Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs monumentale bomen in de stad

Ken jij de monumentale bomen in jouw stad? Wie weet wat deze stadsreuzen in hun leven al hebben gezien en getrotseerd en wie er in al die jaren onder hun schaduwrijke takken langs zijn gelopen of over de wortels zijn gestruikeld. Samen met De Bomenstichting, nemen we je mee over wandelroutes langs monumentale bomen in Dordrecht, Amsterdam en Utrecht.

afbeelding van een plataan in de Hortus in Amsterdam.
Foto: © Hanna Hirsch

De Bomenstichting

De Bomenstichting is een landelijke non-profit organisatie. Haar missie is het bevorderen van de zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Hiervoor beheert de stichting het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Er zijn ongeveer 15.000 bomen opgenomen in het register. Maar een monumentale boom word je niet zo maar. De boom dient minstens 80 jaar oud te zijn en moet een goede levensverwachting hebben. Daarnaast moet de boom een bijzonder kenmerk hebben. Hij moet bijvoorbeeld beeldbepalend zijn, bijzonder dik, oud of hoog, onderdeel van een ontwerp of aangeplant bij een bijzondere gebeurtenis.

afbeelding van de Godenpeer in Amsterdam.
De monumentale Godenpeer in Amsterdam. (Foto: © Frank Warendorf)

Wandelingen gebundeld

Na de steden Dordrecht en Amsterdam zijn nu ook de monumentale bomen van Utrecht in een wandelboekje van de Bomenstichting samengevat. Per boekje wordt een dertigtal bomen uitgelicht. Je bepaalt zelf de route die je loopt om de bomen te bezoeken. Houd er rekening mee dat sommige bomen alleen tijdens openingstijden te bezichtigen zijn. De tuin van het Kattenkabinet in Amsterdam is bijvoorbeeld een privétuin, maar daar kun je vragen of je de boom mag bezichtigen.

De wandelboekjes zijn gedrukt verkrijgbaar voor 3 euro per stuk of gratis te downloaden via de webshop van de Bomenstichting.

Een monumentale boom is minstens 80 jaar oud en moet een goede levensverwachting hebben

Amsterdam

De bomen van Amsterdam zijn beeldbepalend en de Amsterdammers houden van hun bomen. Daarom heeft de stad zelf een lijst met beschermenswaardige bomen opgesteld, waar zo’n 4000 exemplaren op prijken. Leer met deze wandeling de verhalen kennen achter de Hollandse linde in de Kalverstraat, die geplant is ter gelegenheid van de kroning van Koningin Wilhelmina in 1898. En de Kaukasische vleugelnoot, die Pierre Cuypers, de architect van het Rijksmuseum, in 1885 heeft uitgezocht om in de museumtuin te planten. Ontdek het Zagertje in een plataan en de monumentale bomen in de Hortus.

Download de wandelroute
afbeelding van een duiveltjesiep.
Monumentale duiveltjesiep in Utrecht. (Foto: © Madelinde Tellegen)
afbeelding van de gewone plataan en het Zagertje in Amsterdam.
Gewone plataan en het Zagertje in het Leidse bosje in Amsterdam. (Foto: © Hanna Hirsch)
afbeelding van de valse acacia in Dordrecht.
De ruim 300 jaar oude valse acacia in park Merwestein in Dordrecht. (Foto: © Oege Oevering)

Dordrecht

In Dordrecht staan 77 bomen als monumentaal geregistreerd. Hanna Hirsch is auteur van dit wandelboekje en selecteerde 29 bomen voor de wandeling, die door de binnenstad en diverse parken gaat. “Ik heb geen lievelingsbomen in Dordrecht. Juist het geheel, de wandeling, vind ik leuk. Er staan bomen in die veel mensen kennen, maar waar ze vaak gedachteloos langs lopen of fietsen. Deze bomen nu een gezicht geven en het verhaal er achter kunnen vertellen, maakt deze wandeling bijzonder.” De ruim 300 jaar oude valse acacia in park Merwestein komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en werd in 1601 in Europa ingevoerd. Luister ook de podcast De Bomen van Dordt over een negental bomen op deze route.

Download de wandelroute

Utrecht

Het 900-jarig bestaan van de stad Utrecht en de wens van de gidsen van het IVN en Gilde Utrecht om een wandelboekje te maken, leidde tot een samenwerking met de Bomenstichting. Een vijf kilometerlange wandeling voert je door het Singelgebied langs 30 monumentale bomen met soms wel heel bijzonder namen, zoals donzige eik of duiveltjesiep. De wandeling volgt de contouren van de voormalige stadsmuren. Dit gebied werd onder architectuur van landschapsarchitect J.D. Zocher in 1830 tot park ontwikkeld.

Download de wandelroute
afbeelding van bomen aan de Singel in Utrecht.
Het Singelpark in Utrecht. (Foto: © Madelinde Tellegen)
afbeelding van een Oosterse plataan in Amsterdam.
Monumentale oosterse plataan aan de Herengracht in Amsterdam, inmiddels omgewaaid. (Foto: © Frank Warendorf)

Steun de Bomenstichting

De wandelboekjes worden door vrijwilligers ontwikkeld in samenwerking met partners en externe subsidie. Er zijn plannen om nog meer wandelboekjes te ontwikkelen, bijvoorbeeld voor Breda. Voor Dordrecht wordt een tweede wandelboekje met nieuwe routes gemaakt.

Wil je de Bomenstichting steunen? Kijk dan hier wat jij kunt betekenen.