Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Dit zijn de nieuwe wandelroutes van 2020

Het jaar 2020 mag dan de boeken in gaan als een vreemd jaar, er werden toch nog diverse nieuwe wandelroutes in Nederland geopend. Van lange afstandspaden tot klompenpaden en ommetjes. Wandel.nl zet ze op een rij.

Wandelroute paaltje in het bos

Oranje-Nassau Pad, Breda (Noord-Brabant)

Treed in de voetsporen van de Oranje-Nassaus en wandel door groen en bourgondisch Brabant. De wandeltocht bestaat in totaal uit zeven dagetappes met een totaallengte van 136 km. Je wandelt door het zeer afwisselende groene gebied tussen Breda, de Belgische grens en Tilburg. De routes van het Oranje-Nassau Pad staan beschreven in een bundel met losse folders, die via de webshop van Wandel.nl te bestellen is.

Meer info over deze route
Afbeelding 1 | Dit zijn de nieuwe wandelroutes van 2020
Hotel De Wereld in Wageningen, startpunt van het Pad van de Vrijheid
Hotel De Wereld in Wageningen, startpunt van het Pad van de Vrijheid, foto: Wikimedia - Michielverbeek

Pad van de Vrijheid, Wageningen (Gelderland)

Op de plek waar in 1945 de Duitsers zich overgaven en hun bezetting van Nederland ten einde kwam, start het Pad van de Vrijheid. Vanaf Hotel De Wereld gaat de route in dertien etappes langs plaatsen die van grote betekenis zijn geweest in de Tweede Wereldoorlog. Zo wandel je bijvoorbeeld langs de Grebbelinie bij Rhenen en door Driel, waar in september 1944 duizend Poolse parachutisten landden tijdens de Slag om Arnhem. Het Pad van de Vrijheid biedt wandelaars de mogelijkheid om al wandelend de vrijheid te herdenken, te beseffen en te beleven. De route is te lopen met een wandelgids en met gpx-bestanden die zijn te downloaden op de website van het Pad van de Vrijheid. Klik hiervoor op onderstaande button.

Meer info over deze route
Het Westfries Museum in Hoorn
Het Westfries Museum in Hoorn

Streekpad Westfriese Omringdijk, Hoorn (Noord-Holland)

Waar meer dan 1200 jaar geleden een veenmoeras was, is nu een gebied omringd door dijken. Het Streekpad Westfriese Omringdijk volgt deze dijken en brengt je door de polders en door plaatsen als Hoorn, Enkhuizen, Schagen en Alkmaar. Onderweg geniet je van weidse uitzichten over onder meer het Markermeer. De route begint en eindigt in Hoorn en brengt je in acht etappes (met een lengte van 13 tot 23 kilometer) door West-Friesland.

Meer info over deze route

Langeafstandswandelroute RivierPark Maasvallei (Limburg)

De nieuwe ‘Langeafstandswandelroute Rivierpark Maasvallei’ is een rondwandeling van in totaal 137 kilometer langs de Maas, op de grens tussen Nederland en België. De route gaat langs oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen en grindbanken. Ook wandel je door verschillende Maasdorpen. De wandelroute is in twee richtingen bewegwijzerd met het RivierPark Maasvallei logo. Je kunt de route vanaf verschillende plaatsen starten en op verschillende plaatsen inkorten.

Meer info over deze route
De Maas in Limburg
De Maas in Limburg
De Berkel in Zutphen, startpunt van het Berkelpad
De Berkel in Zutphen, startpunt van het Berkelpad

Berkelpad, Zutphen (Gelderland)

De Berkel is een riviertje dat van Zutphen naar het Duitse Billerbeck stroomt. Het gloednieuwe Berkelpad van 165 kilometer volgt in 12 etappes deze slingerende rivier. Vanuit startplaats Zutphen loop je de Achterhoek in om uiteindelijk in Duitsland aan te komen. Op de route liggen landgoederen met fraaie landhuizen en beukenbossen.

De route is niet gemarkeerd, maar is te lopen via een routegids. Het Berkelpad is makkelijk op te splitsen in losse etappes, want alle etappeplaatsen beginnen en eindigen bij een station of bushalte.

Meer info over deze route

Wandelnetwerk Kromme Rijnstreek (Utrecht)

In 2020 kwamen er niet alleen routes of paden bij, maar ook een heel wandelnetwerk. In de Kromme Rijnstreek werd een netwerk van in totaal 510 kilometer aan wandelpaden gerealiseerd. Het netwerk verbindt de mooiste plaatsen, natuurgebieden en wandelpaden met elkaar. Je kunt zowel kleine ommetjes lopen als een lange afstandswandeling maken. Je wandelt door een gevarieerd landschap en komt langs diverse bijzondere plaatsen: van forten en kastelen tot fruitboomgaarden.

