Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Nieuw wandelnetwerk De Blankaart in West-Vlaanderen

Eind juni is officieel het nieuwe wandelnetwerk de Blankaart geopend. Het 105 km lange wandelnetwerk in West-Vlaanderen loopt van het provinciedomein de IJzerboomgaard helemaal tot in Boezinge. Via heel wat trage wegen, door natuurgebied de Blankaart, langs gezellige polderdorpen en natuurlijke waterlopen.

De Blankaart © Stefan Steyaert
Afbeelding: Stefan Steyaert

Het wandelnetwerk

Het nieuwe wandelnetwerk is goed voor 105 kilometer wandelplezier en telt 78 knooppunten, waarmee je je eigen route kunt uitstippelen . Het is verbonden met de wandelnetwerken IJzervallei en Hoppeland en omvat twee bewegwijzerde suggestielussen van 10 en 6,5 km, de Blankaartwandelroute en de Drie Grachtenwandelroute. Er zijn ook twee rolstoel toegankelijke lussen uitgestippeld op het netwerk, deze staan aangeduid op de wandelkaart en zijn gescreend door Inter Vlaanderen. De wandelkaart is te verkrijgen bij meerdere verkooppunten in België. Welke? Dat vertellen we je onderaan dit artikel.

Hoogtepunten

Stilte, water, weidse landschappen, vogels … en regelmatig een fijne stopplaats. Vijf ingrediënten die elke wandeling top maken. Het wandelnetwerk De Blankaart biedt ze alle vijf. Vanuit Diksmuide stapt de wandelaar via autoluwe en onverharde paden door een vlak polderlandschap naar dorpen als Sint-Jacobskapelle en Nieuwkapelle.

De Blankaart (Afbeelding: Sabine Raeckelboom)
Afbeelding: Sabine Raeckelboom
Vlonder in de Blankaart
Afbeelding: Emelie Vandenbulcke

Bij de oversteek van de IJzer langs Knokkebrug loopt de wandeling door de IJzerbroeken, het overstromingsgebied van de IJzer. Indrukwekkend is het enorme waterspaarbekken dat werd aangelegd in het laagste deel van Merkembroek en Woumenbroek en in het natuurgebied De Blankaart. De natte hooilanden en graasweiden zijn het hele jaar door een uitgelezen plek voor duizenden weide-, riet- en watervogels. Via de talrijke vogelkijkhutten en wanden kan je de vogels goed ontdekken.

Ook het oorlogsverleden van de Westhoek is tastbaar aanwezig. Het jaagpad langs het Kanaal Ieper-IJzer brengt wandelaars langs gehuchten zoals Drie Grachten en Steenstrate, plekken waar de Eerste Wereldoorlog in een versteende herinnering staat gebeiteld.