Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Splinternieuwe wandelroutes voor op je bucketlist

Welke wandelroutes zijn in 2017 geopend? Een overzicht.

Header | Splinternieuwe wandelroutes voor op je bucketlist

Nieuw in 2017

Door: Nanda Raaphorst

Was 2017 een goed wandeljaar? Lekker uitgewaaid, genoeg opgeladen? Nog mooie nieuwe routes gewandeld? Deze zagen het licht in 2017, voor op het emmerlijstje 2018.

Elfstedenpad, 283 km

 • De route: Nieuw streekpad (SP-19) dat de Friese Elfsteden verbindt waarbij je zoveel mogelijk het parcours volgt van de Elfsteden schaatstocht.
 • Navigatie: Routemarkering (geel-rode streepjes) plus routegids Elfstedenpad met beschrijving en praktische info. Je kunt de gids in de webshop van Wandel.nl bestellen.
 • Info: Pagina over het Elfstedenpad op Wandel.nl

In het spoor van de Tocht der Tochten wandel je vaak langs het water, zo ook op het Elfstedenpad. Je komt door uitgestrekte weidegebieden, langs de oevers van meren en door een landschap vol karakteristieke terpen. En toch, al ben je een doorgewinterde schaatser en ken je het landschap op je duimpje, het Elfstedenpad heeft ook veel nieuws in petto. Het voert namelijk niet langs, maar dóór allerlei dorpen en in elk van de elf steden kun je een historische rondwandeling maken. Extra leuk: in 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa en wordt er van alles georganiseerd, zie www.2018.nl voor het programma.

 

Afbeelding 1 | Splinternieuwe wandelroutes voor op je bucketlist

Informatie Elfstedenpad

Het Elfstedenpad is 283 kilometer lang en opgedeeld in 46 goed bereikbare etappes. De route is eenvoudig te volgen via de bekende geel-rode streepjesmarkering. De gids met routebeschrijving is voor € 18,70 te koop via de webshop van Wandel.nl en in de (reis)boekhandel.

Afbeelding 2 | Splinternieuwe wandelroutes voor op je bucketlist
Foto: Gegarandeerd Onregelmatig

Een wandeling rondom Zuid-Limburg, 277 km

 • De route: Een lus van 277 km rondom het zuidelijke puntje van Nederlands Limburg door België, Duitsland en Nederland.
 • Navigatie: Niet gemarkeerd; wandelgids met routebeschrijving.
 • Info: Gegarandeerd Onregelmatig

'Uitsteeksels fascineren' schrijft Alex Buis in het voorwoord van zijn wandelgids. Rond het uitsteeksel Zuid-Limburg stippelde hij een lekkere lange route uit: 11 etappes van gemiddeld 25 kilometer waarbij hij de platgetreden wandelpaden van Limburg ontwijkt. Want, 'die holle wegen worden alleen maar holler door al die wandelaars en bovendien kennen we het mooie Geul- en Gulpdal nu wel.' Net over de grens lijkt het allemaal iets minder aangeharkt. Spectaculair is het landschap hier en daar zelfs, met rotswanden, machtige watervallen en indrukwekkende uitzichtpunten.

 

Informatie wandelgids Een wandeling rondom Zuid-Limburg

De beschreven wandelroute start in het Duitse Aken en gaat door het Wormdal naar Schinveld (NL). Vervolgens loop je dwars door Limburg naar Berg aan de Maas. Daar steekt de route de Belgische grens over en keert via Tongeren, de Voerstreek en de Duitstalige enclave Moresnet terug naar Aken. Alle begin- en eindpunten van deze drielandenwandeling zijn rechtstreeks met het OV vanuit Zuid-Limburg bereikbaar. De routegids met beschrijving en veel praktische info is een uitgave van Gegarandeerd Onregelmatig, prijs € 14,95.

Gelukkigerwijspad, 125 km

 • De route: Een hedendaags pelgrimspad in de vorm van een lus tussen Amersfoort, Utrecht, Wijk bij Duurstede en Rhenen over de Utrechtse Heuvelrug.
 • Navigatie: Niet gemarkeerd; wandelgids met routebeschrijving
 • Info: www.gelukkigerwijspad.nl

'Van wandelen word je gelukkiger', en dus bedacht Wilco Kruijswijk het Gelukkigerwijspad, een moderne pelgrimstocht van 125 kilometer in Midden-Nederland. Al wandelend kun je geluk voor jezelf én anderen vergroten door het te delen en te ontvangen. Maak contact met anderen en laat de wereld wat mooier achter dan je hem aantrof. Dat is de filosofie van 'minister van Geluk' Wilco. Je kunt het pad in zes dagen lopen of in kleinere etappes verdelen. Onderweg zijn er Meldpunten Geluksmomenten waar je een geschreven boodschap voor andere wandelaars kunt achterlaten en plekken waar een GelukkigWijzer met denkstof opgehaald kan worden.

