Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Op deze wandelroutes kun je de liefde vieren

Romantische bossen, kabbelende beekjes, sprookjesachtige kastelen: op deze routes kun je wandelend de liefde vieren. Op Valentijnsdag, maar ook de rest van het jaar. Sleur je partner van de bank, mocht dat nodig zijn, en geniet samen van deze routes en gebieden. Of vier er je liefde voor het wandelen, als je alleen op pad gaat.

Wandelend jong stel
Hart

De Colckhof, Heino (Overijssel)

Een knus theekoepeltje midden in een landgoed met een Engelse tuin, slingerende lanen, vijverpartijen en zelfs een moestuin. Hoe romantisch wil je het hebben? Landgoed De Colckhof, ten oosten van Zwolle, stamt al uit de negentiende eeuw. Ook de theekoepel is in die eeuw gebouwd. Hier kun je uitrusten terwijl je een concert te horen krijgt van diverse zangvogels. En mocht je nog van plan zijn om je geliefde ten huwelijk te vragen en een geschikte locatie zoeken… Over het landgoed gaat een wandelroute van 2,3 kilometer. De route is gemarkeerd met blauwe paaltjes en start vanaf de parkeerplaats aan de Hubertsallee (tussen de dorpen Heino en Laag Zuthem).

Landgoed Mariëndaal, Oosterbeek (Gelderland)

‘Kom uit de bedstee, mijn liefste’, luidt de tekst van een liedje uit vervlogen tijden. Op Landgoed Mariëndaal, bij Oosterbeek, kun je in de Groene Bedstee wandelen. Dit is een beukenhaag van 300 meter lang. De haag is ruim 150 jaar geleden aangelegd voor de bewoonsters van het landgoed. Zij konden dan (al dan niet met geliefde) een wandeling maken zonder dat hun bleke huid zou verkleuren door de zon. Een bleke huid was in die tijd een teken van welvaart.

In de Groene Bedstee staat een lindeboom, het symbool van de liefde, met daaronder een bankje. Een mooie plek om samen even uit te rusten. Over Landgoed Mariëndaal gaat een wandelroute van 3 kilometer. Voor rolstoelgebruikers is er een speciale route van 1,5 kilometer.

De Groene Bedstee
De Groene Bedstee, foto: Wikimedia, Ben Bender
rhododendrons

De Manteling, Oostkapelle (Zeeland)

Paars, roze, rood, wit, rhododendrons zorgen voor een romantische sfeer. In de Manteling op het Zeeuwse Walcheren groeien ze volop. In het voorjaar staan ze in bloei. Slingerpaadjes brengen je naar waterpartijen en sierplanten. En om het romantische tafereel helemaal af te maken, hoor je op de achtergrond het ruisen van de zee.

Niet voor niets kozen rijke VOC-lieden destijds dit gebied uit als de ideale locatie om een buitenhuis te bouwen. In 1944 was de romantiek ver te zoeken in de Manteling, want tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er zwaar gevochten. Tijdens je wandeling tref je nog diverse sporen uit de oorlog aan. Door het gebied gaat een wandelroute van 3,8 kilometer. Deze is blauw gemarkeerd en start vanaf het Zeeuws Biologisch Museum Terra Maris in Oostkapelle.

Landgoed Groeneveld, Baarn (Utrecht)

De appel is één van de oudste symbolen van de liefde. Bij de oude Grieken was het gebruikelijk dat de bruid en bruidegom ieder de helft van een appel aten voor een voorspoedig huwelijk. Wie weet heeft een wandeling langs een appelboomgaard hetzelfde positieve effect op de liefde.

Het Boswachterspad Groeneveld gaat langs een boomgaard met maar liefst twintig verschillende appelrassen. Maar ook als er nog geen appels aan de bomen hangen, ademt deze route één en al romantiek. Je ziet op het landgoed eeuwenoude bomen en vijverpartijen en het imposante Kasteel Groeneveld. Het Boswachterspad Groeneveld is 6 kilometer lang en start bij het kasteel. Deze route is ook geschikt voor rolstoelgebruikers.

Appel
Wandelend jong stel

Geuldal, Valkenburg (Limburg)

Volg de kronkelende Geul in het sprookjesachtige Geuldal, wandel langs kastelen en door het knusse Valkenburg. Het Geuldal is een prima gebied om al wandelend de liefde te vieren. Bijvoorbeeld op de Geuldalroute van 5,3 kilometer vanuit Valkenburg. Je wandelt door bossen en geniet van vergezichten, of misschien wel van de ondergaande zon. Ben je toe aan wat meer spektakel? De route gaat ook langs een rodelbaan. Of rust uit in de Wilhelminatoren, met koffie en vlaai, waar je een mooi uitzicht over Valkenburg en omstreken hebt. De Geuldalroute start vanaf de Molenweg in Valkenburg.

Liefdespad, Ruurlo (Gelderland)

Een route met de naam Liefdespad mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. Het Liefdespad is als een nog prille liefde, want het werd pas recent geopend. Het pad van 5 kilometer ligt in en rond het Achterhoekse dorp Ruurlo. Langs de route komen de komende tijd diverse loveseats te staan, gemaakt door kunstenaars. De banken beelden op verschillende manieren de liefde uit. Je kunt de route starten vanaf het NS-station of het Kerkplein in de dorpskern van Ruurlo.

Handen hart