Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Het Struinpad: struinen en bezinnen

Het Struinpad is een langeafstandswandelpad. Je wandelt langs het water van de rivier door Nederland. Wandel.nl vertelt je meer over deze bijzondere wandelroute.

Op het Struinpad

Het Struinpad is een nieuw en bijzonder langeafstandswandelpad. Je volgt geen markering of routebeschrijving. Je zoekt letterlijk je eigen route, met de rivier als leidraad. Maar ook figuurlijk, want al struinend sta je stil bij jouw leven van alledag.

Buiten de gebaande paden

Het Struinpad is 200 kilometer lang en begint in Millingen aan de Rijn, bij de grens met Duitsland. Het eindpunt is bij het Vrijheidsduin aan de Noordzee. Het pad is meer dan alleen een langeafstandswandelpad.

'De voortdurende aanwezigheid van stromend water maakt je hoofd leeg', zegt Wilco Kruijswijk. Samen met het Radboudumc in Nijmegen ontwikkelde hij het pad. Uit onderzoek naar de effecten van mindfulness tijdens wandelen, kwamen verrassend positieve resultaten naar voren. 'Wandelen in de natuur is gezond. De aanwezigheid van water geeft een extra dimensie. Je laat je gedachten komen en gaan, zoals het water in de rivier kabbelt, klotst en stroomt.'

De Millingerwaard aan het begin van het Struinpad
De Millingerwaard aan het begin van het Struinpad

Tot jezelf komen

'Mijn recept is om elke ochtend tien minuten te mediteren en een uurtje te wandelen. Daardoor voel ik hoe mijn lichaam is en welke gedachten er komen en gaan. Niet zelden krijg ik onderweg inzicht op vraagstukken waar ik mee worstel. Waardeer het moment dat je even kunt mediteren en wandelen. Doe het niet op discipline, maar gewoon omdat het fijn is om tot jezelf te komen.'

Zelf het Struinpad lopen?

Wil je ook je eigen weg vinden? Loop het Struinpad en bestel het bijbehorende Struinpakket via onderstaande button. 

Meer info over deze route