Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Jungle-ervaringen in Nederland

Op 21 maart is het de Internationale Dag van het Bos. Een mooie gelegenheid om de bossen van Nederland in te duiken. Oerbossen kennen we helaas niet meer, maar gelukkig zijn er nog veel plekken in Nederland waar je een bijna-jungle-ervaring op kunt doen. Wandel je mee?

afbeelding van een jungle in de dierentuin.
(Foto: © Dennis van de Water, Shutterstock)

Beekbergerwoud, Oosterhuizen

Het Beekbergerwoud was het laatste oerbos van Nederland, waar in 1871 de laatste boom werd gekapt als gevolg van de ontginningsdrang van de mens. Het eens zo moerassige gebied met een ondoordringbaar woud van elzen, essen en wilgen is in de afgelopen jaren echter weer deels in oude glorie hersteld. Daarvoor is Natuurmonumenten verantwoordelijk. Er is gebruik gemaakt van stekjes van planten en bomen die in eeuwenoude houtwallen zijn gevonden. Het gebied is grotendeels niet toegankelijk, om zo de natuur de eigen gang te laten gaan. Deze wandeling voert je over de begaanbare paden.

Wandeltip: Klompenpad Albapad, 11 kilometer

Bekijk de route
afbeelding van een vlonderpad in een bos.
Beekbergerwoud. (Foto: © Shutterstock)
afbeelding van een bos en een meer.
't Vogelwater, Leusden. (Foto: © Alexander, Flickr)

’t Vogelwater, Leusden

Dichter bij een oerbos kun je niet komen. In 2016 werden bij de afgraving van ‘t Vogelwater de resten ontdekt van een voormalig dennenbos uit de laatste fase van de laatste ijstijd. De boomresten die werden gevonden zijn 13.000 jaar oud. In de randen van ’t Vogelwater zijn donkere afzettingen van deze restanten te zien, mits de begroeiing dit niet aan het zicht onttrekt.

Wandeltip: Wandeling van ’t Langeveen tot ’t Vogelwater, 5,5 kilometer

Bekijk de route

Norgerholt, Noordenveld

Eén van de oudste bossen in Nederland is het Norgerholt in Drenthe. Het bos dateert waarschijnlijk uit de 9e eeuw. Door de leeftijd van het bos is er een uitzonderlijke humusbodem ontstaan met een enorm gevarieerde bodemflora. Het Norgerholt maakt deel uit van de Nederlandse Natura 2000 gebieden.

Wandeltip: de wandelroute Norger Esdorpenlandschap van 10,5 kilometer start en eindigt bij het Norgerholt.

Bekijk de route
afbeelding van een jungle-bos.
Norgerholt. (Foto: © Gertjan van Noord, Flickr)
afbeelding van de Biesbosch, water en moerasbos.
Biesbosch. (Foto: © Shutterstock)

Nationaal Park De Biesbosch

In de Biesbosch lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Hier hebben de getijden (weer) vrij spel na de Sint-Elisabethsvloed van 1421. Er ontstond een uniek getijden-zoetwatergebied, dat gevoed wordt met water uit de Maas en Waal. De natuur krijgt de vrije hand om zich te ontwikkelen. Inmiddels heeft de bever hier al lang zijn plekje teruggewonnen.

Wandeltip: de Biesboschwandeling van 10 kilometer laat je kennis maken met de ruige natuur van de Biesbosch en de relatie van de mens met het water. Breng ook meteen een bezoekje aan het museum op het museumeiland.

Bekijk de route

De Duddel, Apeldoorn

In een hoekje van Kroondomein Apeldoorn ligt ‘De Duddel’. In de 19e eeuw zijn op de heidevelden van Het Loo veel dennenbomen gepland, met uitzondering van De Duddel. Hier groeiden toen struiken en bomen. In de afgelopen eeuwen heeft zich hier een bos gevormd. Omdat de bomen niet interessant waren voor houtkap, kon de natuur hier zijn eigen gang gaan.

