Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs de Semois: een rivier met twee gezichten

In het zuiden van Wallonië vind je de rivier de Semois. In Arlon (Aarlen) ontspringt de rivier die als vriendelijk stroompje door de streek de Gaume vloeit. Stroomafwaarts, richting Bouillon, verzamelt de Semois meer water en wordt hij wilder. Door de kracht ervan meandert de rivier er lustig op los in de zuidelijke Ardennen. Ontdek wandelend de twee gezichten van deze rivier.

Vallée De La Semois nabij Chassepierre (Afbeelding: © Wallonië België Toerisme)
Vallée De La Semois nabij Chassepierre (Afbeelding: © Wallonië België Toerisme)

In samenwerking met Visit Wallonia

De meanderende Semois

De omgeving van de Semois is voor wandelaars een waar paradijs. Stroomafwaarts tref je ruige natuur en een wild slingerende rivier. De bekendste plaats is het middeleeuwse Bouillon, gebouwd aan een van de bochten. De burcht torent als een vesting boven het stadje uit. In dit deel van de Ardennen zijn de hellingen soms flink steil. Ze zijn begroeid met dichte bossen met voornamelijk loofbomen. Wandelen over deze groene flanken heeft iets magisch, met de rotspartijen en de stromende rivier. Door al het bochtenwerk heb je op de toppen steeds een ander uitzicht. De bijna volmaakte lussen zie je het beste als je op een van de uitzichtpunten staat. Wandel maar eens naar het uitzichtpunt op het dorpje Frahan of Dohan. Of loop onze eerste wandeltip onderaan dit artikel.

Zuid-Europese sfeer van de Gaume

Hoe anders is de sfeer in het gebied waar de bron ontspringt. Strijk neer in de Gaume als je van Zuid-Franse sferen houdt. Dit zuidelijkste puntje van België heeft een heel ander karakter. Verwonder je over de huizen van gele kalksteen met rode dakpannen. En geniet in het glooiende landschap van de vele wijngaarden. Heerlijk in de regio is ook het microklimaat, waardoor het er net wat warmer is en je minder snel verrast wordt door een bui dan in andere delen van de Ardennen. Bezoek maar eens Virton of Torgny. Deze laatste staat bekend als 'een van de mooiste dorpen van Wallonië’. Onze tweede wandeltip is een makkelijke route die je kennis laat maken met de regio. Liever langer wandelen? Loop dan de langeafstandswandeling door de Gaume: Transgaumaise.

Vier wandeltips

We geven je zowel tips voor de lieflijke opgeving van de Gaume, als voor het wandelgebied met een ruiger karakter verder stroomafwaarts van de Semois. De steile hellingen vragen soms even wat van je uithoudingsvermogen. Maar echt lang klimmen hoeft niet, aangezien de heuvels nooit hoger dan vierhonderd meter zijn.

Tip 1: Wandeling Botassart

Alleen al het vertrek- en aankomstpunt van deze rondwandeling is de moeite waard: vanaf Tombeau du Géant heb je een prachtig uitzicht op de meander. In 13 kilometer wandel je, over gemarkeerde paden, heuvel op heuvel af langs de rivier richting Bouillon.

Lengte: 13 km
Duur: 4 uur
Startpunt: Tombeau du Géant (Moulin du Rivage in Botassart)

Bekijk de wandelroute
Tombeau Du Géant
Tombeau Du Géant (foto: © Visit Wallonia - Jean Pol Grandmont)
Feeën-wandeling
Feeën-wandeling (Afbeelding: © WBT M.Laurent)

Tip 2: Feeën-wandeling in de Gaume

Er zijn tal van legendes rondom de Semois-rivier. In de omgeving van Virton is deze 'feeën-wandeling' uitgezet. Met deze gemakkelijke wandeling willen je kinderen vast mee het mysterie rondom de Feeënvallei ontdekken. Maar ook zonder kinderen is de route de moeite waard. Voor volwassenen raden we een bezoek aan Brouwerij van La Chouffe aan.

Lengte: 7 km
Duur: 2 uur
Startpunt: kruising Rue du Stade en Rue du Château-Cugnon in Etalle

Bekijk de wandelroute

Tip 3: Wandeling naar Montauban

Met deze langere wandeling ben je een hele dag zoet. De route leidt je door een vallei van bossen met sparren en loofbomen.  Aan het einde van de wandeling, op de vier heuvels van het bos van Montauban, wordt je getrakteerd op een prachtig uitzicht.

Lengte: 18 km
Duur: 5,5 uur
Startpunt: Rue Vieux-Laclaireau in Ethe

Bekijk de wandelroute
Bos Van Montauban (Afbeelding: © WBT)
Bos Van Montauban (Afbeelding: © WBT)
Torgny (Afbeelding: © WBT Caroline Rase)
Torgny (Afbeelding: © WBT Caroline Rase)

Tip 4: Langeafstandswandeling Transgaumaise

Tijdens deze langeafstandswandeling zie je nóg meer van de regio Gaume. Dit is een wandelroute van 140 kilometer verdeeld in 6 dag-etappes. Je wandelt langs de mooiste panorama’s van de regio en meerdere authentieke dorpjes. Onderweg kun je verschillende musea bezoeken en ontdek je de gastronomie van de streek.

Lengte: 140 km
Duur: 6 dag etappes
Startpunt: Virton

Bekijk het Lange-Afstands-Wandelpad