Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Hoogtemeters maken op een vuilnisbelt: 5 wandeltips!

Wie denkt dat Nederland zo plat is als een pannenkoek, komt bedrogen uit! Door het hele land kunnen we de benen flink aan het werk zetten met serieuze hoogtemeters. Wandel.nl zet voor jou een aantal pittige wandelingen op een rijtje, waarbij voormalige vuilnisbelten beklommen worden.

Afbeelding Col du VAM in Wijster
Foto: © Ronald Wilfred Jansen
Afbeelding Col du VAM in Wijster
Col du VAM, Wijster (Foto: © Ronald Wilfred Jansen)

Col du VAM, Wijster

Met 63 meter boven NAP is de voormalige vuilstort in Drenthe het hoogste punt van de provincie. Deze berg, die liefkozend Col du VAM wordt genoemd, is vooral in trek bij wielrenners en mountainbikers, omdat hier vele uitdagende paden liggen te wachten. Ook de wandelaar komt hier aan zijn of haar trekken.

Tip: Wandeling Het Oude Diep, 5 kilometer. Deze wandeling is te combineren met route Stuifzand, 8 kilometer. 

Het Hoge en Lage Bergse Bos, Bergschenhoek

In de Bergschenhoek vind je niet zo maar een vuilnisbelt. De heuvels van het Hoge Bergse Bos zijn aangelegd op het puin van bouw- en sloopafval uit de stad Rotterdam. Er is een uniek recreatiepark ontstaan, waar de natuur, recreatie en kunst hand-in-hand gaan. Naast een diversiteit aan wandelpaden vind je hier ook een skihal en schrik niet van de mountainbikers die op speciale routes hun rondes rijden.

Tip: Boswachterspad Bergse Bossen, 10 kilometer. Let op: door werkzaamheden in het Lage Bergse Bos is de beschrijving van de route niet meer actueel. Gebruik zo nodig de navigatie op de telefoon of ga lekker dwalen.

Afbeelding Bergschenhoek
Bergschenhoek

Het Rijnhert, Arnhem

Wie over de A12 ten oosten van Arnhem rijdt kan het niet ontgaan. Een grote heuvel met daarop een meer dan levensgroot beeld van een hert. Het Rijnhert is aan Arnhem geschonken door Essent, toen dit bedrijf in 2011 uit Arnhem vertrok. Het Rijnhert kijkt nu vanaf de voormalige vuilnisbelt uit over de stad en de Veluwe.

Deze struinroute loopt aan de andere kant van de A12, maar als je onder de snelweg doorloopt, wandel je zo naar het Rijnhert.

Tip: Struinroute Velperwaarden, 4 kilometer.

De Langenberg, Zelhem

In het Achterhoekse Zelhem priemt de Langenberg met zijn 43 meter boven NAP boven het vlakke land uit. Vanaf de top heb je bij helder weer een prachtig uitzicht en kun je zelfs de zendmasten van Arnhem (31 kilometer) en de Rheinbrücke van Emmerich (22 kilometer) zien. Deze wandeling was de eerste Nordic Walking Route van Nederland en voert je door het dorp Zelhem, door het buitengebied en over de Langenberg terug naar Zelhem.

Tip: De Langebergroute, 10 kilometer (in te korten tot 7 kilometer).

Afbeelding Elsenburgerbos, Rijswijk
Elsenburgerbos (Rijswijk)

Elsenburgerbos, Rijswijk

Als je hier rondwandelt zou je niet denken dat je over de puinresten van de in de jaren zeventig van de vorige eeuw gerenoveerde Haagse wijken als de Stationsbuurt loopt. Het aangelegde Elsenburgerbos kent steile paden, grasvelden, glooiende heuvels en twee binnenmeren, waar gevist kan worden. Het park ligt ingeklemd tussen de A4 en het Rijn-Schiekanaal. Deze wandeling voert je van landgoed naar waterwerken en zal je verrassen!

Tip: Wandeling landgoed, stad en waterwerk, 15 kilometer (in te korten tot 7,5 of 10 kilometer).