Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Drie perfecte plekken om vogels te kijken

Vogels kijken, dat is het ultieme opgaan in de natuur. Daar wil je uitgebreid de tijd voor nemen tijdens een wandeluitje of vakantie. Wij tippen je drie gebieden waar je uitstekende vogelwandelingen kunt maken. Op de RCN Vakantieparken in de buurt kun je heerlijk overnachten en tot rust komen.

Drie perfecte plekken om vogels te kijken; Vaal Stormvogeltje
Nu te zien bij RCN de Schotsman: Vaal Stormvogeltje. (Foto's: © RCN)

Vogels tellen

Op 26, 27 en 28 januari is het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling, een gezellig evenement waarbij je de vogels in jouw omgeving telt met behulp van het telformulier van mijntuinvogeltelling.nl. Met deze informatie kunnen vogels nog beter beschermd en geholpen worden. Ben je benieuwd welke vogels je tegenkomt? Het is nog leuker om eropuit te trekken en vogels te spotten tijdens een wandeling. De volgende natuurgebieden zijn hier perfect voor.

Vogels kijken in het Fochteloërveen

  • Bij RCN de Roggeberg

Op de grens van Friesland en Drenthe vind je het Fochteloërveen, een van de meest unieke vogelgebieden in Nederland. Er zijn diverse vogelobservatiepunten en uitzichtpunten. Bekend is de zeven-vormige uitkijktoren aan de Ravenswoud-zijde. Vanuit deze toren spot je vaak kraanvogels en roofvogels. In de winter is de klapekster hier een graag geziene gast. Het voorjaar is de beste tijd voor vogelspotten, maar het hele jaar door kun je hier genieten van de vogelrijkdom. Daarom is RCN de Roggeberg in het Drents-Friese Wold een uitstekend uitgangspunt voor jouw wandeluitje. Je zit hier heel dichtbij het Fochteloërveen en verblijft middenin de natuur.

Drie perfecte plekken om vogels te kijken; Kraanvogels
In de buurt van RCN de Roggeberg: kraanvogels.
Drie perfecte plekken om vogels te kijken; Fochteloërveen
Vogels kijken in de buurt van RCN de Roggeberg: Fochteloërveen. (Foto: © Shutterstock)

Mensen komen speciaal naar het Fochteloërveen voor de kraanvogels, het symbool van rust en ruimte, die hier sinds 2001 broeden. Andere bijzondere broedvogels zijn de raaf, boomvalk, draaihals, paapje, grauwe klauwier, grote gele kwikstaart en wilde zwaan. In de omliggende bossen vind je typische bosvogels zoals mezen, vinken en spechten. Met wat geluk zie je de kruisbek of hoor je de bosuil. In de winter is het gebied een paradijs voor eenden en ganzen, klapeksters en jagende blauwe kiekendieven. Ook de zeearend en slangenarenden zijn hier te vinden, en tijdens de trekperiodes maak je kans op de rode wouw en visarend.

Vogels kijken rondom het Veerse Meer

  • Bij RCN de Schotsman

Het Veerse Meer, gelegen tussen de Zeeuwse eilanden, is een fantastische plek om vogels te kijken. De Middelplaten mag je niet overslaan. Dit kweldergebied is het domein van duizenden steltlopers zoals de zilverplevier, wulp en kluut. Ook rotganzen zijn hier te vinden. Op het water zie je middelste zaagbekken, futen en brilduikers. Grote zilverreigers, kleine zilverreigers en lepelaars jagen in het ondiepe water, terwijl kiekendieven, slechtvalken en buizerds boven de kwelders jagen. In de zomer zijn er minder vogels door de drukte, maar nu is het een uitgelezen moment voor vogelspotten. Boek daarom meteen jouw uitstapje bij RCN de Schotsman in het Zeeuwse Kamperland, met een eigen strand aan dit meer.

Drie perfecte plekken om vogels te kijken; het Veerse Meer
Vogels kijken bij RCN de Schotsman: het Veerse Meer.
Tip! De laatste tijd wordt rond het Veerse Meer het zeldzame ‘vaal stormvogeltje’ gezien
Drie perfecte plekken om vogels te kijken; Rode Wouw
Vogels kijken bij RCN Laacher See in Duitsland: Rode Wouw.

Vogels kijken in Nationaal Park Eifel

  • Bij RCN Laacher See

Nationaal Park Eifel ligt in het westen van Duitsland en is rijk aan sporen van vulkanische activiteit. Hier spot je roofvogels als de rode en zwarte wouw. Langs de riviertjes vind je de waterspreeuw en grote gele kwikstaart. Ook indrukwekkende vogels als de ruigpootuil, oehoe en nachtzwaluw leven hier. Om ze allemaal te zien, zou je eigenlijk een week moeten wandelen in dit prachtige gebied. In dat geval is RCN Laacher See, omringd door een recreatiemeer en bos, jouw ideale uitvalsbasis.

Drie perfecte plekken om vogels te kijken; Laacher See; Eifel
Vogels kijken vanuit je camper aan Laacher See.

Boek nu jouw verblijf met korting

Wil je verblijven in de buurt van deze prachtige natuurgebieden? Dat kan bij RCN Vakantieparken. Je verblijft bijvoorbeeld midden in de natuur bij RCN de Roggeberg, RCN de Schotsman of RCN Laacher See. KWbN-leden ontvangen bovendien tot 25% korting op een boeking –ook op andere RCN Vakantieparken. Dit regel je gemakkelijk met een unieke kortingscode via jouw Wandelvoordeelpas.

Bekijk de parken hier

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RCN Vakantieparken. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.