Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Van Oldenzaal naar Borne, een glimp van het Marskramerpad

Dat het Marskramerpad in Duitsland begint, is geen toeval. De startplaats Bad-Bentheim was in de 16e eeuw de plek waar Duitse Marskramers vertrokken om er hun koopwaar aan te bieden in de welvarende Nederlandse steden. Op de etappe van Oldenzaal naar Borne stappen we in de voetsporen van deze handelaren uit de Gouden Eeuw.

afbeelding van een uitzicht vanaf een bruggetje in Recreatiegebied Het Hulsbeek.
Recreatiegebied Het Hulsbeek.

Tekst & foto’s: Eva Hopstaken

De deuren van de Blauwnet stoptrein sluiten achter ons en we lopen Oldenzaal in, in de regen. Het centrum van de oudste stad van Twente ademt een en al geschiedenis ...

Marskramers

In gedachten zien we de Marskramers met rijkelijk gevulde manden op de rug richting de imposante Sint Plechelmusbasiliek sjokken. Even op adem komen, na het eerste traject vanuit Duitsland, misschien wel een schietgebedje slaan voor een goede verkoop of – zoals wij – even schuilen voor een bui. Wij trekken onze regenponcho recht en stappen door richting Recreatiepark Het Hulsbeek.

afbeelding van de kerk in Oldenzaal.
Oldenzaal.
afbeelding van een wandelbankje in Recreatiepark Het Hulsbeek.
Recreatiepark Het Hulsbeek.
afbeelding van een plas waar je kunt wandelen en zwemmen.
Recreatiegebied Het Hulsbeek.

Recreatiepark Het Hulsbeek

Door woonwijken en langs sportvelden, de snelweg onderdoor en over een wandelpad parallel aan de doorgaande weg, staan we plots midden in de natuur van Recreatiepark Het Hulsbeek. Het recreatiepark nodigt naast wandelaars ook fietsers en zwemliefhebbers uit te komen genieten van de bossen en de meren. Het Marskramerpad voert ons langs de oevers van het water. Regendruppels vormen kunstige kringen op het wateroppervlak. De wandelbankjes staan er stoïcijns bij. Het uitzicht is prachtig, als het weer dat ook was, dan hadden we hier vast en zeker ons lunchpakket genuttigd.

afbeelding van de kerk in Deurningen.
Deurningen.

Geluksmomentje

Onophoudelijk door de regen stappen, dat vraagt zelfs van onze goede wandelkleding veel. Langzaamaan begint de regen door onze mouwen heen te dringen. Dat goed materiaal een must is, blijkt wel als we Deurningen naderen. Van een pad is nauwelijks spraken, de neerslag heeft van dit deel van het pad een grote modderpoel gemaakt. Onze wandelschoenen mogen nat – en vies – aan de buitenzijde zijn, de sokken zijn nog droog. Zonder regen, zou er bovendien ook geen regenboog zijn. Een geluksmomentje wanneer we Borne bijna bereiken.

afbeelding van een regenboog.
Regenboog.
afbeelding van een waarschuwingsbordje: "Let op! Er kan nog een koe aankomen."
Pas op!
afbeelding van een straat met oud-Hollandse huizen in Borne.
Borne.

Van niemandsland naar Borne

Recht zo die gaat, is een terugkerende thema op dit traject van het Marskramerpad. Lange rechte stukken, langs akkers en ogenschijnlijk niemandsland in het Twentse landschap. Eerlijkheid gebied ons dan ook te zeggen, dat we de route een klein stukje anders gelopen zijn. Het historische deel van Borne heeft een beschermd dorpsgezicht en telt tal van rijks- en oorlogsmonumenten. Voor ons een waardige afsluiter van het traject.

Over de route

  • Het Marskramerpad is een Lange-Afstand-Wandelpad met een totale lengte van 372 kilometer. De route loopt van het Duitse Bad-Bentheim tot aan de kust van Scheveningen. Een tocht dwars door Nederland langs verschillende Hanzesteden. Op deze pagina vind je meer informatie over deze LAW.
  • Eva liep etappe 2 van Oldenzaal naar Borne, een route van ongeveer 17 kilometer in totaal. Wanneer je van station naar station loopt, reken dan op pakweg 20 kilometer.
  • Je kunt de wandelroute op deze pagina downloaden (.GPX of pdf).
afbeelding van bewegwij
Bewegwijzering.
afbeelding van een hekje en een struinpad over het boerenland.
  • Deze wandelroute is prima bereikbaar met het openbaar vervoer, maar veel andere trajecten op het Marskramerpad niet. Iets om rekening mee te houden.