Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Herfstvakantie in Vlaanderen: 4 mooie wandelroutes

De herfstvakantie in Vlaanderen doorbrengen betekent meer dan alleen geschiedenis, erfgoed en kunsten ontdekken. Je kunt ook uitstekend wandelen in Vlaanderen. Door bossen vol goudkleurige bladeren, over heidevelden zo ver je oog reikt en langs romantische kasteeldomeinen met parken die tot de verbeelding spreken. Ontdek deze 4 verrassende wandelroutes door Vlaanderen.

herfstvakantie Vlaanderen
Een koppel wandelend op het pad van Fietsen tussen de Bomen. (Foto: © ToerismeVlaanderen)

In samenwerking met Toerisme Vlaanderen

De Belgische Ardennen zijn alom bekend, maar ben je ook bekend met de Brabantse Wouden, Bosland, Wortel-Kolonie en Westhoek? Deze plekken hebben allemaal iets bijzonders tijdens de herfst. Ze nodigen uit tot een mooie wandeling door de natuur. Wandel op grote hoogte over het eigentijdse kunstwerk ‘Fietsen door de Bomen’, bijvoorbeeld. En Westhoek, een regio die de aangrijpende geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog onthult. Allemaal indrukwekkende regio’s in Vlaanderen, ideaal voor de herfstvakantie!

Wandelen in Vlaanderen, tip 1: Brabantse Wouden

Het wandelnetwerk Brabantse Wouden leidt je via handige knooppunten langs de mooiste natuur van Vlaams-Brabant. Met een beetje geluk kom je hier reeën tegen en geniet je van de geuren van wilde kruiden. In het Heverleebos ligt bijvoorbeeld een Arboretum uit de jaren dertig, met een oppervlakte van ongeveer 9 hectare.

Je vindt hier veel oude eiken uit Europa, Noord-Amerika en Azië. Vooral de Prosperdreef is een aanrader in de herfst, want het uitzicht op Amerikaanse eiken in felrode tinten is een plaatje. Hier kuier je op je gemak doorheen, om hier en daar te genieten van de meest uitlopende paddenstoelen.  

Onze tip: Vijf Eikenwandeling (8,7 km)

Meer herfstwandelingen
herfstvakantie Vlaanderen
De mystieke Brabantse Wouden. (Foto: © ToerismeVlaanderen)
herfstvakantie Vlaanderen
Fietsen door de Bomen in Bosland. (Foto: © ToerismeVlaanderen)

Wandelen in Vlaanderen, tip 2: Bosland

Ontdek de magie van de herfst in Bosland, Belgisch Limburg. Bosland kent een groot aantal interessante plekken voor een herfstwandeling. Zoals de uitkijkpunten Kiefhoek en de Lummense Heide. Hier tref je een panoramisch uitzicht over de herfstige omgeving. Voor gezinnen en avonturiers is het Kruinenpad een aanrader.

Dit pad is opgebouwd uit houten loopbruggen en uitkijkplatforms die tussen de boomtoppen door slingeren. Op sommige plekken wandel je tot wel 10 meter boven de grond! En mocht je nog meer hoogte willen opzoeken: het eigentijdse kunstwerk ‘Fietsen door de Bomen’ brengt je eveneens tot 10 meter hoogte. Ook zeer geschikt voor wandelaars!

Onze tip: Pijnven (6,9 km)

Meer herfstwandelingen

Wandelen in Vlaanderen, tip 3: Koloniën van Weldadigheid

Liefhebbers van architectuur en geschiedenis kunnen hun hart ophalen in de UNESCO Werelderfgoedlocatie Wortel-Kolonie. Hier vind je de wandeling ‘Op zoek naar Weldadigheid’ van 5,4 km. Deze wandelroute brengt je langs de Koloniekerk, dat een indrukwekkend staaltje neoclassicistische architectuur laat zien.

Of de Koloniehoeve, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de landbouwkolonie en de vroegere bewoners. Behalve dat, is het ook genieten van lange lanen met dikke, oude bomen. Een perfecte plek om even te pauzeren en te genieten van alle herfstkleuren. Bij uitstek een regio waar je de herfstvakantie in haar mooiste vorm ervaart.

Onze tip: Op zoek naar Weldadigheid (5,4 km)

Meer herfstwandelingen
herfstvakantie Vlaanderen
Kolonie van Weldadigheid. (Foto: © Kris van de Vorst, ToerismeVlaanderen)
herfstvakantie Vlaanderen
Het bijzondere LANDSCAPES project. (Foto: © Jan D'Hondt, ToerismeVlaanderen)

Wandelen in Vlaanderen, tip 4: Westhoek

In het verste hoekje van Vlaanderen vind je de regio Westhoek. Een gebied waar o.a. het West-Vlaams Heuvelland ligt en de drooggelegde polder ‘De Moeren’. En waar het tegelijkertijd ook een ingrijpende reis door de Eerste Wereldoorlog is. Je vindt er het tijdelijke project LANDSCAPES | Feel Flanders Fields, dat je meeneemt door het sombere – maar zeer interessante – verleden.

Je wordt omringd door kraters, die als stille getuigen de geschiedenis hebben waargenomen. Ook bunkers, monumenten en begraafplaatsen eren de moed en opoffering van diegenen die hier hun laatste rustplaats vonden. Er zijn diverse wandelroutes, zoals wandelroute ‘Vervlogen Landschap’. Deze wandelroute neemt je mee naar het historische erfgoed van Poelkapelle. Een dorp dat volledig werd verwoest en heropgebouwd.  

Onze tip: Vervlogen Landschap (7,7 km)

Meer herfstwandelingen

Herfstvakantie in Vlaanderen

Laat je betoveren door de overvloed aan warme herfstkleuren die de landschappen van Vlaanderen sieren. Van diep rood tot zacht oranje, de bomen komen tot leven in een schitterend kleurenspektakel. Maak een ontspannende wandeling door de uitgestrekte bossen en geniet van de rustgevende omgeving.

Een uitstapje met smaak

De herfst brengt niet alleen een visueel feest, maar ook een culinair genot. Proef de heerlijke streekgerechten die doordrenkt zijn met de smaken van het seizoen. Van boerenpaté uit de Westhoek tot een Aarschots gebakje - het allerlekkerst op een gure herfstdag. Ook de bekende Belgische biertjes mogen niet ontbreken tijdens je herfstvakantie in Vlaanderen.

Ontdek meer