Meer info over dit netwerk
Wandelnetwerk Kromme Rijnstreek
Wandelnetwerk Kromme Rijnstreek, foto: Ad Snelderwaard
Heuvels in Zuid-Limburg
Heuvels in Zuid-Limburg

Dutch Mountain Trail, Kerkrade (Limburg)

De Dutch Mountain Trail is een avontuurlijke wandelroute van ruim 100 kilometer door het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De route start in Kerkrade en gaat vervolgens over de hoogste heuvels naar Maastricht. De Dutch Mountain Trail gaat zoveel mogelijk over onverharde paden in het buitengebied, waardoor je regelmatig het gevoel hebt in het buitenland te wandelen. Deze nieuwe route wordt beschouwd als de zwaarste wandelroute van Nederland en is bedoeld voor wandelaars met een goede conditie. De route is niet gemarkeerd, maar is te downloaden.

Meer info over deze route

Nieuwe rondwandelingen Groninger Borgenpad (Groningen)

Het Groninger Borgenpad opende in 2020 een aantal nieuwe rondwandelingen. Deze routes gaan langs verdwenen borgen in de provincie Groningen. Borgen zijn statige landhuizen met imposante landgoederen. Nieuw is bijvoorbeeld de rondwandeling Ennemaborg in Midwolda. Deze rondwandeling is ruim tien kilometer lang en loopt over het landgoed van de Ennemaborg en langs het Oldambtmeer. Ook nieuw in 2020 is de Rondwandeling Wedderborg in Wedde. Deze wandeling gaat vrijwel volledig over onverharde paden, dwars door de natuur van Westerwolde. Er zijn op dit moment 12 rondwandeling langs borgen, die je via onderstaande button kunt bekijken.

Meer info over deze routes
De Fraeylemaborg bij Slochteren
De Fraeylemaborg bij Slochteren
Logo klompenpaden

Nieuwe Klompenpaden

Ieder jaar verschijnen er diverse nieuwe klompenpaden: routes over boerenland in de provincie Utrecht en Gelderland. Hieronder een overzicht van nieuwe klompenpanden die in 2020 openden.

Termatenpad, Leusden (Utrecht)

Het Termatenpad (13,5 km) bij Leusden is vernoemd naar Frans ter Maten, oud-directeur van Landschap Erfgoed Utrecht. De route gaat door het buitengebied van Leusden en komt onder meer langs landgoederen en buitenhuizen.

Babborgapad, Babberich (Gelderland)

Het Babborgapad is het allereerste internationale klompenpad. Het 11 kilometer lange pad gaat door de omgeving van Babberich, maar gaat ook over Duits grondgebied. Je wandelt door een gebied van landerijen en bossen.

Bevermeersepad, Angerlo (Gelderland)

Het Bevermeerspad (10 km. lang) brengt je door het buitengebied van Angerlo, vlakbij Doesburg. Je wandelt door een waterrijk gebied, dat zijn naam waarschijnlijk al sinds eeuwen dankt aan de aanwezigheid van bevers. Je wandelt onder meer langs weilanden en slootjes.

Vrijheijtpad en Thornspiccerpad, Elburg (Gelderland)

In het stadje Elburg, aan de noordkant van de Veluwe, werden in 2020 maar liefst twee nieuwe klompenpaden geopend. Het Vrijheijtpad is een rondwandeling (9 km.) door het buitengebied van Elburg. Je wandelt langs oude verdedigingswerken en over kerkenpaden en landgoederen. Het Thornspiccerpad (20 km.) gaat langs beken, over eeuwenoude kerkenpaden en door weilanden. Ook wandel je over heidevelden en zandverstuivingen op de Veluwe. Beide paden zijn ook met elkaar te combineren tot één langere route.

Onderwaterpad, Schalkwijk (Gelderland)

Het Onderwaterpad (7 of 2,5 kilometer) is het eerste klompenpad KIDS, een klompenpad speciaal voor kinderen. Aan de hand van opdrachten en leerzame weetjes leren kinderen tijdens deze wandeling alles over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit is een verdedigingswerk van 85 kilometer lang waarmee vroeger, als de vijand naderde, het land onder water kon worden gezet. De brochure met de opdrachten voor onderweg is op de site van het klompenpad te downloaden.

Beekweidenpad, Voorst (Gelderland)

Wandel op het nieuwe Beekweidenpad door het beekdal en door bossen en landgoederen in het buitengebied van Voorst. Ook kom je langs kolken, restanten van vroegere dijkdoorbraken. De route is 16 kilometer lang en is al het zevende klompenpad bij Voorst.

Wageningse Engpad KIDS, Wageningen (Gelderland)

Het Wageningse Engpad was er al, maar nu is er een speciale variant voor kinderen. De route is 4,2 kilometer lang en laat kinderen kennismaken met het landschap en de dieren die hier leven. Onderweg zijn er opdrachten en natuurlijke spelelementen. Ook is er een Blotevoetenpad. De route is te lopen via de markeringen of via een app. Op de klompenpaden-site is een boekje met opdrachten te downloaden.

Speuldepad, Ermelo (Gelderland)

Het Speuldepad (16 km.) gaat door de drie buurtschappen Staverden, Leuvenum en Speuld bij Ermelo. De route gaat over landgoederen, langs beken, heidevelden en ‘dansende bomen’ (bomen in allerlei kronkelende vormen). Zo kom je langs de Staverdense Beek, waar je met wat geluk een ijsvogel kunt zien. Ook leven er veel edelherten in dit gebied.