Wandeltip: De Duddel ligt in westelijke deel van het Paleispark. Hier zijn meerdere wandelroutes uitgezet.

Bekijk de routes

Millingerwaard, Kekerdom/Millingen

Een oerwoud in Nederland? Met lianen? Jawel! De bosrank is een parasiterende plant, die bomen als gastheer gebruikt om te groeien. Zo kunnen er tientallen meters lange en polsdikke lianen ontstaan. Een gebied, waar de natuur de vrije gang kan gaan en de lianen fraai in afhangende waaiers van de takken hangen en van boom naar boom groeien, is de Gelderse Poort.

Wandeltip: Wandel met deze 11,5 kilometerlange route vanuit Millingen aan de Rijn door het moerasgebied van de Gelderse Poort en waan je in de jungle.

Bekijk de route
afbeelding van een wandelpad door de groene jungle van de Millingerwaard.
Millingerwaard. (Foto: © Shutterstock)
afbeelding van een boom begroeid met klimop, in het groen.
Mantingerbos. (Foto: © Jeroen Hillenga, Flickr)

Mantingerbos, Mantinge

Het Mantingerbos is al eeuwen oud en daarmee één van de oudste bossen van Nederland. De bebossing bestaat voornamelijk uit eiken en hulst en wordt door experts als zeer bijzonder beschouwd. Het Mantingerbos maakt deel uit van het door Natuurmonumenten beheerde Mantingerbos- en weiden en bestaat uit grasland, houtwallen en elzenbos. Het ligt in een beekdal van het brongebied het ‘Oude Diep’. Het oudste deel van het Mantingerbos bevindt zich ten westen van Mantinge.

Wandeltips: De wandelroute Broekstreek (6,5 of 8,5 kilometer) voert je langs het oude Mantingerbos. Wil je meer bos en heide tijdens je wandeling? Kies dan voor de Jeneverbesroute van 9 kilometer.

Oude kooi, Vlieland

Wist je dat de Waddeneilanden zo’n 4000 jaar geleden oerbos waren? Door de bodemdaling en zeespiegelstijging ligt dat oerbos nu als steenkolenlaag op 4000 meter diepte. Op Vlieland vind je het oudste bos van de Wadden, de Oude Kooi.

Wandeltips: een korte wandeling van 1,5 kilometer voert je langs de oude eendenkooi door dit oude bosje. Maar als je dan toch op Vlieland bent, kun je maar beter ook wat andere wandelingen meepakken (filter bij de resultaten op ‘routes’).

afbeelding van een eendenkooi in het groen.
Oude Eendenkooi, Vlieland. (Foto: © Wally Nelemans, Flickr)
afbeelding van een junglebos met waterval.
Burgers Zoo, Arnhem. (Foto: © Dennis van de Water, Shutterstock)

Jungle in de zoo, diverse locaties

Diverse dierenparken in Nederland hebben een jungle nagebootst om de bezoeker kennis te laten maken met de flora en fauna uit verre oorden. Vergis je niet dat zo’n bezoekje je niet in de koude kleren gaat zitten: zelfs het klimaat is nagebootst! Een zeker niet uitputtend rijtje:

Botanische tuinen

Ooit wel eens in een botanische tuin geweest? Vaak vind je hier bijzondere bomen en planten en waan je je even in een ander deel van de wereld. Er zijn 27 botanische tuinen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen.

Overnachten in de jungle

Wie met kinderen het ultieme jungle-gevoel wil ervaren, boekt een overnachting in de Jungle Cabana in Centreparcs Het Heijderbos in Noord-Limburg, vlakbij Nijmegen. Back to basics en avontuur,  dat zijn de twee hoofdingrediënten. De Cabana’s liggen aan de rand van het indoor speeldomein Jungle Dome. In de buurt kun je heerlijke wandelingen maken in het Nationaal park De Maasduinen.