Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Uniek wandelen langs Unesco-werelderfgoed

In Nederland vind je op diverse plaatsen Unesco-werelderfgoed. Deze locaties hebben een rijke geschiedenis. Op veel plaatsen kun je uitstekend wandelen en tegelijkertijd meer te weten komen over deze geschiedenis. We lichten vier bijzondere plaatsen voor je uit.

Schokland
Schokland

1. Schokland

Schokland werd in 1995 Nederlands eerste Unesco-werelderfgoed. Het is een nogal bijzondere plek, omdat Schokland eerst op het vasteland lag, toen een schiereiland werd, toen een eiland en dankzij het droogleggen van de Zuiderzee uiteindelijk weer op het vasteland kwam te liggen.
Wandeltip: Rondje Schokland en boerenland, 12 km, Klik hier voor de route.

2. Droogmakerij De Beemster

Unesco vindt de polder uit 1612 prachtig. Omdat die zeventiende-eeuws is, één grote ode aan de rechte lijn is en omdat die zo Hollands is. In dit geval betekent Hollands: in gevecht met het water. Van de 3,4 miljoen hectare die nu Nederland vormen, ligt een derde onder zeeniveau. Als er geen dijken zouden zijn, dan zou 65% van het land onder water staan.
Wandeltip: Er staan meerdere wandelingen op www.laagholland.com, waaronder de route 'Op de kaart gezet'. Deze route gaat langs boerderijen, bijzondere woonhuizen, oude fabriekjes en historische plaatsen.

Wandelen langs de molens van Kinderdijk
Wandelen langs de molens van Kinderdijk, foto: Marina Dentinger

3. De molens van Kinderdijk

Denk je aan Nederland, dan denk je aan molens. Daarom móesten de molens van Kinderdijk bijna wel een werelderfgoed worden. Het mooie eraan is dat in de Alblasserwaard goed te zien is hoe het droogmaken van land in zijn werk gaat. Wandeltip: Je kunt zelf een rondje langs de molens lopen of kiezen voor een uitgezette (langeafstands)wandeling. Het Kinderdijkpad, het Floris V-pad (LAW 1-3) en het Oeverloperpad (LAW 6-1) komen langs de molens.

4. De Stelling van Amsterdam

Typisch Nederlands is de Stelling van Amsterdam. 135 km lang en gelegen op zo’n 20 km van de hoofdstad. ‘Een stadsmuur van water’, een verdedigingswerk met behulp van waterbeheersing: dát kennen ze in andere landen niet.
Wandeltip: Er is veel te wandelen op de Stelling van Amsterdam. Een etappe van het LAW van Wandelnet komt er langs, het 135 km. lange Noord-Hollandpad. Deze route is uitgeroepen tot Wandeling van het Jaar 2010.