Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Geversduin

Gebied / Regio
Geversduin
Karakteristiek
Duinen
Afstand
13.1km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Houd je van bossen en duinen? Dan is deze rondwandeling echt iets voor jou. Kromgewaaide bomen, hoge duintoppen en heldere meertjes van het drinkwatergebied, dat is wat je onderweg tegenkomt. Een route voor echte natuurliefhebbers, door één van de mooiste duingebieden van ons land.

Startpunt
Naam
Station Castricum
Straat
Stationsweg 4
Postcode
1901 AA
Plaats
Castricum
Noordhollands Duinreservaat
Noordhollands Duinreservaat (Afbeelding Flickr: ©Gertjan van Noord)

Vanaf station Castricum loop je zó de natuur in. Maar, vergeet niet om eerst bij de kaartautomaat een toegangskaartje te kopen voor het Noordhollands Duinreservaat (2 euro per persoon). En dan begint het grote genieten. Houd je van lange boswandelingen, dan kom je met deze route goed aan je trekken. Statige dennen en kronkelige eikenbosjes passeren de revue. Gaandeweg veranderen de bomen in struikgewas en dan sta je opeens in een open duinlandschap. Mulle paadjes rijgen blonde duintoppen en glooiende dalletjes aaneen. Ronduit verrassend zijn de meertjes van het infiltratiegebied waar veel vogels verblijven. Besluit de dag alvorens je terugloopt naar het station, met een pannenkoek bij Johanna’s Hof en een rondje door Bezoekerscentrum De Hoep.

Noordhollands Duinreservaat

In het Noordhollands Duinreservaat, dat zich uitstrekt van de Schoorlse Duinen tot Wijk aan Zee, wisselen bossen en duinen elkaar af. De gemengde bossen bestaan uit naaldbomen, berken en grillig gevormde eiken. Al jarenlang gaan ze letterlijk gebukt onder de harde zeewind. Sommige zijn spontaan ontstaan, andere zijn aangeplant voor de exploitatie van eikenhakhout. De kans is groot dat je Schotse hooglanders, geiten of schapen tegenkomt. Ze begrazen het gebied zodat het niet dichtgroeit met struiken. Maar er leven ook andere dieren, zoals vossen, vlinders, zandhagedissen, vlinders en vogels. Het dagelijks beheer van het Noordhollands Duinreservaat is in handen van Waterleidingbedrijf PWN.

Drinkwater

PWN onderhoudt niet alleen de duinen, maar levert ook zuiver drinkwater aan bedrijven en ruim 1,7 miljoen inwoners van Noord-Holland. Vierentwintig uur per dag en alle dagen van het jaar komt er water uit de kraan. Dat vinden we in Nederland de gewoonste zaak van de wereld, maar dat is het niet. Er gaat een heel proces vooraf aan een glas lekker helder water. De duinen helpen daarbij een handje, want door het water te laten wegzakken in de bodem, wordt het gezuiverd. Ben je benieuwd hoe PWN dat doet? Ga dan naar Bezoekerscentrum de Hoep (aan de route, toegang gratis). Je krijgt er ook informatie over de natuur en de duinen. 

Meer informatie

Kenmerken

  • Kust en duinen
  • Bosrijk
  • Vogels en wild
  • Slechts gedeeltelijk gemarkeerd

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.