Ambts- en rijkpad, Winssen (Gelderland)

Het Ambts- en Rijkspad is een rondwandeling van 15 kilometer en brengt je door het buitengebied van Winssen, langs een historische dorpsboomgaard, over de dijk, door uiterwaarden en langs poelen. Je hebt uitzicht op de Winssense Waarden, die al eeuwen geleden door de meanderende rivier de Waal zijn gevormd. Hier kun je veel watervogels zien.

Nederrijnsepad, Heteren (Gelderland)

Het Nederrijnsepad is het allereerste Klompenpad XL. Dit nieuwe Klompenpad combineert het Dorenweertsepad, het Hartensepad en het Wageningse Engpad en heeft daarmee een totale lengte van 27 kilometer. Op deze route ontdek je het open rivierlandschap van de Nederrijn van de gemeenten Overbetuwe, Renkum en Wageningen. Je wandelt door uiterwaarden, langs dijken, over stuwwallen en langs oude steenfabrieken.

Sluitgatpad, Schokkerhaven (Flevoland)

In december 2020 was het 80 jaar geleden dat de dijk rond de Noordoostpolder werd gesloten. Ter gelegenheid hiervan is een wandelroute met audiotour geopend, die een heel jaar gratis beschikbaar zal zijn. Het wandelpad volgt vanaf het Schokkerstrand het pad achter de dijk richting het Sluitgatmonument. In ongeveer een uur (4,5 km) loop je langs het Ketelmeer, over een biologische akker en langs hoge populieren door de Noordoostpolder. De routebeschrijving met aanvullende informatie over het gebied is te downloaden via de button hieronder.

Meer info over deze route
Het Ketelmeer bij Schokkerhaven
Het Ketelmeer bij Schokkerhaven, foto: Wikimedia - Gouwenaar

Wegh van Meijl op Seven, Meijel (Limburg)

De 'Wegh van Meijl op Seven' is een route die je langs de Romeinse geschiedenis van het Peelgebied brengt. In deze streek werd in het jaar 1910 een vergulde Romeinse legerhelm gevonden. De route van 21 kilometer gaat van Meijel naar Sevenum, langs de vindplaatsen van diverse archeologische vondsten. De route heeft met grote basaltzuilen met daarop de Romeinse cijfers 1 t/m 10 een opvallende markering. De beschrijving van de route is te vinden op de site van de route (via onderstaande button).

Meer info over deze route
De Schoorlse Duinen
De Schoorlse Duinen, foto: Wikimedia - Gouwenaar

Trage Tocht Schoorl, Schoorl (Noord-Holland)

Trage Tochten zijn routes voor wandelaars die graag over onverharde paden lopen. Er komen nog steeds nieuwe Trage Tochten bij, zo ook de Trage Tocht Schoorl in 2020. Deze route gaat door de Schoorlse Duinen. Dit is een pittige wandeling waarbij je regelmatig flink moet klimmen (onder andere via trappen) en door mul zand loopt. De uitzichten op de top van de heuvels maken de inspanningen de moeite meer dan waard. De Trage Tocht start vanaf Buitencentrum Schoorlse Duinen en is te lopen met een routebeschrijving of gps-track van Wandelzoekpagina.

Meer info over deze route

Hoevelaken in de oorlog, Hoevelaken (Gelderland)

Op de dag dat het 75 jaar geleden was dat Hoevelaken werd bevrijd, opende een werkgroep een nieuwe fiets- en wandelroute langs herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. De wandelroute van bijna 5 kilometer gaat onder meer langs een Duitse bunker, een verwoeste molen en langs een bevrijdingsmonument. Loop je deze route, dan kom je van alles te weten over dit gebied tijdens de oorlog.

Meer info over deze route

Rondom Zeegse, Zeegse (Drenthe)

Midden in het Nationaal Park Drentsche Aa ligt het dorp Zeegse. Een nieuwe wandelroute van 6,5 kilometer, genaamd Rondom Zeegse, gaat door een afwisselend natuurgebied met een rijke geschiedenis. Je wandelt langs middeleeuwse karrensporen, grafheuvels, jeneverbesstruiken en het Siepelveen. De route start vanaf de brink in Zeegse. Je kunt de route downloaden als pdf of gps via de button hieronder.

Meer info over deze route
Nationaal Park Drentsche Aa
Nationaal Park Drentsche Aa, foto: Wikimedia - Andre Brasse
 Limburgse wijnwandelingen
Limburgse wijnwandelingen

Drie nieuwe wijnwandelingen (Limburg)

Bij wijngaarden denk je waarschijnlijk aan Frankrijk, maar ook in Nederland vind je ze. Onder meer in Limburg, waar meerdere wandelingen je langs deze wijngaarden brengen. Op deze routes kom je van alles te weten over wijn. In 2020 kwamen er een aantal nieuwe wijnwandelingen bij, bijvoorbeeld een 8 kilometer lange wandeling langs maar liefst zeven wijngaarden bij Noorbeek. Je vindt alle Limburgse wijnwandelingen via deze button.

Meer info over deze route