Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Stad & Park route op Voorne-Putten

Gebied / Regio
Voorne-Putten
Karakteristiek
Natuur en stedelijk
Afstand
14.4km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Met de Stad & Park route van Op Voorne-Putten wandel je langs de Oude Maas en kun je eindeloos kijken naar de schepen die voorbijkomen. Ook brengt de route je langs de moderne architectuur in Spijkenisse en door verschillende stadsparken. Een mooie combinatie van stad en groen!

Startpunt
Naam
Spijkenisserburg
Straat
Fitnesspad 1
Postcode
3202 LK
Plaats
Spijkenisse
De Oude Maas vanaf de Spijkenisserbrug.
De Oude Maas vanaf de Spijkenisserbrug.

Tekst & foto's: Priscilla Alders

Voorne-Putten is een eiland in de provincie Zuid-Holland. Om hier te komen moet je over of onder de Oude Maas door. Je kunt hiervoor gebruik maken van de Spijkenisser- of Botlekbrug, of de Botlektunnel. Je kunt sinds 1985 ook met de metro in Spijkenisse komen. Wil je gratis parkeren, dan kan dat langs de route in een aantal woonwijken. De Spijkenisserbrug is ook een prima startpunt van deze rondwandeling. Je kunt er gratis parkeren op de parkeerplaatsen langs de Oude Maas (Hongerlandse Dijk) of aan de andere kant bij Gelderblom Performance Centre (Fitnesspad 1 in Spijkenisse).

groene natuur met water.

Dorp of stad?

Spijkenisse is de plek die in deze wandeling centraal staat. Het begon als een rustig, onopvallend dorp, maar nadat er een vaste oeververbinding ontstond en Rotterdam daardoor dichterbij kwam, groeide Spijkenisse explosief. Door deze groei wisten inwoners niet meer of het nu een dorp of stad genoemd moet worden, en hierdoor wordt Spijkenisse door haar inwoners vaak Spijkcity of Spike City genoemd.

een nieuwe wijk in Spijkenisse.
Spijkenisse.
natuur rondom Spijkenisse, aan de waterkant.
schotse hooglander in een groen park.

Groen in de stad

Naast moderne architectuur vindt je in Spijkenisse een aantal stadsparken. Dit om wat groen te creëren tussen de bebouwing en industrie. Er zijn kleine stadsparken, met of zonder speeltuintjes tot aan parken die meer weg hebben van een heus bos. Sommige parken worden onderhouden door de gemeente en anderen worden zo veel mogelijk met rust gelaten om de natuur op haar beloop te laten. In deze parken vindt je soms Schotse Hooglanders die de begroeiing onder controle houden.

paarden in de wei langs het Mallebos.
Langs het Mallebos.

Praktische informatie

  • Honden zijn aangelijnd welkom.
  • In het centrum van Spijkenisse geldt betaald parkeren.
  • Prima bereikbaar met het openbaar vervoer (metro en bus).
  • De route is niet gemarkeerd.
  • Dit is een wandelroute van Op Voorne-Putten, de plaatselijke VVV. Kijk op de onderstaande site voor een digitale plattegrond en de wandelknooppunten.
  • Horecatips in Spijkenisse: Happy Italy en Kerels aan de Maas.
Meer informatie over de route
bosrijk stuk natuur met water.