Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

De 6 mooiste Europese bossen voor een wandeling

Zin om op vakantie te gaan naar een gebied waar je mooie boswandelingen kunt maken? Binnen Europa vind je genoeg plekken waar je niet alleen lekker tot rust kunt komen, maar waar ook fantastische natuur te vinden is. In deze 6 Europese bossen kom je als wandelaar zeker aan je trekken.

afbeelding van het bos in het Zwarte Woud.
Zwarte Woud. (Foto: © Pexels, Arne Reyns)

In samenwerking met Lekkerwegtips.nl

Zwarte woud, Duitsland

In het zuidwesten van Duitsland vind je het Zwarte Woud, een regio die zijn naam dankt aan de kenmerkende donkere naaldbomen. In dit dichtbeboste gebied kunnen je ook wagen aan het beklimmen van bergen. Op de toppen van de Feldberg (1493 m.), Seebuck (1448 m.) of de Herzogenhorn (1415 m.) kun je genieten van prachtige uitzichten.

Het noordelijke deel van het Zwarte Woud valt binnen het beschermde Nationaal Park Schwarzwald. Leuk feitje: in het Zwarte Woud is de koekoeksklok uitgevonden. Reken maar dat je die tegen gaat komen in de musea en winkels in de buurt.

Meer informatie
afbeelding van een oude burcht in de Ardennen.
Ardennen. (Foto: © Pexels, Maurice Engelen)

Ardennen, België

Dichtbij huis maar toch dat vakantiegevoel hebben? Voor prachtige boswandelingen moet je als outdoorliefhebber natuurlijk in de Ardennen zijn geweest. Dit natuurgebied in Belgie mag dus zeker niet ontbreken in deze lijst. De heuvelachtige bossen leent zich niet alleen uitstekend voor boswandelingen, maar ook voor actieve uitjes zoals kanoën, klimmen, mountainbiken.

 

Meer informatie

Sherwood Forest, Engeland

Voor magische boswandelingen langs honderden eeuwenoude eiken, moet je in Sherwood Forest in het Verenigd Koninkrijk zijn. Dit bos is met name bekend vanwege de legende van Robin Hood. De verhalen over deze ‘held voor de armen’ spelen zich namelijk hier af.

Dit relatief kleine bosgebied is centraal gelegen in het land en is ontstaan in de IJstijd, wat betekent dat het een zogeheten ‘oerbos’ is. Middenin het bos staat een eik die er mogelijk al zo’n 1000 jaar groeit. Een bosgebied met een rijke geschiedenis dus!

Meer informatie (Engelstalig)
afbeelding van een entreebord bij Sherwood Forest.
Sherwood Forest. (Foto: © Luke Galloway, Unsplash)
afbeelding van een beeld dat 'uitkijkt' over de bossen.
Trillemarka Rollagsfjell. (Foto: © Pexels, Barnabas Davoti)

Trillemarka Rollagsfjell-bos, Noorwegen

Schrikt kou je niet af, dan is een tripje naar Noorwegen zeker de moeite waard. Een aanrader voor prachtige boswandelingen is het Trillemarka Rollagsfjell-bos, gelegen in Nationaal Park Hardangervidda en op het grootste bergplateau van Noord-Europa. Het bos bestaat voornamelijk uit loofbomen. Van kale rotsen tot oude moerassen en bijzondere flora en fauna, in Trillemarka Rollagsfjell is het allemaal te vinden.

Meer informatie (Engelstalig)

Dolomieten, Italië

De Dolomieten in Italië zijn internationaal geroemd vanwege de wonderschone wandelingen die je er kunt maken. Het is niet voor niet UNESCO-Werelderfgoed. Je vindt er volop beboste bergen om urenlang in te wandelen. De natuurparken Fanes-Sennes-Braies en Sciliar-Catinaccio zijn bijvoorbeeld aanrader. Wil je buiten de gebaande paden treden? Denk dan eens aan barefoot walking in Val di Fassa of beleef een aromatherapie van bijenwas bij het Piazze-meer.

Meer informatie
afbeelding van een bergmeer in de bossen in de Dolomieten.
Dolemieten. (Foto: © Pexels, Eberhard Grossgasteiger)
afbeelding van een meer en bossen in Selva de Irati.
Selva De Irati. (Foto: © Francisco Diaz Rodriguez, Unsplash)

Selva de Irati, Spanje

In het Spaanse Navarra vind je het op-één-na-grootste berkenbos van Europa: Selva de Irati, oftewel Irati Forest. In dit bosgebied liggen verschillende natuurreservaten waar je allerlei natuurlijke fenomenen aantreft, zoals een veelheid aan beuken, wateren en weidegrond. Elk seizoen beleef je deze bossen weer op een nieuwe, magische manier. Vooral in de herfst zal het prachtige kleurpalet van de bomen je betoveren.

Meer informatie (Engelstalig)

Klaar voor je volgende wandelvakantie?

Ben jij na het lezen over de verschillende gebieden helemaal klaar voor je eerstvolgende wandelvakantie? Op Lekkerwegtips.nl vind je nog veel meer wandeluitjes en tips.

Ga naar Lekkerwegtips.nl