Elfstedenpad

De Friese Elfsteden kennen we vooral van de bekende schaatstocht. Sinds oktober 2017 gaat er een 283 kilometer lange wandelroute langs de mooiste plekken van Friesland.

Het Elfstedenpad voert je zoveel mogelijk langs het parcours van de beroemde schaatstocht. Belangrijk verschil: het Elfstedenpad kun je het hele jaar door lopen en niet alleen bij vorst. It giet dus altijd oan!

De combinatie van natuur, cultuur, beleving en historie staat centraal bij het Elfstedenpad. Je loopt veel langs het water, maar je komt ook door uitgestrekte weidegebieden, langs de oevers van meren en door het terpenlandschap.

Stadsommetjes

De route brengt je ook op plaatsen waar de schaatsers tijdens de 'tocht der tochten' niet komen. Zo loopt het pad niet langs, maar juist door de vele kleine dorpen. In ieder van de elf steden kun je een (historische) rondwandeling maken. Deze stadsommetjes brengen je bijvoorbeeld langs het Scheepvaartmuseum in Sneek en naar het beroemde planetarium in Franeker.  

De highlights

Het Elfstedenpad heeft een lengte van 283 kilometer en is opgedeeld in 46 etappes. Je kunt zelf bepalen op welk punt langs de route je start. Routemakers Johan Vellinga en Broer Adema zijn bijna drie jaar bezig geweest met het bouwen van de route. Een greep uit de highlights langs de route: het Slotermeer, het oude stadhuis van Bolsward, kaatsstad Franeker en natuurlijk de prachtige vergezichten over de Waddenzee en over het IJsselmeer.  

Gids van het Elfstedenpad

De route is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Acht etappes liggen zelfs direct aan een treinstation. Het Elfstedenpad is te herkennen aan de geel-rode markering. De gids van het Elfstedenpad is verkrijgbaar in onze webshop.

Bestel de gids


Oproep

Heb je (een deel) van het Elfstedenpad gelopen en heb je foto's of een verslag gemaakt? Stuur deze naar redactie@wandel.nl en we voegen deze toe aan deze pagina. Veel wandelplezier!


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95