Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Vier de liefde op deze 10 romantische wandelroutes

Bomenlanen, slingerpaadjes, kabbelende beekjes en sprookjesachtige kastelen. Dat zijn dé ingrediënten voor een romantische wandeling. Wij tippen je tien mooie wandelroutes voor Valentijnsdag of voor een wandeldate in de rest van het jaar.

Vier de liefde op deze 10 romantische wandelroutes
(Foto: © David Meulenbeld)

Samen wandelen is het perfecte romantische uitje op Valentijnsdag of op een ander moment in het jaar. Je komt dichter tot elkaar, je bent actief, je hart klopt wat sneller (als het goed is) en je maakt samen mooie herinneringen. Laat jezelf van je meest romantische kant zien en organiseer meteen een picknick in de pauze, met een thermosfles warme drank erbij. Op de volgende routes springt de vonk zeker over.

Romantische wandelroute #1: Liefdespad, Ruurlo (Gelderland)

Een route met de naam Liefdespad is natuurlijk wel heel toepasselijk. Het Liefdespad telt 5 kilometer en ligt in en rond het Achterhoekse dorp Ruurlo, middenin het prachtige coulissenlandschap. Langs de route staan diverse kunstwerken met een romantisch tintje (waaronder loveseats) en je komt ook nog eens langs het mooie Kasteel Ruurlo, waar je samen kunst kan gaan kijken. Start de wandelroute vanaf het NS-station of het Kerkplein in de dorpskern van Ruurlo.

Vier de liefde op deze 10 romantische wandelroutes; kunstwerk Liefdespad Ruurlo
Een romantisch kunstwerk op het Liefdespad Ruurlo. (Foto: © Instagram @nederland_wat_ben_je_mooi)
De Kriekenmarkt in Gorinchem
De Kriekenmarkt in Gorinchem.

Romantische wandelroute #2: Poëzieroute Gorinchem (Zuid-Holland)

Neem je lief mee naar de Poëzieroute in Gorinchem. In deze oude vestingstad, gelegen aan de rivieren de Linge en de Boven Merwede, vind je maar liefst 39 gedichten en tekstfragmenten die jouw wandeling een romantisch tintje geven. Je leest ze op gevels van monumentale gebouwen en winkelpanden, in de straten en in het groen, langs de rivier en langs de vestingwallen. 'Leven is dromen aan de hand van een ander', dichtte de Portugese dichter Fernando Pessoa, zo is te lezen op de hoek van de Kriekenmarkt.

De gedichten zijn genummerd, dus de wandelroute is eenvoudig te volgen met het gidsje dat je online kunt bestellen of koopt in de VVV-shop op de Groenmarkt. Trek zo'n 2 à 3 uur voor de route uit, en dat is exclusief pauzes in een van de vele leuke koffietentjes van Gorinchem.

Romantische wandelroute #3: Landgoed Groeneveld, Baarn (Utrecht)

De appel is één van de oudste symbolen van de liefde. Bij de oude Grieken was het gebruikelijk dat de bruid en bruidegom ieder de helft van een appel aten voor een voorspoedig huwelijk. Wie weet heeft een wandeling langs een appelboomgaard hetzelfde positieve effect op de liefde.

Op Landgoed Groeneveld wandel je door een boomgaard met maar liefst twintig verschillende appelrassen. Maar ook als er nog geen appels aan de bomen hangen, ademt dit landgoed één en al romantiek. Je ziet eeuwenoude bomen en vijverpartijen en het imposante Kasteel Groeneveld. De NS-wandeling Landgoed Groeneveld is 15,7 kilometer lang en komt ook langs het kasteel.

Appel
(Foto: © Shutterstock)
De Groene Bedstee
De Groene Bedstee. (Foto: © Wikimedia, Ben Bender)

Romantische wandelroute #4: Landgoed Mariëndaal, Oosterbeek (Gelderland)

‘Kom uit de bedstee, mijn liefste’, luidt de tekst van een liedje uit vervlogen tijden. Op Landgoed Mariëndaal, bij Oosterbeek, kun je in de Groene Bedstee wandelen. Dit is een beukenhaag van 300 meter lang. De haag is ruim 150 jaar geleden aangelegd voor de bewoonsters van het landgoed. Zij konden dan (al dan niet met geliefde) een wandeling maken zonder dat hun bleke huid zou verkleuren door de zon. Een bleke huid was in die tijd een teken van welvaart.

In de Groene Bedstee staat een lindeboom, het symbool van de liefde, met daaronder een bankje. Een mooie plek om samen even uit te rusten. Over Landgoed Mariëndaal gaat een wandelroute van 3 kilometer, uitgezet met rode paaltjes. Voor rolstoelgebruikers is er een speciale route van 1,5 kilometer.

Romantische wandelroute #5: Landgoed Hoenderdaell, Anna Paulowna (Noord-Holland)

Samen in stilte struinen, dat is pas echte liefde. Je hoeft elkaar niets te zeggen, alleen in de ogen te kijken. Oké, het is wel handig om om je heen te kijken als je wandelt. Op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna is de uitgestrekte natuur met een zeer grote diversiteit aan flora de moeite van het bekijken waard. In het zuidelijke deel van het landgoed ligt het Dierenpark Hoenderdaell. In een groot gedeelte van het park loop je als bezoeker vrij tussen de dieren door. In het noorden vind je een stiltegebied waar je vrij kunt struinen. Laat je onderweg verrassen door kunstwerken die je nog meer vertellen over de geschiedenis van het gebied.

