Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Lopen door het rivierenland: het Maarten van Rossumpad

Het Maarten van Rossumpad (LAW-4, in totaal 385 km) is een gevarieerde wandeltocht langs rivieren en door weelderige natuurgebieden. Onderweg loop je vast een paar keer verkeerd, maar als je wandelt om het wandelen, is verkeerd lopen dan echt verkeerd? Wandelschrijver Sanne Bloem neemt je mee op een etappe van Slot Rossum naar Empel (18 km).

shetlandpony's aan de rivier.
Slot Rossum
Slot Rossum.

Tekst & foto's: Sanne Bloem

"Breng me naar het kasteel", riep ik tegen de chauffeur van de belbus, die verbaasd keek. Hij kende het niet. Het Slot bij Rossum blijkt geen kasteel-met-kantelen te zijn, het is meer een wit landhuis in Tudorstijl. Hier start ik vandaag mijn wandeltocht. Aan het einde van deze dag ga ik met vrienden barbecueën in Rosmalen. Voordien wilde ik graag wandelen, dus zocht ik een LAW die die kant op slingert. Het werd een zelfgekozen etappe van het Maarten van Rossumpad, daarmee kom ik tot restaurant de Blauwe Sluis. Vanaf daar ben ik rechtstreeks naar het stokbrood en de gebraden aubergines gelopen.

Welke Maarten?

Je bent niet de enige die meteen aan de Utrechtse historicus en brompot Maarten van Rossem denkt. Dit pad verwijst echter naar Maarten van Rossum, wiens naam, om de verwarring te bestendigen, ook weleens met een ‘e’ geschreven wordt.

De Maarten waar we het hier over hebben is een ruige, 16e-eeuwse legeraanvoerder die in dienst was van de Hertog van Gelre. Het ‘kasteel’ waar ik mijn reis startte, is een 19e-eeuwse slot. Het staat hier sinds een brand het echte kasteel, waar Maarten geboren en getogen is, totaal verwoestte. In 1555 sterft Maarten in Antwerpen. Zijn lichaam wordt dan over de Maas terug naar de kerk in Rossum gebracht, waar het in een tombe wordt bijgezet. Het was een bewogen leven. Hij heeft geplunderd én was een held. Langs de route zijn sporen van zijn levensverhaal te vinden.

de markering van het Maarten van Rossumpad.
berg bakstenen in de steenfabriek Rossum.
Steenfabriek Rossum.

Je mist wat

Vlak voor de stenenfabriek bij Rossum, is het gemakkelijk je even verdwaald te wanen. Goed kijkend zie je pas dat je via een heel smal ommetje tóch langs het indrukwekkende hek kunt glippen. Daarna ben je – in het weekend – de enige die hier op dit enorme terrein tussen de verlaten graafmachines mag lopen.

Even lummelen

Na het veerpontje loopt het pad een heel stuk langs de Maas. Het is inmiddels op het heetst van de dag en ik loop voor op schema. Dan tref ik langs een kudde warme, lome shetlandpony’s. Ik wil met gebruikelijke doelmatigheid – ik ben hier om te wandelen niet om te lummelen – doorlopen. En besef me mijn gebrek aan haast. Hier langs de Maas zijn voldoende gras- en zandstrandjes. Ze zijn niet om te zwemmen, de stroming is hier veel te sterk, maar met je voeten kun je best even poedelen. Als ik even in de zon lig te kijken naar de passerende boten, komen de shetlandpony’s naast me staan grazen.

shetlandpony's grazen in het gras.
Shetlandpony's.

Wat gevaar

Soms is het zoeken naar de wit-rode markering, zeker als je het geluk hebt te wandelen vlak voordat er gemaaid wordt. Dan loop je soms wel tot aan je heupen door het hoog groene gras. Op een enkel punt staat een pijl verkeerd om, of hij ontbreekt (die zijn gemeld). Maar geen paniek. Zoals bij elke wandeltocht in Nederland geldt ook hier: met gezond verstand en een opgeladen telefoon vind je je pad heus wel weer terug.

pad door een weide van gras en wilde bloemen.

Vlak voor ik van het pad afbuig, richting de barbecue, moet ik door een weiland om de doorgaande weg te bereiken. Hier blokkeert een op-stroom-staand hek mijn route, het moet worden ontkoppeld. Tegelijk moet er over een onvriendelijk-ogend ijzeren hek klimmen. Ga ik heel ver teruglopen, of over deze barricade?

Ik klim, natuurlijk, teruglopen is een van de grootste uitdagingen van de wandelaar. Een pasgeboren kalf en diens nu nog traag lopende moeder komen mijn kant op. Ik galoppeer zo snel mogelijk de weide door en klim over het dichtstbijzijnde, gelukkig niet op-stroom-staande hek de veiligheid weer in.

pad door het gras en fluitenkruid.

Alleen lopen

Aan het feit dat ik op deze prachtige dag niet één andere wandelaar ben tegengekomen op het pad, lees ik af ik dat het niet een heel populair pad of in elk geval geen populaire etappe is, maar een aanrader is het zeker.

Maar ach, wandelen in de natuur op een prachtige dag is toch altijd een aanrader?

Praktische informatie

  • Je las een verslag van een etappe van het Maarten van Rossumpad (LAW-4) van Slot Rossum naar Empel (18 km). Het gehele pad loopt van ‘s-Hertogenbosch tot Steenwijk en heeft een afstand van 385 km.
  • Opletten! Ga na de baksteenfabriek op de grote weg (Jan Klingenweg) niet rechts zoals de pijl zegt, maar links, de eerste weg rechts, daarna vind je weer markeringen. De ontbrekende markering is reeds gemeld en misschien zelfs alweer opgelost.
  • Neem na het gehucht Alem, aan het water dat 'Den Bol' heet, één van de trapjes naar beneden. Je kunt op veel plekken ook direct naast het water lopen, op leuke slingerpaadjes, zoals hiernaast.
  • Loop je meerdere dagen en wil je onderweg overnachten? Hier vind je een overzicht met overnachtingsplekken uit 2018.
  • Er is ook een handige Nivon Natuurvrienden wandelgids met daarin de routebeschrijving en interessante achtergrondverhalen. Je vindt hem op de website van Nivon.
Meer informatie over de route
paadje door het gras langs het water.