Afbeelding 3 | Splinternieuwe wandelroutes voor op je bucketlist

Informatie wandelroute Gelukkigerwijspad

De route is 125 km lang en begint in Amersfoort waar ze via Doorn, Rhenen, Wijk bij Duurstede en Utrecht weer naar terugkeert. De route komt door bossen, langs heidegebieden en stuifzanden en wisselt de beslotenheid van het bos af met de openheid van het rivierenlandschap langs de Rijn en de Kromme Rijn. Het pad komt door kleine dorpjes, maar ook door grote steden. Bij de routegids Gelukkigerwijspad hoort een pelgrimspakket dat bestaat uit een landkaart, een Geluksmunt, ansichtkaarten, een pelgrimspaspoort en een vuilniszakje voor zwerfafval. Dit pelgrimspakket kost € 27,50 en is te koop via www.gelukkigerwijspad.nl.

Afbeelding 4 | Splinternieuwe wandelroutes voor op je bucketlist
Foto: Dolf Logemann

IJsselpad, 177 km

 • De route: Een lijnwandeling langs de IJssel vanaf de aftakking van de Rijn in Westervoort tot de monding bij Kampen.
 • Navigatie: Niet gemarkeerd; routebeschrijvingen per etappe op www.wandelzoekpagina.nl/ijsselpad. Abonnees (€ 12,50 per jaar) kunnen hier ook de kaart en gps-track downloaden.
 • Info: www.ijsselpad.nl

 

Informatie IJsselpad

Het overgrote deel van de IJsselroute is nieuw. Waar er geen (mooier) alternatief was, lift de route mee op bestaande wandelroutes: het Hanzestedenpad, het Graafschapspad, het Trekvogelpad en het Maarten van Rossumpad. Alle etappes beginnen én eindigen bij een NS-station of een bushalte. Houd de website in de gaten voor eventuele wijzigingen in de route, en lees het IJssel-vocabulaire even door, handig voor wie wil weten wat een een broek, een schaar, een hank of een tichel is.

Afbeelding 5 | Splinternieuwe wandelroutes voor op je bucketlist

Nieuwe NS-wandelingen, 11 - 20 km

Ieder jaar maken er vier NS-wandelingen plaats voor vier nieuwe. De wandelroutes zijn uitgezet van station naar station. Ze zijn gemarkeerd en liften grotendeels mee op bestaande LAW's (langeafstandwandelpaden). De vier nieuwe routes liggen rondom Culemborg, Sittard, Harderwijk en Dordrecht. De routebeschrijving en kaart van deze en alle andere NS-wandelingen zijn gratis te downloaden via Wandelnet.

Alle 'oude' NS-wandelingen gaan verder door het leven als OV Stappers en zijn terug te vinden op deze site.

 

De vier nieuwe NS-wandelingen zijn:

- NS-wandelroute Hierdense Poort: 10, 12 of 21 km - Van station Nunspeet naar station Harderwijk, volgt markering Zuiderzeepad. Je wandelt onder meer door het Willemsbos en het Hulshorsterzand, een uitgestrekte zandverstuiving. Ook komt de wandeling door een gebied dat deel uitmaakt van de ‘Hierdense Poort’. Hier wordt gewerkt aan een groot, aaneengesloten natuurgebied tussen de Veluwe en de Randmeren. Er worden acht 'groene poorten' ingericht, waarvan de Hierdense Poort er één is. Via landgoed De Essenburgh wandel je naar het historische centrum van Harderwijk met als highlights de 14de-eeuwse Vischpoort, het voormalig raadhuis, de Markt en stadspark De Hortus.

- NS-wandelroute Limburgs Plateau, 6,5, 8 of 11 km - Van station Spaubeek naar station Sittard; volgt markering Pelgrimspad en Pieterpad. Tussen Spaubeek en Sittard gaat het heuvel op heuvel af over holle wegen, kronkelende paden en stille landweggetjes. Eyecatcher onderweg is de Sint-Rosakapel, boven op de Kollenberg. De wandelroute eindigt op de Markt in Sittard, een fraaie plek met monumentale panden en knusse cafés.

- NS-wandelroute Waterlinie Culemborg, 13 of 17 km - Van station Houten Castellum naar station Culemborg; volgt markering wandelroutes Utrecht te Voet en Waterliniepad. De wandelroute voert langs het Amsterdam Rijnkanaal en door het Verdronken Bos naar de Lek. Onderweg veel forten, sluizen en kanalen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de verdedigingslinie waarbij het land van Muiden tot de Biesbosch onder water gezet kon worden om de vijand te weren. In het voorjaar en de zomer kun je met de Liniepont de Lek oversteken of struinen door de uiterwaarden. De wandelroute eindigt in mooi Culemborg. Honden zijn op deze route niet toegestaan.