Romantische wandelroute #6: Landgoed De Colckhof, Heino (Overijssel)

Een knus theekoepeltje midden in een landgoed met een Engelse tuin, slingerende lanen, vijverpartijen en zelfs een moestuin. Hoe romantisch wil je het hebben? Landgoed De Colckhof, ten oosten van Zwolle, stamt al uit de negentiende eeuw. Ook de theekoepel is in die eeuw gebouwd. Hier kun je uitrusten terwijl je een concert te horen krijgt van diverse zangvogels. En mocht je nog van plan zijn om je geliefde ten huwelijk te vragen en een geschikte locatie zoeken… Over het landgoed gaat een wandelroute van 2,3 kilometer. De route is gemarkeerd met blauwe paaltjes en start vanaf de parkeerplaats aan de Hubertsallee (tussen de dorpen Heino en Laag Zuthem).

afbeelding van een landhuis in de Colckhof, met een ondergaande zon, weerspiegeld in het water.
Landgoed de Colckhof, Heino. (Foto: © Jellica Kroes, Flickr)
afbeelding van een grote paarse rhododendron-struik
Rhododendron. (Foto: © Pixabay)

Romantische wandelroute #7: De Manteling, Oostkapelle (Zeeland)

Paars, roze, rood, wit, rhododendrons zorgen voor een romantische sfeer. In de Manteling op het Zeeuwse Walcheren groeien ze volop. In het voorjaar staan ze in bloei. Slingerpaadjes brengen je naar waterpartijen en sierplanten. En om het romantische tafereel helemaal af te maken, hoor je op de achtergrond het ruisen van de zee.

Niet voor niets kozen rijke VOC-lieden dit gebied ooit uit als de ideale locatie om een buitenhuis te bouwen. In 1944 was de romantiek ver te zoeken in de Manteling, want tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er zwaar gevochten. Tijdens je wandeling tref je nog diverse sporen uit de oorlog aan. Door het gebied gaat een wandelroute van 3,8 kilometer. Deze is blauw gemarkeerd en start vanaf het Zeeuws Biologisch Museum Terra Maris in Oostkapelle.

Romantische wandelroute #8: Geuldal, Valkenburg (Limburg)

Volg de kronkelende Geul in het sprookjesachtige Geuldal, wandel langs kastelen en door het knusse Valkenburg. Het Geuldal is een uitstekend gebied om al wandelend de liefde te vieren. Bijvoorbeeld op de Geuldalroute van 5,3 kilometer vanuit Valkenburg. Je wandelt door bossen en geniet van vergezichten, of misschien wel van de ondergaande zon. Ben je toe aan wat meer spektakel? De route gaat ook langs een rodelbaan. Of rust uit in de Wilhelminatoren, met koffie en vlaai, waar je een mooi uitzicht over Valkenburg en omstreken hebt. De Geuldalroute start vanaf de Molenweg in Valkenburg.

afbeelding van het landschap in het Geuldal met zonnestralen.
Geuldal (Foto: © Natuurmonumenten, David Hollander)
Vier de liefde op deze 10 romantische wandelroutes; Kasteel Heeswijk
Kasteel Heeswijk. (Foto: © Shutterstock)

Romantische wandelroute #9: Kasteel Heeswijk, Heeswijk-Dinther (Noord-Brabant)

In het stroomdal van de rivier de Aa vind je Kasteel Heeswijk, een handig startpunt voor wandelingen door de omringende Brabantse bossen en velden. Het koetshuis van Kasteel Heeswijk is omgebouwd tot brasserie waar je romantisch kunt proosten op de liefde. De kasteelgracht is het domein van de ijsvogel, dus samen vogels spotten is hier ook zeker een aanrader. Onze wandeltip is de rondwandeling ‘Van abdij naar kasteel’ van 11 kilometer, waarbij je ook langs het oude kloostercomplex van de Abdij van Berne komt. De setting van zowel de abdij als het kasteel is bijzonder charmant.

Romantische wandelroute #10: Dichterspaad, Oudega (Friesland)

Aan de rand van Nationaal Park de Alde Feanen kun je een mooie poëzieroute lopen langs achttien locaties waar gedichtenpandelen zijn opgesteld. In hun meest romantische bewoordingen, laten de dichters je de schoonheid van het Friese natuurgebied zien. Vanuit Oudega loop je door het kleinschalige coulissenlandschap, door uitgestrekte landerijen, langs smalle vaartjes en stukjes bos. Het Dichterspaad is een wandelroute van in totaal 25 kilometer, maar je kunt de route ook inkorten tot 8 kilometer.

afbeelding van een stel in een bos, waarvan de man wijst in de verte.
(Foto: © David Meulenbeld)

Ga op wandeldate

De bovenstaande wandeltips zijn natuurlijk ook ideaal voor een eerste date. Het leuke aan wandeldaten is: tijdens het wandelen voel je je vaak meer ontspannen dan wanneer je tegenover elkaar zit in een café. Je hoeft elkaar niet steeds aan te kijken en stiltes vallen minder op. Wandelend heb je bovendien altijd wel wat te bespreken: de planten en dieren op je pad of een bijzonder gebouw onderweg. Mocht tijdens de wandeling blijken dat jouw date toch niet helemaal bij je past, dan heb je in ieder geval een mooie wandeling gemaakt! In dit artikel lees je meer over wandelen en daten.