niet tot het werelderfgoed.

Wandeltip: om toch voet te zetten op dit werelderfgoed moet je niet bang zijn voor natte voeten. Ga wadlopen! Lees eerst onze praktische tips.

Ga naar de wadlooptips