- NS-wandelroute Eiland van Dordrecht, 10 km - Van station Dordrecht Stadspolders naar station Dordrecht, uitgezet via wandelnetwerk Drechtsteden. Onderweg passeer je parkjes, slingerpaden, leuke cafés en overal water: grote, drukbevaren rivieren, smalle grachten en oude of nieuwe havens.

Wandelroute Wandelen met het Reitdiepveer

 • De route: Dagwandeling (21 km) tussen Winsum en Zuidhoorn (en met de bus weer terug) en tweedaagse tocht (32 km, lus) tussen Winsum, Eenrum, Zuidhoorn. Op beide wandelingen maak je gebruik van een pontje over het Reitdiepveer (vaart van 1/4 - 30/10).
 • Navigatie: Niet bewegwijzerd; routebeschrijvingen (pdf's) downloadbaar van site.

Deze wandelroutes voert door het Groningse landschap, langs wierden, middeleeuwse kerken en indrukwekkende molens. Het opvallendst is echter de rust en stilte die je er nog ervaart. En dan is er ook nog dat voet- en fietsveer over het Reitdiep. De meanderende rivier verbond vroeger - toen heette ze nog Hunze - de stad Groningen met de zee.

Afbeelding 6 | Splinternieuwe wandelroutes voor op je bucketlist

Drie nieuwe Klompenpaden, wandelroutes door boerenland, 11 - 18 km

De routes: In Gelderland werden dit jaar vier nieuwe Klompenpaden geopend: het Klarenbeeksepad in Klarenbeek, het Elsvoorderpad in Veessen en Vorchten, het Achterwooldsepad in Winterswijk-Woold en het Kreelsepad in Ede.
Navigatie: Brochures met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden; in twee richtingen gemarkeerd met klompjes; routekaartje downloadbaar van site, net als de Klompenpaden app.

 

Info: Klompenpaden

Het Klarenbeeksepad, 13 km - een rondwandeling door het buitengebied van Klarenbeek. Je wandelt door bos en weiland, over landgoederen en langs beken. Het is volgens ingewijden een schitterend pad, hoofdzakelijk onverhard: over graspaden met prachtige uitzichten.

Elsvoorderpad, 11 km - een rondwandeling door het buitengebied van Veessen en Vorchten. Door weilanden, langs de IJssel, over nieuwe dijken en langs IJsselhoeven, kerk en terpen.

Achterwooldsepad, 10 of 18 km - een rondwandeling van tien kilometer die te verlengen is tot achttien kilometer. De route voert door buurtschap Woold in Winterswijk. Je wandelt over zandwegen, door bossen en het oude, kleinschalige hoevenlandschap, langs historische boerderijen en door kavels met rechte wegen in het zuidelijke deel.

Het Kreelsepad, 14 km - een rondwandeling door het buitengebied van Ede. Wandelen over zandpaden en Hessenwegen door het oude landbouwgebied Kreel, heide, bossen, langs zandduinen en heuvelruggen.

Het Bellopad, 19 km

 • De route: een wandelpad dat een aantal oude spoorlijnen volgt tussen Mijdrecht en Abcoude.
 • Navigatie: Routebeschrijving (plus wijzigingen), routekaart en informatie zijn te downloaden van www.bellopad.nl Langs de route staan informatiepanelen.
 • Info: www.bellopad.nl

Op de oude Haarlemmermeerlijnen reden vroeger treinen tussen Haarlem, Amsterdam, Leiden en Utrecht. De laatste passagierstrein reed er in 1950, de laatste goederentrein in 1986. Sommige oude spoorlijnen zijn nu wandelpaden. Tussen Mijdrecht en Abcoude ligt het nieuwe Bellopad, vernoemd naar de locomotief die hier reed. Het Bellopad is een initiatief van de stichting Spoorhuis Vinkeveen. De helft van het pad volgt een oud spoor en je passeert vier oude stationnetjes.

Maar behalve voor liefhebbers van sporen en stations heeft deze wandelroute genoeg in huis voor iedereen die wil uitwaaien in een oer-HOllands landschap. Onderweg weilanden, polders en veenafgravingen, een droogmakerij die zes meter onder NAP ligt, gemaal De Ruiter (rijksmonument), de Vinkeveense plassen en het schilderachtige rivierengebied rond de Angstel bij Baambrugge. Ook passeer je delen van de Stelling van Amsterdam met fort Abcoude als hoogtepunt.

Afbeelding 7 | Splinternieuwe wandelroutes voor op je bucketlist
Foto: David Eerdmans