Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Dagwandeling Franeker

Deze dagwandeling begint en eindigt bij het planetarium in Franeker. Het koninklijke Eise Eisinga Planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld en werd gebouwd tussen 1774 en 1781.

Huis in Franeker

De wandelroute Dagwandeling Franeker in het kort

Deze dagwandeling begint en eindigt bij het planetarium in Franeker. Het koninklijke Eise Eisinga Planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld en werd gebouwd tussen 1774 en 1781. Het rijksmonument staat op de lijst van Nederlandse UNESCO-monumenten. Vanuit hier wandelt u door de historische binnenstad van Franeker. In het midden van de stad ligt het bekendste kaatsveld het sternse Slotland, ook wel Sjûkelân genoemd. Vanuit Franeker wandel je naar Wijnaldum waar in 1912 een vergulde, zilveren fibula of mantelspeld werd gevonden. Vanuit Wijnaldum loop je langs de Sexbierumvaart richting Sexbierum. Via Slachtedijk wandel je langs de Roptavaart (bekend van de Elfstedentocht) Franeker weer binnen.

Deze route is onderdeel van het Nederlands kustpad en is in totaal 14 km. De route is rood-wit gemarkeerd.

Maak Wandel.nl nog leuker

Ken jij een mooie wandelroute, waarvan je vindt dat deze hier genoemd moet worden? Heb je deelgenomen aan een wandelevenement en wil je je ervaringen delen met andere wandelaars? Stuur je verhaal, foto’s of filmpjes naar redactie@wandel.nl. Dan staat jouw verhaal binnenkort wellicht op Wandel.nl.

Meer info over deze route