Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Op deze romantische wandelroutes vier je de liefde

Bomenlanen, slingerpaadjes, kabbelende beekjes en sprookjesachtige kastelen. Dat zijn toch dé ingrediënten voor een romantische wandeling? Wij tippen je een paar mooie wandelroutes voor op Valentijnsdag of een wandeldate in de rest van het jaar.

afbeelding van een wandelend stel tijdens een goudgele zonsondergang.
(Foto: © Gisela Fotografie, Pixabay)

Wil jij een romantisch uitje organiseren op Valentijnsdag? Ga samen wandelen! Het is een goede manier om dichter tot elkaar te komen: je bent actief, je hart klopt als het goed is een tandje sneller, de adrenaline neemt toe van wat extra wandelavontuur én je maakt samen mooie herinneringen. Laat jezelf van je meest romantische kant zien en organiseer meteen een picknick in de pauze, met een thermosfles warme drank erbij. Op de volgende routes springt de vonk zeker over.

Liefdespad, Ruurlo (Gelderland)

Een route met de naam Liefdespad is natuurlijk wel heel toepasselijk. Het Liefdespad telt 5 kilometer en ligt in en rond het Achterhoekse dorp Ruurlo, middenin het prachtige coulissenlandschap. Langs de route staan diverse loveseats gemaakt door kunstenaars. De banken beelden op verschillende manieren de liefde uit. Je kunt de route starten vanaf het NS-station of het Kerkplein in de dorpskern van Ruurlo.

afbeelding van twee handen die samen een hart vormen.
(Foto's: © Shutterstock)
De Kriekenmarkt in Gorinchem
De Kriekenmarkt in Gorinchem.

Poëzieroute Gorinchem (Zuid-Holland)

Neem je lief mee naar de Poëzieroute in Gorinchem. In deze oude vestingstad, gelegen aan de rivieren de Linge en de Boven Merwede, vind je maar liefst 39 gedichten en tekstfragmenten die jouw wandeling een romantisch tintje geven. Je leest ze op gevels van monumentale gebouwen en winkelpanden, in de straten en in het groen, langs de rivier en langs de vestingwallen. 'Leven is dromen aan de hand van een ander', dichtte de Portugese dichter Fernando Pessoa, zo is te lezen bij een voormalig antiquariaat op de hoek van de Kriekenmarkt.

De gedichten zijn genummerd, dus de wandelroute is eenvoudig te volgen met het gidsje dat je online kunt bestellen of koopt in de VVV-shop op de Groenmarkt. Trek zo'n 2 à 3 uur voor de route uit, en dat is exclusief pauzes in een van de vele leuke koffietentjes van Gorinchem.

Landgoed Groeneveld, Baarn (Utrecht)

De appel is één van de oudste symbolen van de liefde. Bij de oude Grieken was het gebruikelijk dat de bruid en bruidegom ieder de helft van een appel aten voor een voorspoedig huwelijk. Wie weet heeft een wandeling langs een appelboomgaard hetzelfde positieve effect op de liefde.

Op Landgoed Groeneveld wandel je door een boomgaard met maar liefst twintig verschillende appelrassen. Maar ook als er nog geen appels aan de bomen hangen, ademt dit landgoed één en al romantiek. Je ziet eeuwenoude bomen en vijverpartijen en het imposante Kasteel Groeneveld. De NS-wandeling Landgoed Groeneveld is 15,7 kilometer lang en komt ook langs het kasteel.

Appel
De Groene Bedstee
De Groene Bedstee. (Foto: © Wikimedia, Ben Bender)

Landgoed Mariëndaal, Oosterbeek (Gelderland)

‘Kom uit de bedstee, mijn liefste’, luidt de tekst van een liedje uit vervlogen tijden. Op Landgoed Mariëndaal, bij Oosterbeek, kun je in de Groene Bedstee wandelen. Dit is een beukenhaag van 300 meter lang. De haag is ruim 150 jaar geleden aangelegd voor de bewoonsters van het landgoed. Zij konden dan (al dan niet met geliefde) een wandeling maken zonder dat hun bleke huid zou verkleuren door de zon. Een bleke huid was in die tijd een teken van welvaart.

