Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Op je gemak over het Pauwelspad

Soms heb je van die paden die er gewoonweg om vragen om je passen minder snel te laten gaan. Het recent gelanceerde Pauwelspad in Midden-Brabant is zo’n tocht die je automatisch je pas doet vertragen, zodat je met volle teugen van het landschap, het religieus erfgoed en de Brabantse gezelligheid geniet.

afbeelding van een wandelbankje op het Pauwelspad.
afbeelding van de voormalige abdij Koningsoord.
Voormalige abdij Koningsoord.

Tekst & foto's: Eva Hopstaken

Nauwelijks een paar stappen op het Pauwelpad gezet of we houden al halt. Het zou namelijk enorm zonde zijn om Hemels eten & drinken pardoes voorbij te lopen. Deze horecagelegenheid is namelijk gevestigd in een voormalige abdij voor trappistinnen. Jazeker, die bestaan. De dames namen in 1937 hier hun intrek en trokken halverwege 2009 voor het laatst de deur dicht. De abdij ging op de schop en is nu in gebruik als restaurant, bibliotheek en een deel is geschikt gemaakt voor woningen. Zeker even aanleggen voor iets lekkers, hoor.

Na een blik op de nabijgelegen St. Willibrorduskerk, laten we de bebouwde kom achter ons en trekken we het agrarisch gebied in. Ondanks het heerlijke weer, komen we nagenoeg niemand tegen. Op een nieuwgierige koe na dan.

afbeelding van de gevel van de St. Willibrorduskerk.
St. Willibrorduskerk.
afbeelding van de voormalige leemputten.
Voormalige leemputten.

Bakstenen en aalscholvers

Een groot bord attendeert ons op de (voormalige) leemputten. Afgegraven gebied met als doel: leem winnen, om bakstenen van te maken in de toenmalige fabriek in Udenhout. Die tijd ligt achter ons en de putten zijn teruggegeven aan de natuur. Het is een populair broedgebied voor de grauwe gans en de aalscholver. Via oude lanen en diverse waterplassen en een kikkerpoel vervolgen we ons pad langs het moerasbos. Onze eindbestemming is al bijna in zicht.

Voor elkaar

Landpark Assisië kent een geschiedenis in zorg die teruggaat naar het jaar 1904. Bewoners met een beperking wonen er samen. Op een bankje zwaait een man naar ons, en de dame naast hem wenkt ons. Waar we vandaan komen en of we hier ook komen wonen, vraagt ze. Het is een prachtplek om te verblijven, maar wij besluiten toch om aan het einde van deze wandeling terug naar ons eigen huis te gaan.

afbeelding van Landpark Assisië met een wegwijzer.
Landpark Assisië.
afbeelding van een koe in agrarisch gebied.

Praktische informatie:

  • Het Pauwelspad is een rondwandeling door Midden-Brabant van in totaal 34 kilometer, door verschillende landschappen.
  • Wij liepen de etappe van Berkel-Enschot naar Landpark Asissië in Biezenmortel. Een etappe van grofweg 8 kilometer.
  • Er is geen aparte bewegwijzering voor deze route. Je loopt van knooppunt naar knooppunt.
  • Check, zeker in de weekenden, goed de tijden van het openbaar vervoer als je kiest voor een etappe. De bussen rijden niet altijd even frequent. Kies je voor de volledige route, dan kom je vanzelfsprekend terug op het punt waar je eerder die dag je wandeling begon.
  • Meer informatie is na te lezen op de website van het Pauwelspad
Bekijk de route