Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Een ommetje maken in Groningen

Groningen kent 25 korte wandelroutes in en rondom dorpen die ook wel bekend staan als ommetjes. Hier tippen we een aantal Groningse ommetjes in de streek Oldambt, ook wel de Graanrepubliek genoemd.

Header |  Een ommetje maken in Groningen

Met grote herenboerderijen en immense akkers staat de streek het Oldambt in Groningen te boek als Graanrepubliek. In Groningen heten deze korte wandelroutes ook wel ommetjes.  

Weidse graanstreek

Wandelen in de omgeving van Nieuw Beerta laat je kennismaken met het roemruchte verleden van het Oldambt, de weidse streek tussen pakweg Winschoten en Dollard. Hier deed het Groninger paard, dat het midden hield tussen een Fries en Belgisch trekpaard, het zware werk en herinneren grote graanboerderijen en landhuizen aan de vroegere agrarische bedrijvigheid in de Graanrepubliek, de bijnaam van de streek.

Afbeelding 1 |  Een ommetje maken in Groningen

Dwars door de landerijen

De dagwandeling Graanrepubliek (LAW 5-3, 18 km) start in Bad Nieuweschans en doet naast Nieuw Beerta ook Drieborg aan, waar hoeve Stocksterhorn staat, een boerderij die een voorname rol speelt in het boek 'De Graanrepubliek' van Frank Westerman. De tocht leidt dwars door de landerijen en is bij uitstek geschikt voor wandelaars die het gebied tot in hun vezels willen voelen. Houd er dus rekening mee dat de klei nat is en het gras hoog.

Groningse dorpsommetjes

Het ommetje 'De Weg van het Graan' (gratis routefolder in pdf) is een korte wandelroute rond het dorp Nieuw Beerta. Langs de route staan meerdere informatieborden, die de geschiedenis van het Oldambt en zijn bewoners belichten. Zoals deze route zijn er nog 25 ommetjes voor wandelaars in Groningen, door de bewoners zelf uitgezet in en rond hun dorp. Doorgaans zijn deze gemarkeerde routes rond de 5 tot 10 kilometer lang en gaan ze deels over historische paden en het boerenland. De ommetjes zijn (gratis) verkrijgbaar en te downloaden via de website van Landschapsbeheer Groningen.

Afbeelding 2 |  Een ommetje maken in Groningen
Waterstaatskerk Nieuw Beerta