Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Vier kerstmarkten in België die je niet wilt missen

Combineer deze kerstvakantie je bezoek aan België met een winterse wandeling en een bezoekje aan een van de gezellige kerstmarkten. Samen met Visit Wallonia lichten we de vier mooiste markten voor je uit.

Uitzicht over de stad Namen
Uitzicht over de stad Namen (foto: © WBT)

In samenwerking met Visit Wallonia

Een bezoek aan een kerstmarkt over de grens is net even anders dan bij ons. België houdt van Kerst en veel steden organiseren een kerstmarkt of winter fair. Je kunt nog tot het einde van 2022, en soms zelfs tot 8 januari, een bezoek brengen aan deze sfeervolle markten. Struin langs de vele kraampjes, smul van de versnaperingen en warm op met een warme chocomelk of glühwein. Nog niet uitgewandeld? In de buurt van elke kerstmarkt tippen we je ook een winterse wandeling.

Luik: een kerstdorp als markt

Als je opzoek bent naar een grote kerstmarkt dan moet je in Luik zijn. Deze markt is zo groot dat het een heus kerstdorp wordt genoemd. Je vindt het kerstdorp in het hart van de stad: de Vurige Steden. De straten zijn tot 8 januari uitgedost met duizenden lichtjes. Je vindt er een rodelbaan, ijsbaan en je kunt luisteren naar verschillende muzikale acts terwijl je langs de bijna 200 kraampjes loopt.

Voor een prachtig uitzicht over de stad, kun je je bezoek uitbreiden met een wandeling naar de heuvel van de citadel. Een wandeling van zo’n 6 kilometer die je via smalle trappen en steegjes, langs historische gebouwen naar het uitzichtpunt brengt.

Kerstmarkt Luik
Kerstdorp Luik (foto: © WBT)
Kerst op kasteel Modave
Kerst op kasteel Modave (foto: © WBT)

Modave: kasteel in kerstsferen

Geen typische kerstmarkt, maar in en rondom het kasteel van Modave kun je je wel volledig laten onderdompelen in de kerstsferen. Het kasteel is tot 8 januari aangekleed met kleurrijke dennenbomen, elegante feesttafels, fonkelende kaarsen en magische elfjes. Kerstmagie en betovering gegarandeerd.

Je dag is helemaal compleet met een wandeling rondom het kasteel. Deze wandelroute van 8 kilometer brengt je door bossen rondom het kasteel naar Val Tibiémont, een vergeten gehucht waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

Durbuy: in het hart van de kleinste stad

De straatjes van de kleinste stad van de wereld zijn werkelijk magisch rondom Kerst en oud en nieuw. De bewoners van Durbuy doen enorm hun best om de stad om te toveren naar een winters paradijs. Geniet nog tot 8 januari van de gezellige sfeer.

Bij een kleine stad hoort een grote wandeling met adembenemende vergezichten. Iets verderop in Wéris vertrekt deze 15 kilometer lange wandelroute. Ontdek megalitische structuren, verscholen gehuchten, rivieren en indrukwekkende panorama's.

Straatje in Durbuy tijdens kerst
Straatje in Durbuy tijdens kerst (foto: © WBT)
Dinant 's nachts
Dinant 's nachts

Dinant: de kerstmarkt ná Kerst

Deze kerstmarkt in de citadel van Dinant wordt vlak ná Kerst georganiseerd. Ontdek van 26 tot en met 28 december het werk van een twintigtal ambachtslieden. De schitterende ligging in het hart van het fort en hoog boven de rivier, maakt een bezoek aan deze markt een must! Daarnaast kun je tot 8 januari struinen door de met duizend lichtjes verlichte stad tijdens de tweede editie van Dinant Lumière.

Overdag ontdek je de omgeving van Dinant tijdens deze pittige wandeling van 10 kilometer. De route loopt vanuit het naastgelegen plaatsje Anseremme langs de Maas via verschillende klimmetjes naar het Kasteel van Freÿr om daarna weer af te dalen richting Anseremme. Onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten.

(Extra tip) Maredsous: uniek decor rondom de Abij van Maredsous

Als je er snel bij bent, dan kun je de feestdagen nog vieren op deze magische plek: de abdij van Maredsous. Tot 25 december kun je rondstruinen over deze prachtige kerstmarkt. Op de markt geniet je van een tal exposanten, originele ambachtslui, concerten en natuurlijk ambachtelijke seizoensproducten. Ben je te laat… zet 'm dan vooral op je lijstje voor volgend jaar!