Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Vijf hoogtepunten van het Biesboschpad

Het Bieschbospad is één van de vijf genomineerde wandelroutes voor de titel ‘Beste wandelroute van het jaar 2022’ in de Benelux. Wat maakt deze route de moeite waard? We zetten de hoogtepunten op een rij.

Het Biesboschpad
De Elshoutse Zeedijk op het Biesboschpad

Het Biesboschpad bestaat sinds september 2021 en is exact 600 jaar na de verwoestende Sint Elisabethsvloed, die grote delen van de Hollanden en Brabant onder water zette, ontwikkeld. De contouren van de etappes volgen ongeveer de waterlijn van de overstromingen van toen. De binnenzee die ontstond kennen we nu als de Biesbosch. Het is een uniek natuurgebied en het enige zoetwatergetijdengebied in Europa met killen, geulen en kreken. De bever heeft hier zijn thuis gevonden en ook de vis- en zeearenden zijn regelmatig geziene gasten. De strijd tegen het water door de eeuwen heen is goed te zien. Dijken zijn opnieuw aangelegd en land is op de zee teruggewonnen, zoals het Eiland van Dordrecht en de noordrand van Brabant. Het Biesboschpad voert je gedurende 169 kilometer in meerdere etappes over nieuwe en oude dijken, door vestingstadjes, dorpen die een band hebben met de Biesbosch en het Nationaal Park de Biesbosch zelf. 

Geertruidenberg
Geertruidenberg

Geertruidenberg, etappe 1

Het vestingstadje Geertruidenberg is het officiële start- en eindpunt van het Biesboschpad. Start je wandeling met een kopje koffie op de markt in de schaduw van de Geertruidkerk. De monumentale binnenstad staat in groot contrast met de koeltoren van de Amercentrale die in de verte opdoemt.

Pontjes, diverse etappes

Wandelen door een waterrijk gebied betekent dat er ook regelmatig rivieren overgestoken moeten worden. Daarvoor kun je gebruikmaken van de pontjes. Check vooraf wel of de pontjes in de vaart zijn. Niet alle pontjes varen het hele jaar door.

Dordrecht, etappe 5

Het Venetië van het noorden. Deze naam was gedurende een eeuw van toepassing op Dordrecht na de vloed van 1421, omdat het handelsstadje aan alle kanten omgeven was door water door de dijkdoorbraken in het gebied ten zuiden van Dordrecht. Door de ligging aan drie rivieren kende Dordrecht in de Middeleeuwen een grote welvaart, waarvan de sporen nog steeds te zien zijn.

Dordrecht
Dordrecht
Het Biesboschmuseum
Het Biesboschmuseum

Museumeiland, etappe 6

Je bent nu midden in het getijdengebied, waar eb en vloed vrij spel hebben in het krekenstelsel. In het Biesboschmuseum ontdek je hoe het gebied is ontstaan na de verwoestende Sint Elizabethsvloed van 1421.

Klompenmakerij, etappe 8

Vlak buiten het dorp Dussen, iets van de wandelroute af, ligt de klompenmakerij van Peter den Dekker. Hij nam de klompenmakerij over van de familie Van Gennip die gedurende drie generaties het ambacht uitvoerde. Breng een bezoekje aan de klompenmakerij en de bijbehorende winkel.

Elshoutse Zeedijk, etappe 9

Het meest oostelijke deel van het streekpad gaat over de Elshoutse zeedijk. Deze zeedijk is zo’n tien jaar na de Sint Elizabethsvloed van 1421 opgeworpen om het achterliggende land tegen de zee te beschermen. Terwijl westelijk van de dijk nu een groot bedrijventerrein in het rechtlijnige landschap ligt, is het bijna niet voor te stellen dat ooit de wind en golven vrij spel hadden op de dijk. De vele wielen aan beide zijdes van de dijk getuigen hiervan.

Lambertuskerk, etappe 11

Tijdens de vloed werd het dorp Raamsdonk bijna volledig van de kaart gespoeld. Alleen de Lambertuskerk bleef, op de toren na, overeind staan. Na de vloed werd het dorp een paar honderd meter zuidelijker weer opgebouwd met als resultaat dat het oude kerkgebouw nu geïsoleerd in het landschap staat en door de snelweg A59 afgesneden is van het dorp Raamsdonk.

Praktische informatie Biesboschpad

Lengte: 169 kilometer.
Etappes: 12 etappes en 3 rondwandelingen, variërend van 10,5 tot 28,3 kilometer per etappe.
Start- en eindpunt: Geertruidenberg.
Meer informatie vind je hier
De route is aangegeven met geel-rode markering en beide richtingen uit te wandelen.
Van de route is een gids verkrijgbaar via Wandelnet.

De bever is een bekende bewoner van de Biesbosch
De bever is een bekende bewoner van de Biesbosch