Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Te voet door RivierPark Maasvallei

De rivier de Maas vormt 40 kilometer lang de Belgisch-Nederlandse grens, van Maastricht tot Kessenich. Rondom de rivier vind je RivierPark Maasvallei. Een grensoverschrijdend natuurpark waar je eindeloos kunt wandelen.

De Maas © Peter Baas
RivierPark Maasvallei (Foto: © Peter Baas)

In samenwerking met Toerisme Vlaanderen & Brussel

Wandel langs het water, door uiterwaarden en het dansende riet in de wind, over smalle kronkelende paden langs lokaal erfgoed en monumentale historische plaatsen. Het RivierPark Maasvallei is een genot voor wandelaars. Of je nu kiest voor een bewegwijzerde wandelroute of een meerdaagse tocht in de voetsporen van de Maas: er is voor ieder wat wils.

Plan je reis

Lange-Afstand-Wandelpad RivierPark Maasvallei

Liefhebbers van meerdaagse wandeltochten kunnen hun hart ophalen tijdens een wandeling over het nieuwe Lange-Afstand-Wandelpad RivierPark Maasvallei van 137 kilometer. De wandeling werd in april 2021 verkozen tot ‘Beste wandelroute van de Benelux’. En dat is niet voor niks: de variatie in landschappen, de kwaliteit van de bewegwijzering in beide richtingen, de mogelijkheid om van de ene oever naar de andere over te schakelen en om desgewenst kortere lussen te wandelen maakt de route zo’n genot.

Meer informatie
RivierPark Maasvallei
RivierPark Maasvallei (Foto: © Jorgo Kokkinidis)
Konikpaarden in RivierPark Maasvallei © Peter Baas
Konikpaarden in RivierPark Maasvallei (Foto: © Peter Baas)

Dagwandelingen

Hou je meer van een kortere rondwandeling? Ook dan kom je aan je trekken in RivierPark Maasvallei. In het gebied vind je naast het Lange-Afstand-Wandelpad twee wandelsystemen: uitgezette rondwandelingen (ook wel het lussensysteem genoemd) of stippel zelf een route uit via het knooppuntensysteem.

Bij het lussensysteem kies je een bewegwijzerde route die je langs de mooiste landschappen brengt. Elke lus heeft zijn eigen symbool of kleur die je op de houten palen langs het pad ziet. Vanuit de Vlaamse Maasdorpjes zijn de meeste wandellussen te vinden, de routes zijn allemaal gebundeld in een handige gids: Streekkaart RivierPark Maasvallei. Aan de Nederlandse kant van RivierPark Maasvallei wandel je voornamelijk via het knooppuntensysteem. Maar ook hier zijn uitgezette rondwandelingen te vinden.

Op pad met een MaasVerkenner

Of ga op pad met een heuze MaasVerkenner. Dit zijn gidsen die de regio op hun duimpje kennen. Wandelend met een MaasVerkenner, heeft de Maasvallei geen geheimen meer voor je. Sommige van hen weten alles over flora of kunnen je leren hoe de grote grazers in het wild leven, en anderen zijn expert in de lokale geschiedenis.

Meer informatie

Rust en stilte vanaf het water

Geen rivierlandschap zonder wateractiviteiten. Vanaf het water kan je het natuurpark op een heel andere manier beleven. Omdat er geen regelmatige scheepvaart is, is het huren van een bootje of kajak een mooie manier om even alleen te zijn met de Maas. Niets dan rust, stilte en veel dieren in het wild die niet worden gestoord door motoren van welke aard dan ook. Een stil en duurzaam bootje huren kan via Stilsloep.be of de website van Toerisme Dilsen-Stokkem. Of huur een kajak, vlot of SUP voor een tocht over de grindrivier en zijn kleine meertjes via Kajamaasland.be of sup-maasland.be.

Watertaxi over de Maas © KVDS
Watertaxi over de Maas (Foto: © KVDS)

Sluit de dag af onder het genot van een wijntje

Sinds 2018 heeft de Maasvallei zijn eigen 'B.O.B'-wijn, dit is een officiële herkomstbenaming voor wijnen uit de regio Maasvallei. Momenteel is dit de enige grensoverschrijdende titel voor wijn in Europa. Het unieke microklimaat en de grindgrond is het geheim van enkele voortreffelijke wijnen. Geniet onder het genot van een heerlijke drankje na van je wandeling en bezoek een van de bekroonde wijndomeinen. Bijvoorbeeld Wijndomein Aldeneyck of Wijndomein Thilesna.