Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Dit zijn de 6 hoogtepunten van de LAW Groot-Frieslandpad

Het Groot Frieslandpad is een LAW van 362 kilometer en anders dan de naam doet vermoeden, doorkruist deze langeafstandswandeling vier provincies en twee landen. Wandel.nl zet zes hoogtepunten voor je op een rijtje en wie weet loop jij warm om deze tocht te ondernemen.

LAW Groot-Frieslandpad; Enkhuizen
Enkhuizen. (Foto: © Juergen Wackenhut, Shutterstock)

Friesland bestond ooit uit zeven zeelanden. Dat inspireerde routemakers tot het uitstippelen van het Groot-Frieslandpad. Op dit bijzondere langeafstandswandelpad keer je terug in de tijd, toen de Zuiderzee nog niet bestond en Friesland en Noord-Holland één geheel vormden. Startend in het Noord-Hollandse Bergen wandel je in 23 dagetappes naar het Duitse Leer. De etappes variëren van 8,8 tot 24,2 kilometer. Tijdens deze etappes kom je door een grote variëteit van landschappen: van duinen en strand, tot turfgebieden, heide, bos en rivierdijken met uitzicht over de uiterwaarden. Van Enkhuizen naar Stavoren verloopt de route via de veerpont.

wandelaar kijkt uit over de duinen in Schoorl.
Schoorl. (Foto: © Shutterstock)

Bergen aan Zee – Schoorl (etappe 1)

De eerste etappe is er eentje voor op een ansichtkaart. De prachtige route door de duinen van Bergen aan Zee en Schoorl is een kuitenbijter met de hoogteverschillen en het mulle strandzand. Een goed begin is het halve werk, zullen we maar zeggen! Want duinen, die kom je de komende ruim 300 kilometer niet meer tegen.

Bekijk de route

Wervershoof – Enkhuizen (etappe 7)

Je wandelt door een typisch Hollands landschap met een langgerekt lint van watertjes. Natuurgebied de Weelen is uniek, omdat dit gebied nagenoeg ongemoeid is gelaten ten tijde van de ruilverkaveling. Zo zie je het oude verkavelingspatroon nog terug in het landschap. Het gebied dankt de naam aan de dijkdoorbraken, die voor wielen, of weelen, in het landschap hebben gezorgd.

De route brengt je tot in Enkhuizen, van waar je de veerboot pakt naar Stavoren. Als je de laatste dienst reserveert heb je nog tijd om het Zuiderzeemuseum te bezoeken of één van de vele andere bezienswaardigheden. Regel vooraf een hotel of Bed & Breakfast in Stavoren en je kunt de volgende dag fris aan je volgende etappe beginnen.

Bekijk de route
Enkhuizen vanuit de lucht.
Enkhuizen. (Foto: © Menno Schaefer, Shutterstock)
Statig gebouw aan het water in Akkrum.
Akkrum. (Foto: © Jan van der Wolf, Shutterstock)

Oude Schouw – Opsterland (etappe 12)

Op deze route wandel je veel langs water. Via de Kromme Knillis wandel je Akkrum in. Daar sta je oog in oog met het prachtige Coopersbrug. Dit was een tehuis voor arme ouderen, opgericht door Folkert Kuipers, die eind 19e eeuw naar de Verenigde Staten emigreerde en daar een succesvol ondernemer werd. Hij veranderde daar zijn naam in Frank Cooper. Regelmatig kwam hij terug naar Akkrum. Hij kon de armoede onder behoeftige ouderen niet aanzien en zo liet hij de Coopersbrug bouwen, waar arme ouderen werden opgevangen. Na zijn dood is hij samen met zijn eerste vrouw begraven in het mausoleum dat op het terrein staat. Je verlaat Akkrum via het riviertje de Boorne en wandelt langs de best bewaard gebleven beekdalen van Nederland met haar mooie hooilanden.

Bekijk de route

Waskemeer – Norg (etappe 15)

Tijdens deze etappe wisselen boerenland, dorpjes, bos en heide elkaar af. De Haulerwijkstervaart herinnert aan de tijd dat hier nog turf werd afgegraven, dat via de vaart werd afgevoerd. Deze etappe straalt rust uit. Via de verlaten paden voert de route je naar Norg, een typisch esdorp met brinken. Hier wandel je door het prachtige natuurgebied, dat het dorp omgeeft, voordat je Norg binnenstapt.

Bekijk de route
Oud huisjes met rieten daken in Norg.
Norg. (Foto: © Intreegue Photography, Shutterstock)
Hunebedden in Tynaarlo.
Tynaarlo. (Foto: © Shutterstock)

Tynaarlo – Annen (etappe 17)

Deze relatief korte etappe van 11,7 kilometer voert door het Drentse landschap en laat je kennismaken met de meanderende stroom van de Drentse A en hunebedden. De wandeling is afwisselend met boerenland, bos, heide- en zandgronden. Neem lekker de tijd en geniet van het prachtige landschap.

Bekijk de route

Papenburg – Leer, Duitsland (etappe 23)

De laatste etappe is de één na langste etappe van deze LAW. Met zijn 22 kilometer, waarvan de meeste over de rivierdijk van de Ems voeren, een etappe om je avonturen op het Groot Frieslandpad nog eens aan je voorbij te laten gaan. Het Hanzestadje Leer wacht je op. Vergeet niet om hier nog even rond te kijken en het mooie historische centrum met haar oude pandjes te bezoeken.

Bekijk de route
Het Hanzestadje Leer aan het water.
Leer. (Foto: © Shutterstock)

Meer informatie

De LAW Groot-Frieslandpad is twee kanten uit bewegwijzerd, net als alle andere LAW's. Deze LAW-14 wordt aangeboden door Wandelnet. Meer informatie is te vinden op de onderstaande site.

Lees meer over de LAW Groot-Frieslandpad