In de Groene Bedstee staat een lindeboom, het symbool van de liefde, met daaronder een bankje. Een mooie plek om samen even uit te rusten. Over Landgoed Mariëndaal gaat een wandelroute van 3 kilometer, uitgezet met rode paaltjes. Voor rolstoelgebruikers is er een speciale route van 1,5 kilometer.

Landgoed De Colckhof, Heino (Overijssel)

Een knus theekoepeltje midden in een landgoed met een Engelse tuin, slingerende lanen, vijverpartijen en zelfs een moestuin. Hoe romantisch wil je het hebben? Landgoed De Colckhof, ten oosten van Zwolle, stamt al uit de negentiende eeuw. Ook de theekoepel is in die eeuw gebouwd. Hier kun je uitrusten terwijl je een concert te horen krijgt van diverse zangvogels. En mocht je nog van plan zijn om je geliefde ten huwelijk te vragen en een geschikte locatie zoeken… Over het landgoed gaat een wandelroute van 2,3 kilometer. De route is gemarkeerd met blauwe paaltjes en start vanaf de parkeerplaats aan de Hubertsallee (tussen de dorpen Heino en Laag Zuthem).

afbeelding van een landhuis in de Colckhof, met een ondergaande zon, weerspiegeld in het water.
Landgoed de Colckhof, Heino. (Foto: © Jellica Kroes, Flickr)
afbeelding van een grote paarse rhododendron-struik
Rhododendron. (Foto: © Pixabay)

De Manteling, Oostkapelle (Zeeland)

Paars, roze, rood, wit, rhododendrons zorgen voor een romantische sfeer. In de Manteling op het Zeeuwse Walcheren groeien ze volop. In het voorjaar staan ze in bloei. Slingerpaadjes brengen je naar waterpartijen en sierplanten. En om het romantische tafereel helemaal af te maken, hoor je op de achtergrond het ruisen van de zee.

Niet voor niets kozen rijke VOC-lieden dit gebied ooit uit als de ideale locatie om een buitenhuis te bouwen. In 1944 was de romantiek ver te zoeken in de Manteling, want tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er zwaar gevochten. Tijdens je wandeling tref je nog diverse sporen uit de oorlog aan. Door het gebied gaat een wandelroute van 3,8 kilometer. Deze is blauw gemarkeerd en start vanaf het Zeeuws Biologisch Museum Terra Maris in Oostkapelle.

Geuldal, Valkenburg (Limburg)

Volg de kronkelende Geul in het sprookjesachtige Geuldal, wandel langs kastelen en door het knusse Valkenburg. Het Geuldal is een uitstekend gebied om al wandelend de liefde te vieren. Bijvoorbeeld op de Geuldalroute van 5,3 kilometer vanuit Valkenburg. Je wandelt door bossen en geniet van vergezichten, of misschien wel van de ondergaande zon. Ben je toe aan wat meer spektakel? De route gaat ook langs een rodelbaan. Of rust uit in de Wilhelminatoren, met koffie en vlaai, waar je een mooi uitzicht over Valkenburg en omstreken hebt. De Geuldalroute start vanaf de Molenweg in Valkenburg.

afbeelding van het landschap in het Geuldal met zonnestralen.
Geuldal (Foto: Natuurmonumenten, David Hollander)
afbeelding van een stel in een bos, waarvan de man wijst in de verte.
(Foto: © David Meulenbeld)

Ga op wandeldate

Ben jij single en houd je van wandelen? Dan zijn de bovenstaande wandeltips natuurlijk ook ideaal voor een eerste ontmoeting tijdens een date. Het leuke aan wandeldaten is: tijdens het wandelen voel je je vaak meer ontspannen dan wanneer je tegenover elkaar zit in een café. Je hoeft elkaar niet steeds aan te kijken en stiltes vallen minder op.
Wandelend heb je bovendien altijd wel wat te bespreken: de wilde kruiden op je pad, een leuk gebouw onderweg of een roofvogel die je ziet vliegen. En mocht tijdens de wandeling blijken dat jouw date toch niet helemaal bij je past, dan heb je in ieder geval een mooie wandeling gemaakt! In dit artikel lees je meer over wandelen en daten.