Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Het vernieuwde Noord-Hollandpad: winters wandelen door Botshol

Ontdek deze winter het vogelrijke natuurgebied Botshol, een van de hoogtepunten van het vernieuwde Noord-Hollandpad. Deze route voert vanaf de vuurtoren van Texel naar de hoogste berg in ’t Gooi

Molen bij Abcoude
Molen bij Abcoude

Een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) door slechts één provincie? Jazeker, het Noord-Hollandpad laat zien dat het kan. In bijna driehonderd kilometer, verdeeld over zestien etappes, doorkruis je deze kustprovincie, van beginpunt Texel naar eindpunt Huizen in ’t Gooi. Een hoogtepunt op de route is Botshol. Dit vogelrijke natuur- en broedgebied nabij Abcoude is in de winter opengesteld voor wandelaars.

Wandelen in de winter heeft niet de voorkeur van menig wandelaar: kale bomen, grijze luchten, druilerig weer. Maar het heeft ook voordelen. Door buiten in de natuur te lopen blijf je in conditie en verhoog je je weerstand. En het is om nog een andere reden de moeite waard: ‘s winters zijn de natuurgebieden met een broedseizoenbeperking opengesteld voor wandelaars.

Natuurparel

Botshol, nabij Abcoude, is zo’n gebied. De hoofdroute van het compleet herziene Noord-Hollandpad loopt er buiten het broedseizoen dwars doorheen.

Tot nu toe vermeed de hoofdroute de gebieden die tijdens het vogelbroedseizoen (van 15 maart tot en met 15 juni) verboden zijn om te betreden, terwijl dat juist de pareltjes in de natuur zijn. Kom je toch in het broedseizoen, dan volg je een variant.

De Vinkeveense Plassen
De Vinkeveense Plassen
Vuurtoren van Texel bij De Cocksdorp
Vuurtoren van Texel bij De Cocksdorp, startpunt van het Noord-Hollandpad

Zompig natuurpad

Vladimir Mars en Noes Lautier, makers van de compleet herziene gids van het Noord-Hollandpad, vinden allebei dat het vogelrijke natuurgebied Botshol een van de mooiste plekken is die het pad aandoet. Enig nadeel: de overvliegende vliegtuigen. Maar wat wil je nog meer, vlakbij Schiphol en onder de rook van Amsterdam? Op de kaart lijkt het alsof je in een rechte lijn langs grote waterpartijen loopt, maar in werkelijkheid volg je een zigzaggend, zompig natuurpad door een prachtig moerasbos. Aan de oostkant kant liggen de Vinkeveense Plassen, aan de westzijde het intieme water van de Grote Wijhe. Kom zelf kijken deze winter!